...

30 november 2021

 

Houd je neus erbuiten: waarom speekseltesten een beter alternatief kunnen bieden voor nasale COVID-19- wattenstaafjes

De corona test is nogal eng…

Ik zag het voorbij komen op de facebook van Jessie van der Graaf de a.s vader in spe, uit Utopia…

Het is absurd hoe snel die wattenstaaf van een zga halve meter in zijn voorhoofd wordt gejast… ongezond zuster kan dat niet wat rustiger?
Echt raar gewoon.
En het hoeft helemaal niet zo…

CORONATEST! 🤢 Vloggende Vader #17

NU ONLINE! | CORONATEST & het hartje van de baby luisteren! Klik op de link in de reacties om het te zien. Delen is lief 🥰 X Jessie ••#VloggendeVader #vader #familie #vlog #vlogger #familievlogger #zwangerschap #hormonen #kinderdagverblijf #bso #vlog #gewoonJessie #Jessie #1etrimester #2etrimester #3etrimester

Geplaatst door Fanpage Jessie van de Graaf Utopia op Zondag 30 augustus 2020

Kijk zijn reactie op die test eens…

Brrr…
Daarnaast al die testen wat gaat dat kosten straks zullen ze dit weer aangrijpen als excuus om weer de zorgkosten omhoog te drijven?


Speeksel is een van onze grootste vijanden in de COVID-19-pandemie, vanwege zijn rol bij de verspreiding van het virus. Maar het zou ook onze vriend kunnen zijn, omdat het mogelijk een manier biedt om de ziekte te diagnosticeren zonder invasieve neusuitstrijkjes te gebruiken.

Onze onderzoeksrecensie, gepubliceerd in het tijdschrift Diagnostics , suggereert dat speeksel een gemakkelijk toegankelijke diagnostische tool kan zijn voor het detecteren van de aanwezigheid van SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt, en misschien zelfs kan onthullen of iemands immuunsysteem dit heeft al tegengekomen.

COVID-19-testen vormen een cruciaal onderdeel van de pandemische respons, vooral nu landen geleidelijk beperkingen op het gebied van sociale afstanden opheffen. Dit vereist een wijdverbreide, vroege, nauwkeurige en gevoelige diagnose van geïnfecteerde mensen, zowel met als zonder symptomen.

In ons onderzoek werd gekeken naar de resultaten van drie verschillende onderzoeken, in Hong Kong, de nabijgelegen Chinese stad Shenzhen op het vasteland en Italië. Uit alle drie de onderzoeken bleek dat SARS-CoV-2 inderdaad aanwezig is in het speeksel van COVID-19-patiënten (respectievelijk 87%, 91,6% en 100% van de patiënten). Dit suggereert dat speeksel een potentieel zeer nuttige bron van specimens is voor het detecteren van het virus.

 

Speeksel verspreidt het SARS-CoV-2-virus via ademhaling, hoesten, niezen en conversatie.Daarom suggereren richtlijnen dat we een afstand van minstens 1,5 meter van elkaar aanhouden. We weten ook dat SARS-CoV-2 kan overleven in kleine druppeltjes speeksel in een experimentele omgeving.

Auteur voorzien
Speeksel is een aantrekkelijke optie om SARS-CoV-2 te detecteren, vergeleken met de huidige tests waarbij slijmstaafjes uit de bovenste luchtwegen worden genomen. Speeksel is gemakkelijk toegankelijk, wat de tests mogelijk goedkoper en minder invasief maakt. Speeksel kan onze gezondheid een spiegel voorhouden , niet alleen voor onze mond maar voor ons hele lichaam.

Om deze reden is speeksel al uitgebreid onderzocht als een diagnostisch hulpmiddel voor chronische systemische ziekten, maar ook voor orale aandoeningen zoals parodontitis en orale kankers. Maar er is minder aandacht besteed aan het potentiële nut ervan bij acute infectieziekten zoals COVID-19, misschien omdat onderzoekers en clinici het volledige potentieel ervan nog niet waarderen.

Lees ook:   Wetenschappers bewijzen dat DNA opnieuw kan worden geprogrammeerd door onze eigen woorden

Wat een mondvol
Als we ziek worden, is veel van het bewijs aanwezig in ons speeksel – van de ziektekiemen zelf tot de antilichamen en eiwitten van het immuunsysteem die we gebruiken om ze te bestrijden. Speeksel bevat ook genetisch materiaal en andere cellulaire componenten van pathogenen nadat we ze hebben afgebroken (voor de volledige biochemische afbraak van de vreemde en wonderbaarlijke dingen in ons speeksel, zie pagina’s 51-61 van onze recensie ).

Speeksel is ook winterhard. Het kan meerdere jaren bij –80 ℃ worden bewaard met weinig degradatie .

Dit betekent dat het relatief eenvoudig zou zijn om de progressie van COVID-19 bij individuele patiënten te volgen, door speeksel op verschillende tijdstippen tijdens de ziekte en het herstel te verzamelen. Speekseltesten van herstelde patiënten zouden ons ook kunnen vertellen of ze de ziekte voor een tweede keer zijn tegengekomen en hoe sterk hun immuunrespons is.

Er is echter nog geen onderzoek beschikbaar naar het gebruik van speeksel om immuunresponsen te volgen. Dit zal het onderzoeken waard zijn, gezien de dringende behoefte aan een betrouwbare en kosteneffectieve manier om de bevolking te controleren op immuniteit tegen COVID-19 terwijl de uitbraak voortduurt.

Kunnen speekseltesten nasale uitstrijkjes vervangen?
Een ideale speekseltest is een kant-en-klaar wegwerpapparaat dat door individuen thuis kan worden gebruikt, zonder hen of anderen bloot te stellen aan het risico van een bezoek aan een kliniek.

Een nadeel van het onderzoek tot nu toe is dat er een klein aantal patiënten bij betrokken was (bij elk van de drie onderzoeken die we hebben beoordeeld, waren niet meer dan 25 mensen betrokken), en er is weinig gepubliceerd over hoe deze onderzoeken het speeksel precies verzamelden – of het nu uit de mond of keel, hetzij door spugen, kwijlen of schoonvegen, en hetzij verzameld door de patiënt of door een arts.

Desalniettemin lijkt speeksel op basis van de bescheiden hoeveelheid onderzoek tot nu toe een veelbelovende kandidaat voor COVID-19-testen. Er is nu meer onderzoek nodig, bij grotere groepen mensen, om meer te weten te komen over hoe u met vertrouwen kunt testen op SARS-CoV-2 in het speeksel van zowel symptomatische als niet-symptomatische mensen.

Eerder deze maand keurde de Amerikaanse Food and Drug Administration de verkoop goed van COVID-19-testkits op basis van speeksel, waarmee mensen hun eigen monsters kunnen verzamelen en voor analyse naar een laboratorium kunnen sturen.

Een betrouwbare test zou een goedkopere, minder invasieve en mogelijk zelfs nauwkeurigere manier bieden om het virus op te sporen, wat ook het risico van routinematige COVID-19-controles voor zowel patiënten als eerstelijnsmedische professionals zou verkleinen.

Bron

Deel & let's open the minds!

Gerelateerde berichten