25 januari 2022

 

Wat is coronavirus SARS-CoV-2?

De epidemie van COVID-19 in China veranderde al snel in een echte pandemie met strikte quarantainemaatregelen en het sluiten van staatsgrenzen. Alexei Potekhin , professor aan de afdeling Microbiologie van de St. Petersburg State University, vertelde hoe ernstig het coronavirus is.
Waarom is het dat dit coronavirus de hele mensheid ziek kan maken.
De auteur van een leerboek over virologie, kandidaat voor biologische wetenschappen en professor aan de afdeling Microbiologie van de St. Petersburg State University Alexey Potekhin antwoordde in het interview op de belangrijkste vragen over coronavirus: is het de moeite waard om je hierover zorgen te maken, wat is het verschil tussen coronavirus en influenza, en wanneer zal de incidentie van coronavirus beginnen te verminderen.

Wat is coronavirus SARS-CoV-2?

Coronavirus SARS-CoV-2 is een van de vertegenwoordigers van de coronavirusfamilie, die voorheen deel uitmaakten van pathogenen van humane acute respiratoire virale infecties. COVID-19 is geen pest, geen pokken, geen mazelen of zelfs SARS, waarvan de uitbraak werd veroorzaakt door een ander coronavirus in 2002. De huidige ziekteverwekker doodt, zoals het zou moeten zijn voor elk virus dat zojuist mensen van een ander beest heeft bereikt, maar doodt matig. In de wereld sterven zoveel mensen elke dag aan tuberculose of aan malaria als tot nu toe de hele tijd (iets meer dan drie maanden) overleden aan COVID-19. Het is alleen dat we deze cijfers niet online volgen.

Dat wil zeggen, het lijkt bijna op griep?

Het SARS-CoV-2-virus is helaas besmettelijker dan de griep, maar minder besmettelijk dan de bof of rubella, om nog maar te zwijgen van mazelen. Het is belangrijk om te benadrukken dat coronavirus helemaal niet op een griepvirus lijkt en daarom de mensheid jaren en decennia niet in quarantaine zal houden. Coronavirussen missen kenmerken en mechanismen die de grote variabiliteit bieden die inherent is aan griepvirussen. Ze zullen waarschijnlijk het gebruikelijke pad van dergelijke infecties volgen: hoe langer ze bij de persoon zijn, hoe milder de symptomen, nieuwe vormen zullen zelden verschijnen en zullen de immuunbarrière die na de eerste infectie optreedt niet effectief kunnen overwinnen. Naar mijn mening kan de huidige epidemische situatie zich echter ongeveer een half jaar uitstrekken. Geleidelijk zal COVID-19 deel gaan uitmaken van het virale landschap, zullen veel mensen ziek worden en zal de mensheid weer normaal worden.

Wat is een pandemie en hoe gevaarlijk is het?

Je hoeft niet bang te zijn voor het woord pandemie. Het betekent alleen dat gevallen van de ziekte in de meeste landen van de wereld worden ontdekt, en niet dat de mensheid met uitsterven wordt bedreigd. Het virus brak uit één land uit en overal ter wereld ontstonden groeipunten (uitbraken). Dat was onvermijdelijk.

Maar het aantal gevallen van COVID-19 in de wereld ziet er indrukwekkend uit …

Onze verbeelding wordt beïnvloed door realtime groeiende aantallen geïnfecteerden en doden, dus vervangen we mentaal het woord ‘al’. In St. Petersburg zijn er “al” 8 gevallen, in Rusland – “al” 93, in China waren er “al” 80 duizend. Het zou zelfs juister zijn om ‘alles’ te zeggen, want 80 duizend gevallen per miljardste China in bijna drie maanden van de epidemie zijn er niet erg veel. De paniek is enorm overdreven.

Voor welke categorieën mensen is COVID-19 het gevaarlijkst?

Vanuit het oogpunt van de biologie, als we mensen als een van de diersoorten beschouwen, mag het coronavirus niet worden beschouwd als iets ongelooflijk gevaarlijks. Mensen met een verzwakte immuniteit sterven eraan, evenals aan een besmettelijke ziekte. Gelukkig worden kinderen nauwelijks ziek, hoewel ze asymptomatisch kunnen zijn. Gezonde volwassenen lopen de infectie waarschijnlijk “op de been”: iemand wordt een beetje getemperd, iemand wordt ziek als een sterke griep. In ziekenhuizen, volgens indicaties, dat wil zeggen, met een levensbedreiging zullen er maar weinig zijn. Over het algemeen is de situatie niet erger dan de griep, een van de meest onaangename en gevaarlijke complicaties is ook longontsteking. Te oordelen naar de huidige statistieken, bevonden 75-plussers (in landen met een lagere levensstandaard – meer dan 70) zich in de echt risicogroep, vooral bij eventuele bijkomende ziekten.

Lees ook:   Er is niets grijs aan Fifty shades of Grey!

Als het virus bij de mens asymptomatisch kan zijn, betekent dit dan dat het onmogelijk is de verspreiding ervan te beheersen?

SARS-CoV-2 coronavirus zal nergens uit ons leven verdwijnen: het zal niet verdwijnen, het zal niet worden vernietigd door quarantaines, er zijn geen medicijnen tegen, evenals tegen de meeste virussen, en alle medische aanbevelingen zijn ondersteunende therapie. Hoogstwaarschijnlijk zal er tegen de zomer een vaccin verschijnen, maar het zal pas aan het einde van het jaar in de praktijk komen, omdat de tijd voor het testen van een vaccin niet kan worden verkort. Daarom is de overgrote meerderheid van de wereldbevolking met dit virus gedoemd om ziek te worden. En dit is belangrijk, want de beste remedie tegen infectieziekten is collectieve immuniteit: hoe meer mensen ziek worden en immuun worden, hoe minder nieuwe gevallen van ziekte er zullen optreden en de ziekte zal geleidelijk naar de achtergrond verdwijnen. Geloof de geruchten van herhaalde infecties niet: immuniteit voor coronavirussen moet betrouwbaar worden ontwikkeld.

Waarom dan in quarantaine?

Quarantaines zijn erop gericht om in korte tijd geen Chinese cijfers te bereiken. De veiligheidsmaatregelen die China heeft genomen en nu neemt door Europa en de rest van de wereld zijn absoluut ongekend. Hun belangrijkste doel: het verminderen van de gelijktijdige belasting van ziekenhuizen tijdens massale uitbraken (wat nu in Italië gebeurt en er tragisch uitziet), en het uitbreiden van de verspreiding van infecties in de tijd. Veel mensen zullen vroeg of laat ziek worden, maar het belangrijkste is dat niet alles tegelijk.

Bovendien willen we dit virus niet geven aan een van onze oude mensen, waaronder ouders, grootouders. Om dit te doen, moeten ze op tijd worden geplaatst in een speciaal uitgeruste kamer in het ziekenhuis, inclusief met een apparaat voor kunstmatige ventilatie van de longen. We weten dat het aantal kamers beperkt is, er zijn ook niet veel apparaten voor mechanische ventilatie en bovendien zijn ze constant nodig door de massa van andere mensen die om andere redenen niet zelfstandig kunnen ademen – niet vanwege het coronavirus.

Daarom zijn quarantainemaatregelen gerechtvaardigd. Wie van ons zal, wanneer hij kiest tussen ’s avonds naar een bar gaan en een ernstige ziekte, zelfs een vreemde oudere, in de keten van overdracht van het virus waar we onbewust op terecht kunnen komen, een uitstapje naar de bar kiezen? Soms hoef je niet eens naar je werk te gaan, zeker niet als je er met de metro heen moet. De wereld draait niet om als je thuis blijft.

Dus je moet jezelf nog steeds volledig isoleren van de buitenwereld?

Verwar volledige zelfisolatie niet met een redelijke afname van sociale activiteit. Er is geen goede reden om een ​​jaarlijkse voorraad voedsel in winkels op te kopen: ze zullen natuurlijk niet gesloten zijn en dan zul je lange tijd pasta moeten eten. U hoeft niet bang te zijn om uit te gaan; u hoeft niet bang te zijn om naar uw werk te gaan als u daar echt heen moet.

Je moet bang zijn voor onze grootouders. Het is gewoon beter voor hen om hun huis minder te verlaten en met andere mensen te communiceren: niet alleen om minibusjes te nemen, maar ook niet om naar het filharmonisch orkest, musea en andere plaatsen van culturele ontspanning te gaan. Het is onwaarschijnlijk dat dit hen zal plezieren, maar in de nabije toekomst is het voor hen beter om minder vaak kinderen en kleinkinderen te ontmoeten die zonder het te weten een gevaarlijke infectie kunnen veroorzaken. Leg dit uit aan uw bejaarde familieleden en vrienden en probeer hen een minimale contactmodus te geven.

Bron

Gerelateerde berichten