web analytics
11:11 Dubbele getallen
Gezondheid & UiterlijkWetenschap & Ontwikkeling

Russische wetenschappers ontwikkelen een ‘baanbrekende’ methode om het immuunsysteem te ‘misleiden’ en nanodrugs effectiever te maken

Robotjes bouwen met piepkleine gewrichten: het kan! Microbots The miniaturization of machines towards the micron and nanoscales requires the development of joint-like elements that enable and constrain motion.Russische onderzoekers hebben een manier gevonden om het immuunsysteem te ‘misleiden’, zodat het de bloedcirculatie van bijna elke nanogeneeskunde verlengt, waardoor de technologie therapeutisch efficiënter wordt.

De techniek van medicijnafgifte die is ontwikkeld door onderzoekers van het Moscow Institute of Physics and Technology, het Shemyakin-Ovchinnikov Institute of Bioorganic Chemistry en het Prokhorov General Physics Institute is beschreven als ‘baanbrekend’ op het gebied van nanogeneeskunde.

Nanogeneeskunde is een relatief nieuwe tak van de geneeskunde waarbij geneesmiddelen directer in de bloedbaan van de patiënt worden gefilterd en rechtstreeks naar de plaats van de ziekte – een methode die de toxiciteit en bijwerkingen elders in het lichaam kan verminderen. Omdat het medicijnen, warmte en zelfs licht rechtstreeks aan ziektes en infecties levert, kan het bijzonder nuttig zijn bij ernstige ziekten zoals kanker.

De nieuwe studie, gepubliceerd in het tijdschrift Nature Biomedical Engineering, lost een belangrijk probleem op dat de introductie van deze nieuwe geneesmiddelen in de klinische praktijk heeft belemmerd.

Dat probleem is de opmerkelijke efficiëntie van ons immuunsysteem bij het verwijderen van vreemde stoffen uit ons lichaam. Bij toediening kunnen nanodeeltjes enkele minuten of zelfs seconden in onze bloedbaan overleven, maar om effectief te zijn en hun doel te bereiken, moeten ze langer meegaan.

Lees ook eens:   Goed om te weten - eet het niet!

Nu hebben onderzoekers een manier ontdekt om ons immuunsysteem te misleiden zodat deze buitenlandse, maar vriendelijke, agenten lang genoeg in onze bloedbaan blijven om hun werk te doen.

De methode berust op het ‘afleiden’ van het immuunsysteem door het iets anders te laten doen. Ons lichaam verwijdert voortdurend oude en ‘vervallen’ rode bloedcellen uit onze bloedbaan. 

‘We veronderstelden dat als we dit natuurlijke proces een beetje zouden intensiveren, we het immuunsysteem zouden kunnen misleiden. Terwijl het druk wordt met het opruimen van rode bloedcellen, wordt er minder aandacht besteed aan de klaring van de therapeutische nanodeeltjes ‘, aldus hoofdonderzoeker Maxim Nikitin.

Nikitin legde uit dat de technologie nuttig is omdat het het immuunsysteem op de ‘meest zachte manier’ afleidt door te profiteren van zijn eigen aangeboren mechanismen in plaats van door meer kunstmatige stoffen toe te voegen.

De ‘cytoblockade’-benadering bleek universeel toepasbaar op alle nanodeeltjes van verschillende gewichten en afmetingen. Sterker nog, de techniek bleek het vermogen van het lichaam om reguliere virussen te bestrijden niet te remmen. 

Het Russische team heeft de technologie bij kankerpatiënten gedemonstreerd, waarbij de cytoblockade-aanpak de efficiëntie van het leveren van nanodeeltjes aan de tumor tot wel 23 keer heeft vergroot. 

Bron

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥