11 mei 2021

 

Onderzoekers behandelen HER2-positieve borstkanker zonder chemo

Onderzoekers behandelen HER2-positieve borstkanker zonder chemo | The Hearty Soul

Onderzoekers behandelen HER2-positieve borstkanker zonder chemo

HER2-positieve borstkanker is een vorm van agressieve kanker gekenmerkt door ongecontroleerde productie van borstcellen. Ongeveer 20% van de vrouwen en mannen met de diagnose borstkanker heeft specifiek HER2-positieve kanker. (1)

Hoe wordt HER2-positieve borstkanker meestal behandeld?
Momenteel behandelen oncologen HER2-positieve borstkankerpatiënten met chirurgie, bestraling, chemotherapie of gerichte behandelingen zoals Herceptin (trastuzumab), Kadcyla (Ado-trastuzumab-emtansine), Perjeta (Pertuzumab) en Tykerb (Lapatinib). (1)

Deze gerichte behandelingen werken door te interfereren met het eiwit dat de productie van borstcellen signaleert, en ze worden vaak gebruikt in combinatie met chemotherapie, wat ongetwijfeld een zeer moeizaam behandelingsproces kan zijn.

Is er een betere manier?
Maar onderzoek gefinancierd door Cancer Research UK en geleid door professor Nigel Bundred wees op een mogelijke combinatiebehandeling die zonder chemotherapie effectief zou kunnen zijn. In het European Breast Cancer Conferenc e 2016 in Amsterdam presenteerde Bundred het veelbelovende werk van het team.
Door 66 behandelingen met Herceptin en Tykerb bij 66 vrouwen te combineren met HER2-positieve borstkanker voor de operatie en de resultaten te vergelijken met 191 vergelijkbare vrouwen die werden behandeld met één van beide of geen van beide, vertoonden 7 van de 66 vrouwen geen spoor van hun tumoren daarna. Nog eens 11 van hen vertoonden aanzienlijke krimp van hun tumoren. (2)

Dit is vooral positief omdat HER2-positieve borstkanker een groter risico op recidief heeft. Dus het uitroeien van de sporen van kwaadaardige tumoren lijkt veelbelovend voor het helpen van sommige patiënten om in remissie te blijven.

We hebben de volledige details van de resultaten van Bundred in 2016 behandeld, toen het nieuws voor het eerst brak – klik om ze hier te lezen (sterk aanbevolen).

Lees ook:   Vogelgriep katten ook al besmet en mensen

Dus, wat is er nieuw?
Sindsdien publiceerde een ander team van onderzoekers een meta-analyse van deze combinatiebehandeling in BMJ Open Journal . Rekening houdend met soortgelijke studies, stelden zij voor dat het de behandelingsrespons en de overlevingsvooruitzichten “aanzienlijk zou kunnen verbeteren” voor patiënten met borstkanker wier lichaam het kan verdragen. (3)

Tot de tweede helft van dat punt bleek uit de meta-analyse dat de combinatiebehandeling, hoewel effectiever, ook met meer bijwerkingen kwam, dus het is niet de juiste keuze voor elke kankerbestrijder.

Of iemand de diagnose HER2-positieve borstkanker of HER2-negatieve borstkanker heeft, hoe eerder u deze kunt krijgen, hoe beter. Iedereen moet de symptomen van borstkanker kennen , er een gewoonte van maken om hun borsten goed te onderzoeken en hun risico op borstkanker te bespreken met hun medische zorgverleners.

https://theheartysoul.com/her2-positive-breast-cancer-treatment/

 

 

Gerelateerde berichten