web analytics
11:11 Dubbele getallen
Gezondheid & UiterlijkVitaminen & Kruiden

Artrose; ermee leren leven? Ik dacht het niet!

Artrose; ermee leren leven? Ik dacht het niet!

Actie dus!
Vitaminen… gezond leven en blijven bewegen aub!

Ik deel dit artikel.. omdat ik weet dat er velen zijn die hier last van hebben! Artsen tegenwoordig denken vaak niet verder na dan hun pillenarsenaal!
Hier een pil en dus geen pijn, ipv de oorzaken oplossen!

Die pil haalt geen enkele pijn weg, die is er, ondanks de verdoving door een pil, los een oorzaak op… verdoof niet zomaar want pijn is een signaal!
Je lijf vraagt om hulp…je lichaam heeft pijn en die pijn heeft een reden en een oorzaak!

Artsen zonder roeping zouden nooit arts mogen worden eigenlijk!
Want dat zijn geen goede artsen een goede arts zoekt altijd tot het uiterste naar een oplossing en oorzaak!

En jij bent jij en uniek en je hebt een medemens nodig met kennis die je kan helpen maar ook jijzelf kunt jezelf helpen!

Door alles te noteren wanneer je pijn hebt en denk goed na door wat!
Gebruik je verstand! Een pil voorkomt niets, verdoving is niet helend… die heling zit in jou!
Los dit aub op en lees je in! Waar dan ook…voeg samen en ontdek wat voor jou het beste werkt.

Denk bv aan:
Genoeg vitamine inname?
Koude?
Vochtig huis
blote voeten lopen
Veel koude op je lichaam
Verkeerde voeding
etc…

———————————–
Vorig jaar zomer voelde ik het voor het eerst: wat pijnlijke ochtendstijfheid in mijn vingers. De eerste signalen van artrose. Ik lijk in veel opzichten op mijn moeder en oma. We werden alle drie al grijs toen we 20 waren. Zij kregen rond hun 50ste artrose in hun vingers en hadden 20 jaar later misvormde, pijnlijke vingers en handen. Ik speel piano en wil dit graag tot mijn laatste dag blijven doen. Geen artrose voor mij dus.

Artrose moet je mee leren leven, zeggen huisartsen
Ik ben er niet mee bij mijn huisarts geweest. Ik denk dat ik weet wat ze zal zeggen: “er is weinig aan te doen, leer er maar mee leven.” Ik heb van veel vrouwen gehoord dat dit de boodschap is waarmee ze thuiskwamen. Of ik sta op de stoep met medicijnen die de oorzaak niet zullen aanpakken. Op sites als het reumafonds wordt over artrose gesproken als over “deze chronische ziekte” en de behandeling bestaat uit medicijnen zoals pijnstillers en ontstekingsremmers, die de artsen je volgens hun protocol moeten voorschrijven. Ook op de site van de Stichting Artrose Zorg waar ze wél spreken over genezing van artrose word je gelijk bestempeld als “patiënt” en blijkt de “genezing” een dure medische behandeling die overigens nog niet beschikbaar is. Ik werd er allemaal niet blij van.

Besluit gewoon om geen patiënt te worden
Op deze sites (en zo zijn er honderden) kun je goed zien hoe we in onze samenleving snel gebombardeerd worden tot “patiënten die een ziekte hebben en dus zorg nodig hebben”. Alsof we kleine kinderen zijn. Vorige week ontving ik een berichtje van Jannie die vertelde dat ze een andere huisarts wilde. Ze zat te wachten op de uitslag van het overleg tussen twee huisartsen of ze wel mocht overstappen. Deze huisartsen bepaalden dus bij welke huisarts zij “mocht” komen. Ik heb me daar boos over gemaakt. Laat je niet intimideren, door niemand maar vooral niet door mensen die denken te weten wat goed voor jou is. Vooral als het om jouw lichaam gaat.

Lees ook eens:   Doorbraak van gemanipuleerde immuuncellen helpt hartschade te genezen

Voel je verantwoordelijk voor je eigen lichaam
Niemand is verantwoordelijk voor mijn lichaam. Dat ben ik alleen zelf. Ik heb de taak om hier zo goed mogelijk voor te zorgen en dat begint met mezelf goed te informeren. Gelukkig leven we in een tijd waarin je jezelf prima kunt blijven informeren. Ik ben me gaan verdiepen in artrose en wat ik zelf kon doen om ervoor te zorgen dat ik op mijn 85ste nog steeds een beetje fatsoenlijk mijn favoriete stukken van Debussy kan spelen. Toen werd ik blij van wat ik las en ik wil dit graag met je delen.

Wat is artrose?
Artrose is een aandoening aan gewrichten. Dit kunnen vingers zijn, maar ook knieën, ellebogen of heupen. Het is een vorm van een ontsteking dat doorgaans eindigt in slijtage. Het is dus zaak om er vroeg bij te zijn voordat de slijtage optreedt. Dit gebeurt meestal pas na het 40ste levensjaar, maar komt dan wel heel veel voor. Vrouwen hebben tien keer zoveel kans op artrose dan mannen. Slijtage treedt op in het kraakbeen van de gewrichten waardoor het kraakbeen minder elastisch wordt. De botuitgroeisels, samen met spieren en pezen, vangen deze verminderde functie van het kraakbeen op. Dit is waardoor eerst stijfheid en later pijn ontstaat. Overbelasting van het gewricht (sporten) kan ook leiden tot (extra) slijtage.

Artrose zegt iets over je algehele gezondheid
Artrose lijkt een lokale aandoening maar het zegt iets over de gezondheid van je hele lichaam. Dit heeft te maken met die ontsteking waar het mee begint. Artrose is in feit een signaal dat het lichaam voedingsstoffen tekort komt. Het lichaam gebruikt namelijk de aanwezige voedingsstoffen voor je essentiële organen zoals je hart en lever. Net zoals in een panieksituatie je hart en spieren bloed krijgen om actie te kunnen nemen in plaats van je maag die “slechts” hoeft te zorgen voor spijsvertering. Dat is even minder belangrijk in een paniektoestand. Je gewrichten staan “laag” op het prioriteitenlijstje van je lichaam, net als je huid en haren. Je kunt prima overleven met wat slijtage aan huid, haren en gewrichten. Dus krijgen zij minder voedingsstoffen. Artrose heeft dus alles te maken met hoe je je voedt. Zoals bijna alle chronische ziekten overigens. Het gaat er dus om, om te zorgen voor goede voeding en daardoor voldoende voedingsstoffen. Dit wil niet zeggen dat het altijd te voorkomen is trouwens.

Lees ook eens:   Marinepiloten trainen ondanks gezondheidsrisico's met virtual reality-bril

Actieplan artrose: voeding
Naarmate we ouder worden, worden we vatbaarder voor ontstekingen. Het is dus zaak om dit proces zo veel mogelijk te vertragen. Artrose heeft ook te maken met de balans tussen vrije radicalen en antioxidanten in je lichaam, ofwel het oxidatieproces. Ook dit valt niet te voorkomen maar wel in balans te houden. Eten zoals onze voorouders dat deden, voordat de landbouw en veeteelt werden uitgevonden, is het beste dat je kunt doen om ontstekingen zoals artrose tegen te gaan. Hierbij zijn met name een goede balans tussen omega 6 (plantaardige vetten) en omega 3 vetzuren (vette vis) van belang. Niet teveel omega 6 maar wel volop omega 3 is het advies.

Dit was voor mij een reden om, na jarenlang vegetariër te zijn geweest, weer wat vette vis op te nemen in mijn menu (wel wilde vis) en algenolie capsules te gaan gebruiken. Zuivel, brood en teveel snelle koolhydraten kunnen ook oorzaken zijn van problemen met gewrichten, het is dus zaak om deze te verminderen. Dit geldt ook voor rood vlees.

Actieplan artrose: vitaminen en mineralen
We krijgen doorgaans te weinig vitaminen en mineralen binnen. Ook met biologische oervoeding. Op den duur gebruikt je lichaam de voedingsstoffen die het krijgt voor essentiële organen en gaan je gewrichten en huid en haren tekorten krijgen. Continu aanvullen van voldoende vitamines en mineralen is dus heel belangrijk. Dit kan door middel van het gebruik van een grote variatie aan superfoods of door middel van het gebruiken van een goede orthomoleculaire multivitamine. Deze is niet goedkoop maar bij vitamines is goedkoop duurkoop; je koopt dan meer vulstoffen dan voedingsstoffen. Lees vooral de etiketten en verdiep je hier verder in als je hier meer over wilt weten. Daarnaast is dagelijkse aanvulling van vitamine C, vitamine D en magnesium eveneens belangrijk.

Actieplan artrose: supplementen
Er zijn twee super-supplementen waar ik uiteindelijk op uitkwam om die tijdelijk toe te voegen aan mijn menu: glucosamine (in combinatie met MSM en chondroïtine) en natuurlijke astaxanthine. Glucosamine stimuleert de productie van de vloeistof tussen je gewrichten. Er is veel onderzoek naar gedaan en de resultaten zijn overtuigend. Het tweede supplement is natuurlijke astaxanthine; een stofje dat gemaakt wordt door een algje en dat niet alleen een super-antioxidant is, maar ook een ontstekingsremmer. Ik gebruikte ze in een kuurtje van een maand of twee. De pijn en stijfheid trok na twee weken al weg en was na vier weken helemaal verdwenen. Het kan zijn dat jij andere supplementen nodig hebt. Blijf jezelf goed informeren, vraag rond, bezoek holistische geneeswijzen en probeer uit wat je aanspreekt. Homeopathie kan ook goed helpen bij artrose. Ieder lichaam is uniek.

Lees ook eens:   Gevaarlijke virussen in Afrika

Voor vegetariërs; overweeg je voeding aan te vullen met een visolie, krillolie of algenolie supplement (EPA/DHA). Uit het alfalinoleenzuur in lijnzaad, walnoten, hennepzaad en donkergroene bladgroente kan je lichaam ook EPA en DHA maken, maar naarmate je ouder wordt verloopt dit proces moeizamer. Lees meer hierover in het artikel: omega 3; wel of geen vette vis op het menu?

De pijn en stijfheid in mijn vingers was na een maand verdwenen en sindsdien heb ik er zelden last meer van. Behalve in vakanties wanneer ik wat minder goed let op wat ik eet en drink. Omdat ik mijn eigen keuken niet bij de hand heb en omdat het vakantie is natuurlijk. Af en toe voel ik dan een pijnlijk kloppend gevoel in de gewrichten van mijn vingers en weet ik, dat ik zodra ik thuis ben weer wat alerter moet zijn. O ja, ik ben overigens wel fanatiek blijven bewegen want ook dat is belangrijk bij artrose – in mijn geval dus: veel piano spelen!

Wil je meer informatie?
Er is veel informatie te vinden over artrose. Ik heb veel gelezen van Dr. Gert Schuitemaker. Ik heb mijn informatie in het verleden grotendeels uit zijn publicaties gehaald. Onlangs heeft hij een nieuw boek gepubliceerd dat nog beter beschrijft wat je zelf kunt doen als je last hebt van je gewrichten: Gewrichten en Voeding. Ik kan het van harte aanbevelen als je meer wilt lezen hierover. Ook heeft hij een boek geschreven over Astaxanthine. Verder lees ik ook graag de artikelen en boeken van Dr. Christiane Northrup. Zij geeft aan dat artrose een emotionele tegenhanger heeft met irritaties en frustraties. Dit herkende ik ook wel bij mezelf, die frustraties dan met name. Haar advies hierbij is om deze emoties ofwel energie (emoties zijn energie) een andere vorm te geven. Dit kan bijvoorbeeld door middel van bewust ademhalen, dansen of zingen. Misschien is dit naast het aanpassen van je voeding ook een goede tip voor jou?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit verder te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

https://energiekevrouwenacademie.nl/artrose-ermee-leren-leven-ik-dacht-het-niet/

7 manieren om artrose en gewrichtspijn te bestrijden

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥