web analytics
...

Aluminium in alledaagse producten – is het echt veilig?

Voor de meesten van ons is aluminiumfolie ons hele leven lang een bekende in de keukenkast geweest. Maar dit kneedbare metaal is misschien niet zo ongevaarlijk als het lijkt.

Het aluminium dat in alles zit, van folie tot deodorant, is zelfs in verband gebracht met ernstige gezondheidsproblemen. Vandaag gaan we in op wat aluminium precies met je lichaam doet, waar dit verraderlijke element op de loer ligt, en vooral – hoe je jezelf kunt beschermen tegen de giftige effecten ervan.

6cb38aa37bb571c0a8fa4f37bd40c74d via Angel-Wings

Wat is aluminium?

Aluminium is een zilverwit metaal dat overvloedig in de natuur voorkomt in zaken als aarde, minerale verbindingen en gesteenten. Aluminium is zelfs het op twee na meest voorkomende element op aarde – het maakt ongeveer 8% uit van de massa van de aarde. Hoewel aluminium van nature in overvloedige hoeveelheden aanwezig is, zul je in de natuur nooit puur aluminium vinden. 1

Dat komt omdat aluminium zeer reactief is – wat betekent dat aluminium op zichzelf gemakkelijk chemische reacties ondergaat en het moet worden gecombineerd met andere elementen om stabiel en inhoud te zijn. Aluminium combineert gewoonlijk met andere elementen zoals zuurstof, fluor en siliconen. Maar dankzij moderne technologie zijn we in staat aluminium te isoleren voor gebruik in talloze producten en industrieën.

Hoewel aluminium zeer nuttig is, kan deze zeer reactieve verbinding ook enkele niet zo nuttige bijwerkingen hebben op onze gezondheid.

Effecten van aluminium op het menselijk lichaam

Aluminium heeft geen functie in het menselijk lichaam. Blootstelling kan leiden tot een ophoping in uw weefsels waar de niveaus langzaam kunnen stijgen en schade aan uw lichaam kunnen aanrichten.

Aluminiumtoxiciteit kan bijzonder lastig zijn vanwege het brede scala aan schadelijke effecten dat dit element op cellulair niveau kan hebben. Zodra aluminium zich in je lichaam begint op te bouwen :

 • Veroorzaakt celbeschadiging door ontsteking en oxidatieve stress te veroorzaken
 • Veroorzaakt immunosuppressie door het stimuleren van immuunceldisfunctie
 • Verstoort de synthese, vorming en werking van vitale eiwitten en enzymen
 • Verslechtert kritieke cellulaire functies zoals glycolyse en de Kreb-cyclus
 • Bevordert de proliferatie en migratie van borstkankercellen
 • Induceert teratogenese, wat geboorteafwijkingen kan veroorzaken
 • Interfereert met de opname en het metabolisme van essentiële mineralen
 • Verstoort de doorlaatbaarheid van het celmembraan en de receptorfunctie
 • Veroorzaakt hormonale onevenwichtigheden met betrekking tot: bijschildklierhormoon, testosteron, estradiol, noradrenaline, cortisol, schildklierhormoon en insuline
 • Remt kraakbeen- en botvorming

Met zulke uitgebreide en schadelijke acties op cellulair niveau, is het geen verrassing dat chronische aluminiumvergiftiging in verband is gebracht met enkele ernstige symptomen en gezondheidsproblemen. Laten we er een paar bekijken.

Symptomen van aluminiumvergiftiging en gezondheidsrisico’s bij blootstelling

Chronische blootstelling aan aluminium kan uw gezondheid langzaamaan aantasten. De gezondheidsrisico’s van aluminium omvatten: 2,3

 • Effecten op de longen: Blootstelling aan aluminium – met name inademing – is in verband gebracht met aandoeningen zoals longontsteking, longfibrose en astma.
 • Cardiale effecten: Aluminium is in verband gebracht met aangeboren hartafwijkingen, ontstekingen en disfunctie van het myocard, evenals cardiovasculaire trombose. Aluminium kan ook de functie van uw rode bloedcellen belemmeren – het remt de vorming van nieuwe cellen en veroorzaakt bloedarmoede.
 • Gastro-intestinale effecten: Aluminium interfereert met uw darmmicrobiota terwijl het de darmpermeabiliteit verhoogt – het verslechtert de darmbarrièrefunctie en vermindert de spijsvertering en absorptie. Dit kan ook een immuunrespons veroorzaken die darmontsteking bevordert, wat leidt tot inflammatoire darmaandoeningen, de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.
 • Neurologische effecten: Ophoping van aluminium in de hersenen en weefsels van het zenuwstelsel bevordert oxidatieve stress en amyloïde afzetting, wat kan leiden tot neurodegeneratie, neuronale necrose en dysneurogenese. Aluminium is in verband gebracht met neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer, encefalopathie, de ziekte van Parkinson, dementie, amyotrofische laterale sclerose (ALS), multiple sclerose (MS) en autisme.
 • Musculoskeletale effecten: Neurodegeneratieve aandoeningen beïnvloeden de zenuwtoevoer naar spieren, waardoor de spieren denervatie-atrofie ondergaan en disfunctioneel worden. Aluminium verstoort ook de opname van mineralen en cellulaire proliferatie – wat kan leiden tot botziekten zoals osteoporose, osteomalacie, rachitis, exostose, osteodystrofie en osteitis fibrosa.
 • Voortplantingseffecten: Aluminium kan de vruchtbaarheid aantasten en het risico op foetale complicaties zoals een laag geboortegewicht en hartafwijkingen verhogen.
 • Nier- en levereffecten: Ophoping van aluminium kan oxidatieve schade aan uw nieren en lever veroorzaken, wat kan leiden tot weefseldegeneratie en necrose, en daarmee samenhangende biochemische onevenwichtigheden (zoals verhoogde bloedsuikerspiegel, cholesterol, triglyceriden, enz.).
 • Borsteffecten: Het is gebleken dat aluminium het risico op borstkanker verhoogt door te werken als een metallo -oestrogeen – of een verbinding die oestrogeen nabootst. Dit kan de biologische kenmerken van borstepitheelcellen negatief beïnvloeden en leiden tot de vorming van kankercellen.
Lees ook:   Hoezo ADHD, Nathalie Kriek, boek

Met zo’n lijst ben je waarschijnlijk benieuwd hoe je zou kunnen worden blootgesteld aan niveaus van aluminium die hoog genoeg of vaak genoeg zijn om deze enge bijwerkingen te veroorzaken. Laten we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende blootstellingsroutes.

Aluminiumvergiftiging door blikken, pannen en folie

Omdat aluminium zo overvloedig in de natuur wordt aangetroffen en op grote schaal wordt gebruikt in veel dagelijkse producten, wordt u waarschijnlijk elke dag blootgesteld aan een bepaald niveau van aluminium.

Aluminium is te vinden in ons voedsel, water, lucht en bodem. En als u in bepaalde gebieden woont of in bepaalde beroepen werkt, zoals wonen in de buurt van een locatie met gevaarlijk afval of werken in de mijnbouw of metaalverwerkende industrie, loopt u mogelijk een verhoogd risico op een verhoogde blootstelling aan aluminium.

Maar de waarheid is dat de meesten van ons op veel minuscule, maar veel frequentere manieren in contact komen met aluminium. U ziet, aluminium is het belangrijkste bestanddeel dat wordt gebruikt in veel van de materialen die we gebruiken om het voedsel dat we binnenkrijgen op te slaan en te koken. Denk aan alle manieren waarop aluminium in ons voedsel wordt verwerkt:

 • Ingeblikt voedsel
 • Bakvormen en schalen
 • Aluminiumfolie
 • Kook- en eetgerei

Aluminium is zowat overal waar je kijkt als het om eten gaat. Maar dit is niet de enige plek waar je waarschijnlijk grote hoeveelheden aluminium tegenkomt.

Bakpoeder en deodorant kunnen aluminium bevatten

Blootstelling aan aluminium kan stiekem zijn omdat het overvloedig wordt aangetroffen in producten waar je waarschijnlijk nooit aan zou denken. Zo wordt aluminium veel gebruikt in zaken als: 4,5

 • Cosmetica: Aluminium wordt vaak aangetroffen in producten zoals deodorant, tandpasta, lotions en crèmes, waar het gemakkelijk door je huid wordt opgenomen.
 • Voedsel: Aluminium kan worden toegevoegd aan producten zoals bakpoeder, bloem, antiklontermiddelen en kleurstoffen. Er wordt zelfs geschat dat de gemiddelde volwassene in de VS elke dag 7-9 mg aluminium via hun voedsel binnenkrijgt!
 • Geneesmiddelen: Aluminium wordt gebruikt in medicijnen zoals maagzuurremmers en aspirine. Het wordt zelfs gebruikt als een component in vaccins.

Wauw! Dat zijn ontzettend veel manieren om met aluminium in aanraking te komen, nietwaar? Maar het goede nieuws is dat, hoewel we blootstelling aan aluminium nooit helemaal kunnen vermijden, er enkele eenvoudige en effectieve manieren zijn om jezelf te beschermen tegen dit potentieel giftige element.

Hoe aluminiumniveaus in het lichaam te verlagen?

Nogmaals, het is onmogelijk – en helemaal niet nodig – om blootstelling aan aluminium volledig te vermijden.

Zie je, ons lichaam is goed uitgerust om dagelijks een aantal giftige verbindingen te verwerken en te verwerken – inclusief aluminium. Het probleem ontstaat wanneer we onze natuurlijke ontgiftingsroutes overbelasten – ze in wezen “verstoppen” en deze gifstoffen laten ophopen.

Jezelf beschermen tegen chronische aluminiumvergiftiging vereist dus een totaalbeeld dat je helpt het aantal gifstoffen dat binnenkomt te verminderen en tegelijkertijd het vermogen van je lichaam om goed te ontgiften te vergroten. Dit is wat ik aanbeveel:

 • Filter uw water: Investeren in een hoogwaardig waterfiltratiesysteem is essentieel als het gaat om het verminderen van uw verbruik van aluminium en andere giftige stoffen. Twee van de beste en meest grondige zuiveringssystemen op de markt zijn Berkey waterfilters en duidelijk gefilterde waterfilters .
 • Focus op verse, hele voedingsmiddelen: Bewerkte voedingsmiddelen bevatten een significant grotere kans om verhoogde niveaus van aluminium en andere gifstoffen te bevatten. Bouw de meeste van je maaltijden rond volwaardige voedingsmiddelen zoals verse producten, hoogwaardige eiwitten en gezonde vetten.
 • Zoek naar aluminiumvrij: Let bij het kopen van producten op dingen als aluminiumvrij bakpoeder.
 • Gebruik aluminiumvrij kookgerei en kookgerei: zoek naar kookgerei en kookgerei dat geen aluminium bevat.
 • Let op de producten die u gebruikt: Aluminium in deodorant en andere producten worden gemakkelijk door uw huid opgenomen en kunnen aanzienlijk bijdragen aan het aluminiumgehalte, aangezien ze doorgaans dagelijks worden gebruikt. Kies voor aluminiumvrije deodorant- en schoonheidsproducten – u kunt mijn lijn van schone huidverzorging bekijken door hier te klikken .
 • Minimaliseer uw algehele toxische belasting: door uw blootstelling aan zaken als elektromagnetische velden , luchtvervuiling binnenshuis en andere schadelijke stoffen te verminderen, is uw lichaam beter uitgerust om de onvermijdelijke blootstellingen aan te kunnen. Klik hier voor meer informatie over hoe u uw toxische belasting kunt verminderen .
 • Verbeter uw natuurlijke ontgiftingsroutes: verhoog uw vermogen om te ontgiften door zaken als PEMF-therapie , infraroodsauna’s en ontgiftingsbindmiddelen op te nemen .
Lees ook:   Levertraan: opbouw van lichaam en bloed en Vitamine D & A

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kunt u een heel eind komen om u te beschermen tegen de schadelijke effecten van overbelasting van aluminium.

Dus, hoe bezorgd moet ik zijn als het om aluminium gaat?

Hoewel de gedachte aan schadelijke gifstoffen zoals aluminium dat zowat overal op de loer ligt, een eng idee kan lijken, is de waarheid dat je niet overgeleverd bent aan je omgeving. Ja, aluminiumtoxiciteit is heel reëel – het kan in de loop van de tijd zeker ernstige gevolgen hebben.

Maar het goede nieuws is dat je zoveel macht hebt over je eigen gezondheid en welzijn met de keuzes die je dagelijks maakt. 

Als het om uw gezondheid gaat, zit u aan het stuur en kunt u de nodige maatregelen nemen om uzelf te beschermen tegen aluminium en andere gifstoffen die uw gezondheid langzaamaan aantasten. En dat is precies waarom ik toegewijd ben om u te voorzien van de tools die u nodig heeft om u en uw dierbaren te helpen de stralende gezondheid en een lang leven te ervaren die we allemaal verdienen.

Dus als je dit artikel leuk vond en op zoek bent naar meer manieren om je gezondheid te verbeteren en jezelf te beschermen in onze steeds giftiger wordende wereld, moedig ik je aan om naar mijn blog te gaan en deze vol met bronnen zoals deze. En als je er klaar voor bent om nog dieper te gaan, kun je je aanmelden voor mijn nieuwsbrief door je naam en e-mailadres in het onderstaande formulier in te vullen.

Nu is het tijd om van je te horen. Was je verrast om te horen hoe blootstelling aan aluminium schadelijk kan zijn voor je gezondheid? Welke stappen onderneemt u om uzelf en uw dierbaren te beschermen tegen de giftige stoffen in uw dagelijks leven? Laat je vragen en gedachten achter in de reacties hieronder!

Referenties:

 1. Wat is aluminium (aluminiumleader.com)
 2. Aluminiumtoxicose: een overzicht van toxische acties en effecten (nih.gov)
 3. De gezondheidseffecten van blootstelling aan aluminium (nih.gov)
 4. Volksgezondheidsverklaring voor aluminium (cdc.gov)
 5. Menselijke blootstelling aan aluminium – Milieuwetenschap: processen en effecten (RSC Publishing) DOI:10.1039/C3EM00374D

* Deze verklaringen zijn niet geëvalueerd door de Food and Drug Administration. Het in dit artikel genoemde product is niet bedoeld om een ​​ziekte te diagnosticeren, behandelen, genezen of voorkomen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld ter vervanging van aanbevelingen of relaties met uw arts. Raadpleeg de referenties aan het einde van het artikel voor wetenschappelijke ondersteuning van eventuele gemaakte claims.

Bron

Gerelateerde artikelen

Back to top button