web analytics
...

Meer dan 80% van de COVID-patiënten heeft een vitamine D-tekort

 • Vitamine D-tekort is naar voren gekomen als een primaire risicofactor voor ernstige COVID-19-infectie en overlijden. Van hogere vitamine D-spiegels is zelfs aangetoond dat ze het risico verminderen om in de eerste plaats positief te testen op het virus
 • Volgens een Spaanse studie bleek 82,2% van de geteste COVID-19-patiënten een tekort aan vitamine D te hebben
 • Eén studie wees uit dat uw risico op het ontwikkelen van een ernstig geval van en overlijden aan COVID-19 vrijwel verdwijnt zodra uw vitamine D-spiegel boven 30 ng / ml (75 nmol / L) komt.
 • Vitamine D kan uw risico op COVID-19 en andere luchtweginfecties verminderen via verschillende mechanismen, waaronder het verminderen van de overleving en replicatie van virussen, het verminderen van de productie van inflammatoire cytokines en het handhaven van de endotheliale integriteit.
 • Donkere huidskleur, verhoogde leeftijd, reeds bestaande chronische aandoeningen en vitamine D-tekort zijn allemaal kenmerken van ernstige COVID-ziekte. Hiervan is vitamine D-tekort de enige factor die kan worden gewijzigd. Als zodanig zou het dwaas zijn om het te negeren, vooral omdat vitamine D-supplementen gemakkelijk verkrijgbaar en goedkoop zijn

Afgezien van insulineresistentie, besproken in ” De echte pandemie is insulineresistentie “, is vitamine D-tekort naar voren gekomen als een primaire risicofactor voor ernstige COVID-19-infectie en overlijden. Van hogere vitamine D-spiegels is zelfs aangetoond dat ze het risico verminderen om in de eerste plaats positief te testen op het virus.

Het bekendmaken hiervan – vooral aan de zwarte gemeenschap en ouderen in verpleeghuizen – kan een aanzienlijke impact hebben op toekomstige ziekenhuisopnames en sterftecijfers van dit virus.

Als u een geliefde in een verpleeghuis heeft, kan de tijd nemen om met de medische directie te praten over vitamine D-testen en suppletie ook een groot verschil maken in de algemene gezondheid van alle bewoners, aangezien vitamine D iets is dat uw gezondheid kan versterken. immuunsysteem binnen een paar weken en heeft vele gezondheidsvoordelen naast het verlagen van het risico op virale ziekten.

De overgrote meerderheid van COVID-19-patiënten heeft een vitamine D-tekort

Volgens een Spaanse studie 1 , 2 , 3 die op 27 oktober 2020 online is gepubliceerd in The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, bleek 82,2% van de geteste COVID-19-patiënten een tekort aan vitamine D te hebben, waarvan de medische term 25 is. -hydroxycholecalciferol (25OHD).

De onderzoekers vergeleken de vitamine D-spiegels van 216 COVID-19-patiënten en 197 populatiecontroles, en ontdekten dat in het ziekenhuis opgenomen COVID-19-patiënten een hogere prevalentie van deficiëntie hadden en over het algemeen lagere vitamine D-spiegels. Zoals gerapporteerd door de auteurs: 4

“Bij COVID-19-patiënten waren de gemiddelde ± SD 25OHD-waarden 13,8 ± 7,2 ng / ml, vergeleken met 20,9 ± 7,4 ng / ml bij controles. 25OHD-waarden waren lager bij mannen dan bij vrouwen. Vitamine D-tekort werd gevonden in 82,2% van de COVID-19-gevallen en 47,2% van de populatiecontroles.

25OHD correleren omgekeerd evenredig met serum-ferritine- en D-dimeer-niveaus. Vitamine D-deficiënte COVID-19-patiënten hadden een grotere prevalentie van hypertensie en hart- en vaatziekten, verhoogde serum-ferritine- en troponinespiegels, evenals een langere opnameduur dan patiënten met serum 25 OHD-spiegels ≥ 20 ng / ml. “

Hoewel deze specifieke studie geen verband kon vinden tussen vitamine D-spiegels en de ernst van de ziekte, hebben andere studies aangetoond dat patiënten met hogere spiegels de neiging hebben om een ​​mildere ziekte te hebben. In een van die onderzoeken 5 , 6 werd zelfs vastgesteld dat uw risico op het ontwikkelen van een ernstig geval van en overlijden aan COVID-19 vrijwel verdwijnt zodra uw vitamine D-spiegel boven 30 ng / ml (75 nmol / L) komt.

De impact van vitamine D op COVID-19

In juni 2020 lanceerde ik een voorlichtingscampagne over vitamine D, inclusief de publicatie van een downloadbaar wetenschappelijk rapport. Dit rapport en een COVID-risicoquiz van twee minuten zijn beschikbaar op StopCovidCold.com .

31 oktober 2020, mijn beoordelingsdocument 7 “Bewijs met betrekking tot vitamine D en het risico van COVID-19 en de ernst ervan”, geschreven in samenwerking met William Grant, Ph.D., en Dr. Carol Wagner, die beiden deel uitmaken van de GrassrootsHealth-expert vitamine D-panel, werd ook gepubliceerd in het peer-reviewed tijdschrift Nutrients. U kunt de krant gratis lezen op de website van het tijdschrift . Het wordt later deze maand officieel gepubliceerd.

Zoals opgemerkt in dat document, zijn donkere huidskleur, verhoogde leeftijd, reeds bestaande chronische aandoeningen en vitamine D-tekort allemaal kenmerken van ernstige COVID-ziekte, en hiervan is vitamine D-tekort de enige factor die kan worden gewijzigd. Als zodanig zou het dwaas zijn om het te negeren, vooral omdat vitamine D-supplementen gemakkelijk verkrijgbaar en goedkoop zijn.

Vitamine D kan uw risico op COVID-19 en andere luchtweginfecties verminderen via verschillende mechanismen, inclusief maar niet beperkt tot de volgende, die allemaal in meer detail worden besproken in ons artikel: 8

 • De overleving en replicatie van virussen verminderen 9
 • Het verminderen van inflammatoire cytokineproductie
 • Behoud van endotheliale integriteit (endotheeldisfunctie draagt ​​bij aan vasculaire ontsteking en verminderde bloedstolling, twee kenmerken van ernstige COVID-19)
 • Verhogen van angiotensine-converting enzyme 2 (ACE2) concentraties. Zoals uitgelegd in onze paper:

“Angiotensine II is een natuurlijk peptidehormoon dat vooral bekend staat om het verhogen van de bloeddruk door aldosteron te stimuleren. ACE2 gebruikt normaal gesproken angiotensine I, waardoor de concentraties worden verlaagd. SARS-CoV-2-infectie reguleert ACE2 echter neerwaarts, wat leidt tot overmatige accumulatie van angiotensine II.

Celkweken van menselijke alveolaire type II-cellen met vitamine D hebben aangetoond dat het SARS-CoV-2-virus een interactie aangaat met de ACE2-receptor die tot expressie wordt gebracht op het oppervlak van longepitheelcellen. Zodra het virus zich bindt aan de ACE2-receptor, vermindert het zijn activiteit en bevordert het op zijn beurt ACE1-activiteit, waarbij meer angiotensine II wordt gevormd, wat de ernst van COVID-19 verhoogt. “

Vitamine D stimuleert ook uw algehele immuunfunctie door uw aangeboren en adaptieve immuunresponsen te moduleren, ademnood 10 te verminderen en de algehele longfunctie te verbeteren, helpt bij de productie van oppervlakteactieve stoffen in uw longen die helpen bij het verwijderen van vocht. 11

Het verlaagt het risico op comorbiditeit geassocieerd met een slechte COVID-19 prognose, waaronder obesitas, 12 Type 2 diabetes, 13 hoge bloeddruk 14 en hart-en vaatziekten. 15 Al deze factoren maken het tot een belangrijk onderdeel van COVID-19-preventie en -behandeling.

Voldoen aan criteria voor causaliteit

Vanaf 27 september 2020 suggereren de gegevens van 14 observationele onderzoeken – samengevat in Tabel 1 van ons artikel 16 – dat vitamine D-bloedspiegels omgekeerd evenredig zijn met de incidentie en / of ernst van COVID-19, en het bewijs dat momenteel algemeen beschikbaar is voldoet aan Hill’s criteria voor causaliteit in een biologisch systeem, waaronder: 17

Lees ook:   DNA Autistische kinderen dankzij vaccins veranderd
Kracht van associatie Consistentie van bewijs
Tijdelijkheid Biologische gradiënt
Plausibiliteit (bijv. Mechanismen) Samenhang (hoewel het nog experimenteel moet worden geverifieerd)

COVID-19-functies met betrekking tot de vitamine D-status

In ons artikel 18 bespreken we verschillende kenmerken van COVID-19 die wijzen op vitamine D-tekort. Om te beginnen ontstond SARS-CoV-2 in de winter op het noordelijk halfrond, en toen we de zomer ingingen, daalden positieve tests, ziekenhuisopnames en sterftecijfers. Over het algemeen is de prevalentie van COVID-19 dus omgekeerd gecorreleerd met doses UVB-straling en vitamine D-productie.

Ten tweede hebben mensen met een donkerdere huid hogere COVID-19-gevallen en sterftecijfers dan blanken. Vitamine D wordt in uw huid aangemaakt als reactie op blootstelling aan de zon, maar hoe donkerder uw huid, hoe meer blootstelling aan de zon u nodig heeft om een ​​optimaal vitamine D-gehalte te behouden.

Terwijl een persoon met een lichte huidskleur misschien maar 10 tot 15 minuten per dag nodig heeft, kan een persoon met een zeer donkere huid meer dan 1,5 uur nodig hebben. Als gevolg hiervan is het vitamine D-tekort meestal veel hoger bij zwarten en Iberiërs met een donkere huidskleur.

Ten derde is een van de dodelijke kenmerken van COVID-19 de cytokinestorm die zich in ernstige gevallen kan ontwikkelen en zich manifesteert als hyperinflammatie en weefselschade. Van vitamine D is bekend dat het de productie van inflammatoire cytokines reguleert, waardoor dit risico wordt verlaagd. Ten slotte is vitamine D een belangrijke regulator van uw immuunsysteem, en ontregeling van het immuunsysteem is een kenmerk van ernstige COVID-19.

Bevindingen van de grootste studie tot nu toe

De grootste observationele studie 19 tot nu toe werd gepubliceerd in het tijdschrift PLOS ONE, 17 september 2020. Er werd gekeken naar gegevens van 191.779 Amerikaanse patiënten met een gemiddelde leeftijd van 50 jaar die tussen maart en juni 2020 op SARS-CoV-2 werden getest en die hebben hun vitamine D ergens in de voorafgaande 12 maanden laten testen. Het vond:

 • 12,5% van de patiënten met een vitamine D-spiegel lager dan 20 ng / ml (tekort) testten positief voor SARS-CoV-2
 • 8,1% van degenen met een vitamine D-spiegel tussen 30 en 34 ng / ml (toereikendheid) testten positief op SARS-CoV-2
 • Slechts 5,9% van degenen met een optimaal vitamine D-gehalte van 55 ng / ml of hoger testten positief op SARS-CoV-2

Volgens de auteurs: 20

“SARS-CoV-2-positiviteit is sterk en omgekeerd geassocieerd met circulerende 25 (OH) D-niveaus, een relatie die blijft bestaan ​​tussen breedtegraden, rassen / etniciteiten, beide geslachten en leeftijdscategorieën. Onze bevindingen geven een aanzet om de rol van vitamine D-suppletie bij het verminderen van het risico op SARS-CoV-2-infectie en COVID-19-ziekte te onderzoeken. “

Deze omgekeerde relatie tussen vitamine D- en SARS-CoV-2-infectiepercentages kan te wijten zijn aan het feit dat vitamine D de overleving en replicatie van het virus vermindert door immuuncellen te activeren om de antimicrobiële en antivirale peptiden cathelicidine en defensines te produceren, en door toenemende concentraties vrije ACE2, dat voorkomt dat het virus de cellen binnendringt via de ACE2-receptor. 21

Hogere vitamine D verlaagt alle risico’s die aan COVID-19 zijn verbonden

Het argument voor vitamine D-optimalisatie wordt versterkt door het feit dat hogere niveaus niet alleen het risico verminderen om positief te testen op het virus, maar ook het risico op ernstige ziekte, de noodzaak van ziekenhuisopname en mechanische beademing, de duur van ziekenhuisopname en overlijden verminderen. Voorbeelden hiervan zijn de volgende onderzoeken die vitamine D aantonen:

• Verlaagt infectiepercentages – In het PLOS ONE-onderzoek 22 hierboven hadden mensen met een vitamine D-spiegel van ten minste 55 ng / ml (138 nmol / L) een 47% lager SARS-CoV-2-positiviteitspercentage vergeleken met mensen met een onder 20 ng / ml (50 nmol / L). Zelfs na correctie voor geslacht, leeftijd, etniciteit en breedtegraad, was het risico op een positief testresultaat 43% lager bij degenen met een vitamine D-spiegel van 55 ng / ml vergeleken met degenen met een niveau van 20 ng / ml.

Dit werd ook bevestigd in een Israëlische populatie-gebaseerde studie 23 , 24, gepubliceerd in juli 2020. Hier hadden degenen met een vitamine D-spiegel boven 30 ng / ml (75 nmol / L) een 59% lager risico om positief te testen op SARS- CoV-2 vergeleken met die met een vitamine D-spiegel tussen 20 ng / ml en 29 ng / ml (50 tot 74 nmol / l), en een 58% lager risico in vergelijking met die met een vitamine D-spiegel lager dan 20 ng / ml ( 50 nmol / L).

• Verlaagt ziekenhuisopnames – Uit de Israëlische analyse 25 hierboven bleek ook dat onder personen die positief testten op SARS-CoV-2-infectie, degenen met een vitamine D-spiegel van minder dan 30 ng / ml een 1,95 keer (ruwe odds ratio) tot 2,09 keer hadden. (odds ratio na correctie voor demografie en psychiatrische en somatische aandoeningen) hoger risico op ziekenhuisopname voor COVID-19.

Met andere woorden, met een vitamine D-spiegel van minder dan 30 ng / ml verdubbelde het risico om in het ziekenhuis te worden opgenomen met COVID-19.

• Verlaagt de behoefte aan intensieve zorg – Vitamine D kan, wanneer het wordt toegediend aan ziekenhuispatiënten, ook het risico verminderen dat ze intensieve zorg nodig hebben. Dit werd aangetoond door Spaanse onderzoekers in een kleine gerandomiseerde klinische studie 26 , 27 , 28 , 29 die online op 29 augustus 2020 werd gepubliceerd.

Lees ook:   De onherkenbare mentale kracht van haar

In het ziekenhuis opgenomen COVID-19-patiënten die aanvullend calcifediol (een vitamine D3-analoog) kregen naast de standaardzorg – waaronder het gebruik van hydroxychloroquine en azithromycine – hadden significant lagere opnames op de intensive care-afdeling.

Patiënten in de vitamine D-arm kregen 532 microgram calcifediol op de dag van opname (equivalent aan 106.400 IE vitamine D 30 ), gevolgd door 266 mcg op dag 3 en 7 (equivalent aan 53.200 IE 31 ). Daarna kregen ze eenmaal per week 266 mcg tot ontslag, IC-opname of overlijden.

Van degenen die calcifediol kregen, vereiste slechts 2% IC-opname, vergeleken met 50% van degenen die geen calcifediol kregen. Geen van degenen die vitamine D-suppletie kregen, stierf, vergeleken met 7,6% van degenen in de standaardzorggroep.

• Vermindert de ernst van COVID-19 – Uit een onderzoek van augustus 2020 32 , 33 gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients bleek dat patiënten met een vitamine D-spiegel van minder dan 12 ng / ml (30 nmol / l) een 6,12 keer hoger risico hadden op een ernstige ziekte die invasieve mechanische ventilatie.

Studies hebben ook aangetoond dat vitamine D-tekort een veel voorkomende factor is bij ziekenhuispatiënten bij wie de diagnose COVID-19-gerelateerd ademhalingsfalen is gesteld. Een van deze onderzoeken 34 wees uit dat 81% van de patiënten met acuut respiratoir falen als gevolg van COVID-19 een vitamine D-spiegel had van minder dan 30 ng / ml (75 nmol / l); 24% had een ernstig vitamine D-tekort (≤ 10 ng / ml of ≤ 25 nmol / l).

• Vermindert sterfte – In het Nutrients-onderzoek 35 , 36 hierboven werd ook gevonden dat een vitamine D-spiegel van minder dan 12 ng / ml (30 nmol / l) het risico op overlijden 14,7 keer verhoogt, vergeleken met een vitamine D-spiegel van meer dan 12 ng / ml .

Evenzo ontdekten onderzoekers in Indonesië dat 37 mensen met een vitamine D-spiegel tussen 21 ng / ml (50 nmol / l) en 29 ng / ml (75 nmol / l) een 12,55 keer hoger risico op overlijden hadden dan degenen met een vitamine D-spiegel boven de 30. ng / ml (75 nmol / l), en een niveau lager dan 20 ng / ml (50 nmol / l) ging gepaard met een 19,12 keer hoger risico op overlijden.

In een Iraanse studie, 38 , 39 onder COVID-19 patiënten ouder dan 40 die zo vitamine D hoger dan 30 ng / ml (75 nmol / L), 20% gestorven, tegenover 9,7% met een concentratie van tenminste 30 ng / ml. Van degenen met een vitamine D-spiegel van minstens 40 ng / ml (100 nmol / L) stierf slechts 6,3%.

De rol van magnesium en vitamine K2

Hoewel regelmatige blootstelling aan de zon de ideale manier is om uw vitamine D-spiegel te optimaliseren, kan dit in de winter bijna onmogelijk zijn. Om deze reden wordt voor de meeste mensen een oraal vitamine D3-supplement aanbevolen. Bij het aanvullen moet u echter ook rekening houden met andere voedingsstoffen die synergetische effecten hebben.

Een daarvan is magnesium , dat nodig is voor de omzetting van vitamine D in zijn actieve vorm. Zonder voldoende magnesium kan uw lichaam de vitamine D die u inneemt niet goed gebruiken. 40 , 41 , 42 , 43

Volgens een wetenschappelijke recensie 44 , 45 gepubliceerd in 2018, krijgt maar liefst 50% van de Amerikanen die vitamine D-supplementen gebruiken mogelijk geen significant voordeel, omdat de vitamine D gewoon in zijn inactieve vorm wordt opgeslagen, en de reden hiervoor is dat ze onvoldoende magnesium niveaus. Onderzoek 46 dat in 2013 werd gepubliceerd, bracht dit probleem ook naar voren en concludeerde dat een hogere magnesiuminname het risico op vitamine D-tekort helpt verminderen door er meer van te activeren.

Een andere cofactor is vitamine K2, omdat het helpt bij het voorkomen van complicaties die gepaard gaan met overmatige verkalking in uw bloedvaten. In feite is een relatief vitamine K2-tekort typisch wat symptomen van “vitamine D-toxiciteit” veroorzaakt.

Onderzoek door GrassrootsHealth, gebaseerd op gegevens van bijna 3.000 personen, laat zien dat je 244% meer orale vitamine D nodig hebt als je niet ook magnesium en vitamine K2 gebruikt . 47 Concreet betekent dit dat als je alle drie de supplementen samen gebruikt, je veel minder orale vitamine D nodig hebt om een ​​gezond vitamine D-gehalte te bereiken.

Bericht om mee naar huis te nemen

Als u op het noordelijk halfrond woont, dat momenteel richting winter gaat, is dit het moment om uw vitamine D-spiegel te controleren en actie te ondernemen om het te verhogen als u onder de 40 ng / ml (100 nmol / L) bent. Deskundigen raden een vitamine D-gehalte aan tussen 40 en 60 ng / ml (100 tot 150 nmol / L).

Een gemakkelijke en kosteneffectieve manier om uw vitamine D-spiegel te meten, is door GrassrootsHealth’s vitamine D-testkit te bestellen . Als je www.StopCovidCold.com nog niet hebt bezocht , doe dat dan nu, zodat je je gratis COVID-risicotest kunt maken en ook een gratis pdf-kopie kunt pakken met veel betere grafische afbeeldingen dan ik in mijn onlangs gepubliceerde Nutrients-paper kon plaatsen .

Zodra u uw huidige vitamine D-spiegel kent, gebruikt u de GrassrootsHealth vitamine D-calculator 48 om te bepalen hoeveel vitamine D u nodig heeft om uw streefniveau te bereiken. Nogmaals, om de opname en het gebruik van vitamine D te optimaliseren, moet u uw vitamine D innemen met vitamine K2 en magnesium.

Vergeet ten slotte niet om over drie tot vier maanden opnieuw te testen om er zeker van te zijn dat u uw streefniveau hebt bereikt. Als dat het geval is, weet u dat u de juiste dosering gebruikt. Als u nog steeds laag bent (of een niveau van meer dan 80 ng / ml heeft bereikt), moet u uw dosering dienovereenkomstig aanpassen en binnen drie tot vier maanden opnieuw testen.
Bron Van de website van dr.Joseph Mercola:

Vergeet niet dat levertraan in de maanden met een R erin vitamine d voorkwam, want in levertraan zit veel vitamine d.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button