...
Gezondheid & Uiterlijk

Zoetstof gebruikt in meer dan 6000 producten houden verband met ernstige gezondheidsproblemen

Zoetstof gebruikt in meer dan 6000 producten houden verband met ernstige gezondheidsproblemen

Deze producten zijn erg ongezond voor ons.

 

Belangrijkste feiten over Diet Soda Chemical

Wat is aspartaam?

 • Aspartaam ​​is ’s werelds meest gebruikte kunstmatige zoetstof. Het wordt ook op de markt gebracht als NutraSweet, Equal, Sugar Twin en AminoSweet.
 • Aspartaam ​​is aanwezig in meer dan 6.000 producten , waaronder Cola light en Diet Pepsi, Kool Aid, Crystal Light, Tango en andere kunstmatig gezoete dranken; suikervrije Jell-O-producten; Trident, Dentyne en de meeste andere merken suikervrije kauwgom; suikervrije harde snoepjes; zoete specerijen met weinig of geen suiker, zoals ketchups en dressings; kindermedicijnen, vitamines en hoestbuien.
 • Aspartaam ​​is een synthetische chemische stof die is samengesteld uit de aminozuren fenylalanine en asparaginezuur, met een methylester. Bij consumptie wordt de methylester afgebroken tot methanol, dat kan worden omgezet in formaldehyde.

Tientallen jaren van onderzoeken uiten bezorgdheid over aspartaam

Sinds aspartaam ​​voor het eerst werd goedgekeurd in 1974, hebben zowel FDA-wetenschappers als onafhankelijke wetenschappers hun bezorgdheid geuit over mogelijke gezondheidseffecten en tekortkomingen in de wetenschap die door de fabrikant, GD Searle, aan de FDA zijn voorgelegd. (Monsanto kocht Searle in 1984).

In 1987 publiceerde UPI een reeks onderzoeksartikelen van Gregory Gordon die over deze zorgen rapporteerden, inclusief vroege studies die aspartaam ​​in verband brachten met gezondheidsproblemen, de slechte kwaliteit van door de industrie gefinancierd onderzoek dat leidde tot de goedkeuring ervan, en de draaideurrelaties tussen FDA-functionarissen. en de voedingsindustrie. Gordons serie is van onschatbare waarde voor iedereen die de geschiedenis van aspartaam ​​/ NutraSweet wil begrijpen:

Gebreken in de beoordeling van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid

In een artikel van juli 2019 in de Archives of Public Health gaven onderzoekers van de Universiteit van Sussex een gedetailleerde analyse van de EFSA-veiligheidsbeoordeling van aspartaam ​​in 2013 en ontdekten dat het panel elk van de 73 onderzoeken die op schade wezen als onbetrouwbaar meer lakse criteria om als betrouwbaar te accepteren 84% van de onderzoeken die geen bewijs van schade vonden. “Gezien de tekortkomingen van de risicobeoordeling van aspartaam ​​door de EFSA, en de tekortkomingen van alle eerdere officiële toxicologische risicobeoordelingen van aspartaam, zou het voorbarig zijn om te concluderen dat het aanvaardbaar veilig is”, concludeerde de studie.

Zie EFSA’s reactie en een follow-up door onderzoekers Erik Paul Millstone en Elizabeth Dawson in de Archives of Public Health, Waarom heeft EFSA haar ADI voor aspartaam ​​verlaagd of aanbevolen dat het gebruik ervan niet langer zou moeten worden toegestaan ? Nieuwsberichtgeving:

 • “De populairste kunstmatige zoetstof ter wereld moet worden verboden”, zeggen experts. Twee experts op het gebied van voedselveiligheid hebben opgeroepen om de veelgebruikte kunstmatige zoetstof, aspartaam, in het VK te verbieden en vragen zich af waarom het überhaupt acceptabel werd geacht. ” New Food Magazine (11.11.2020)
 • “‘Verkoop van aspartaam ​​moet worden opgeschort’: EFSA beschuldigd van vooringenomenheid in veiligheidsbeoordeling”, door Katy Askew. Voedselnavigator (7.27.2019)

Gezondheidseffecten en belangrijke onderzoeken naar aspartaam 

Hoewel veel onderzoeken, waarvan sommige door de industrie gesponsord zijn, geen problemen met aspartaam ​​hebben gemeld, hebben tientallen onafhankelijke onderzoeken die gedurende decennia zijn uitgevoerd aspartaam ​​in verband gebracht met een lange lijst van gezondheidsproblemen, waaronder:

Kanker

In het meest uitgebreide kankeronderzoek naar aspartaam ​​tot nu toe, leveren drie levenslooponderzoeken, uitgevoerd door het Cesare Maltoni Cancer Research Center van het Ramazzini Institute, consistent bewijs van carcinogeniteit bij knaagdieren die aan de stof zijn blootgesteld.

 • Aspartaam ​​”is een multipotentieel kankerverwekkende stof, zelfs bij een dagelijkse dosis van … veel minder dan de huidige aanvaardbare dagelijkse inname”, aldus een levenslange rattenstudie uit 2006 in Environmental Health Perspectives .
 • Een vervolgstudie in 2007 vond een significante dosisafhankelijke toename van kwaadaardige tumoren bij sommige ratten. “De resultaten … bevestigen en versterken de eerste experimentele demonstratie van de multipotentiële carcinogeniteit van [aspartaam] bij een dosisniveau dat dicht bij de aanvaardbare dagelijkse inname voor mensen ligt … wanneer de blootstelling aan de levensduur begint tijdens het foetale leven, nemen de carcinogene effecten ervan toe”, schreven de onderzoekers. in Environmental Health Perspectives .
 • De resultaten van een levensloopstudie uit 2010 “bevestigen dat [aspartaam] een kankerverwekkende stof is op meerdere plaatsen bij knaagdieren, en dat dit effect wordt geïnduceerd bij twee soorten, ratten (mannetjes en vrouwtjes) en muizen (mannetjes),” rapporteerden de onderzoekers in American Journal of Industrial Medicine .

Onderzoekers van Harvard rapporteerden in 2012 een positief verband tussen de inname van aspartaam ​​en een verhoogd risico op non-Hodgkin-lymfoom en multipel myeloom bij mannen, en op leukemie bij mannen en vrouwen. De bevindingen “behouden de mogelijkheid van een schadelijk effect… op geselecteerde kankers”, maar “laten niet toe dat het toeval als verklaring wordt uitgesloten”, schreven de onderzoekers in het American Journal of Clinical Nutrition .

In een commentaar in het American Journal of Industrial Medicine uit 2014 schreven de onderzoekers van het Maltoni Center dat de onderzoeken die door GD Searle ter goedkeuring voor de markt zijn ingediend “geen adequate wetenschappelijke ondersteuning bieden voor de veiligheid van [aspartaam]. Daarentegen leveren recente resultaten van carcinogeniteitsbioassays over de levensduur van ratten en muizen, gepubliceerd in peer-reviewed tijdschriften, en een prospectieve epidemiologische studie, consistent bewijs van het carcinogene potentieel van [aspartaam]. Op basis van het bewijs van de mogelijke kankerverwekkende effecten … moet een herevaluatie van de huidige positie van internationale regelgevende instanties worden beschouwd als een urgente kwestie van volksgezondheid. ”

Hersentumoren

AVOID it

In 1996 rapporteerden onderzoekers in de Journal of Neuropathology & Experimental Neurology over epidemiologisch bewijs dat de introductie van aspartaam ​​in verband brengt met een toename van een agressief type kwaadaardige hersentumoren. “Vergeleken met andere omgevingsfactoren die vermoedelijk verband houden met hersentumoren, is de kunstmatige zoetstof aspartaam ​​een ​​veelbelovende kandidaat om de recente toename in incidentie en mate van maligniteit van hersentumoren te verklaren … We concluderen dat het nodig is om het carcinogene potentieel van aspartaam ​​opnieuw te beoordelen.”

 • Neurowetenschapper Dr. John Olney, hoofdauteur van de studie, vertelde in 1996 60 minuten : “er is een opvallende toename in de incidentie van kwaadaardige hersentumoren (in de drie tot vijf jaar na de goedkeuring van aspartaam) … er is voldoende basis. om aspartaam ​​te vermoeden dat het opnieuw moet worden beoordeeld. De FDA moet het opnieuw beoordelen, en deze keer zou de FDA het goed moeten doen. “

Vroege studies over aspartaam ​​in de jaren zeventig vonden aanwijzingen voor hersentumoren bij proefdieren, maar die studies werden niet opgevolgd .

Hart-en vaatziekte

Een meta-analyse uit 2017 van onderzoek naar kunstmatige zoetstoffen, gepubliceerd in de Canadian Medical Association Journal , vond geen duidelijk bewijs van gewichtsverliesvoordelen voor kunstmatige zoetstoffen in gerandomiseerde klinische onderzoeken, en meldde dat cohortstudies kunstmatige zoetstoffen associëren met “ toename in gewicht en taille. omtrek en hogere incidentie van obesitas, hypertensie, metabool syndroom, diabetes type 2 en cardiovasculaire voorvallen. ” Zie ook:

 • “Kunstmatige zoetstoffen helpen niet bij het afvallen en kunnen leiden tot gewichtstoename”, door Catherine Caruso. STAT (7.17.2017)
 • “Waarom een ​​cardioloog zijn laatste light frisdrank heeft gedronken”, door Harlan Krumholz. Wall Street Journal (9.14.2017)
 • ‘Deze cardioloog wil dat zijn familie minder light frisdrank gebruikt. Zou die van jou ook moeten? ” door David Becker, MD Philly Inquirer (9.12.2017)

 Een paper uit 2016 in Physiology & Behaviour meldde: “er is een opvallende overeenstemming tussen resultaten van dieronderzoek en een aantal grootschalige, langetermijn observationele studies bij mensen, waarbij significant verhoogde gewichtstoename, adipositas, incidentie van obesitas, cardiometabolische risico, en zelfs de totale mortaliteit bij personen met chronische, dagelijkse blootstelling aan caloriearme zoetstoffen – en deze resultaten zijn verontrustend. “

Vrouwen die meer dan twee light-drankjes per dag consumeerden “hadden een hoger risico op [hart- en vaatziekten] … sterfte [hart- en vaatziekten] … en algehele mortaliteit”, aldus een studie uit 2014 van het Women’s Health Initiative, gepubliceerd in het Journal of General Internal Geneeskunde .

Lees ook:   Spierpijn en Pinda olie

Beroerte, dementie en de ziekte van Alzheimer

Diet Drinks Cause Depression Says New Study

Mensen die dagelijks light frisdrank dronken, hadden bijna drie keer zoveel kans op het ontwikkelen van een beroerte en dementie als degenen die het wekelijks of minder consumeerden. Dit omvatte een hoger risico op ischemische beroerte, waarbij bloedvaten in de hersenen verstopt raken, en dementie bij de ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie, meldde een studie uit 2017 in Stroke .

In het lichaam wordt de methylester in aspartaam ​​gemetaboliseerd tot methanol en vervolgens kan het worden omgezet in formaldehyde, dat in verband is gebracht met de ziekte van Alzheimer. Een tweedelige studie gepubliceerd in 2014 in het Journal of Alzheimer’s Disease bracht chronische methanolblootstelling in verband met geheugenverlies en de symptomen van de ziekte van Alzheimer bij muizen en apen.

 • “[M] met ethanol gevoede muizen vertoonden gedeeltelijke AD-achtige symptomen … Deze bevindingen dragen bij aan een groeiend aantal bewijzen dat formaldehyde in verband brengt met de pathologie van [de ziekte van Alzheimer].” ( Deel 1 )
 • “[M] ethanolvoeding veroorzaakte langdurige en aanhoudende pathologische veranderingen die verband hielden met [de ziekte van Alzheimer] … deze bevindingen ondersteunen een groeiend aantal bewijzen dat methanol en zijn metaboliet formaldehyde in verband brengt met de pathologie van [de ziekte van Alzheimer].” ( Deel 2 )

Epileptische aanvallen

“Aspartaam ​​lijkt de hoeveelheid EEG-piekgolven te verergeren bij kinderen met afwezigheidsaanvallen. Verdere studies zijn nodig om vast te stellen of dit effect optreedt bij lagere doses en bij andere soorten aanvallen ”, aldus een studie in Neurology uit 1992 .

Volgens een onderzoek uit 1987 in Environmental Health Perspectives “heeft aspartaam” een aanvalsbevorderende activiteit in diermodellen die algemeen worden gebruikt om verbindingen te identificeren die de incidentie van aanvallen beïnvloeden ” .

Zeer hoge doses aspartaam ​​”kunnen ook de kans op aanvallen bij symptoomloze maar gevoelige mensen beïnvloeden”, aldus een onderzoek uit 1985 in The Lancet . De studie beschrijft drie voorheen gezonde volwassenen die grand mal-aanvallen hadden tijdens perioden dat ze hoge doses aspartaam ​​gebruikten.

Neurotoxiciteit, hersenschade en stemmingsstoornissen 

Aspartaam ​​is in verband gebracht met gedrags- en cognitieve problemen, waaronder leerproblemen, hoofdpijn, toevallen, migraine, prikkelbare stemmingen, angst, depressie en slapeloosheid, schreven de onderzoekers van een studie uit 2017 in Nutritional Neuroscience . “De consumptie van aspartaam ​​moet met de nodige voorzichtigheid worden benaderd vanwege de mogelijke effecten op de neurologische gedragsgezondheid.”

“Orale aspartaam ​​veranderde significant het gedrag, de antioxidantstatus en de morfologie van de hippocampus bij muizen; ook kan het waarschijnlijk leiden tot hippocampale volwassen neurogenese, ”meldde een studie uit 2016 in Neurobiology of Learning and Memory .

“Eerder werd gerapporteerd dat consumptie van aspartaam ​​neurologische en gedragsstoornissen kan veroorzaken bij gevoelige individuen. Hoofdpijn, slapeloosheid en toevallen zijn ook enkele van de neurologische effecten die zijn opgetreden ”, aldus een studie uit 2008 in het European Journal of Clinical Nutrition .

“We stellen voor dat overmatige inname van aspartaam ​​een ​​rol kan spelen bij de pathogenese van bepaalde psychische stoornissen … en ook bij een verminderd leervermogen en emotioneel functioneren.”

“Neurologische symptomen, waaronder leer- en geheugenprocessen, kunnen verband houden met de hoge of toxische concentraties van de zoetstof [aspartaam] metabolieten”, zegt een studie uit 2006 in Pharmacological Research .

Aspartaam ​​”zou de geheugenretentie kunnen verminderen en de hypothalamusneuronen bij volwassen muizen kunnen beschadigen”, aldus een 2000 muizenstudie gepubliceerd in Toxicology Letters .

“Personen met stemmingsstoornissen zijn bijzonder gevoelig voor deze kunstmatige zoetstof en het gebruik ervan bij deze populatie moet worden ontmoedigd”, aldus een studie uit 1993 in de Journal of Biological Psychiatry .

Hoge doses aspartaam ​​”kunnen grote neurochemische veranderingen bij ratten veroorzaken”, meldde een studie uit 1984 in American Journal of Clinical Nutrition .

Experimenten wezen op hersenbeschadiging bij jonge muizen na orale inname van aspartaat, en toonden aan dat “aspartaat giftig is voor de jonge muis bij relatief lage orale inname”, meldde een studie uit 1970 in Nature .

Hoofdpijn en migraine

“Aspartaam, een populaire dieetzoetstof, kan bij sommige gevoelige personen hoofdpijn veroorzaken. Hierin beschrijven we drie gevallen van jonge vrouwen met migraine die aangaven dat hun hoofdpijn kon worden uitgelokt door kauwgom zonder suiker te kauwen die aspartaam ​​bevat, ”aldus een artikel uit 1997 in Headache Journal .

Een cross-over studie waarin aspartaam ​​en een placebo werden vergeleken, gepubliceerd in 1994 in Neurology , “levert bewijs dat, onder individuen met zelfgerapporteerde hoofdpijn na inname van aspartaam, een subgroep van deze groep meer hoofdpijn rapporteert wanneer ze onder gecontroleerde omstandigheden worden getest. Het lijkt erop dat sommige mensen bijzonder vatbaar zijn voor hoofdpijn veroorzaakt door aspartaam ​​en mogelijk hun consumptie willen beperken. ”

Uit een onderzoek onder 171 patiënten van de Hoofdpijnafdeling van het Montefiore Medisch Centrum bleek dat patiënten met migraine “aspartaam ​​driemaal vaker als een versneller rapporteerden dan degenen met andere soorten hoofdpijn … ”Studie uit 1989 in Headache Journal .

Een cross-over studie waarin aspartaam ​​en een placebo werden vergeleken op de frequentie en intensiteit van migraine “gaf aan dat de inname van aspartaam ​​door migrainelijders een significante toename van de hoofdpijnfrequentie veroorzaakte bij sommige proefpersonen”, meldde een studie uit 1988 in Headache Journal .

Nierfunctie achteruitgang

Consumptie van meer dan twee porties kunstmatig gezoete frisdrank per dag “wordt geassocieerd met een tweevoudig verhoogde kans op een achteruitgang van de nierfunctie bij vrouwen”, aldus een studie uit 2011 in het Clinical Journal of American Society of Nephrology .

Gewichtstoename, verhoogde eetlust en aan obesitas gerelateerde problemen

Verschillende onderzoeken koppelen aspartaam ​​aan gewichtstoename, verhoogde eetlust, diabetes, metabole stoornissen en aan obesitas gerelateerde ziekten. Zie onze factsheet: Diet Soda Chemical Tied to Weight Gain .

Deze wetenschap die aspartaam ​​koppelt aan gewichtstoename en aan obesitas gerelateerde ziekten roept vragen op over de legaliteit van het op de markt brengen van aspartaam-bevattende producten als “dieet” of hulpmiddelen voor gewichtsverlies. In 2015 diende USRTK een petitie in bij de Federal Trade Commission en de FDA om onderzoek te doen naar de marketing- en reclamepraktijken van ‘ dieet’- producten die een chemische stof bevatten die verband houdt met gewichtstoename. Zie gerelateerde berichtgeving, reactie van FTC en reactie van FDA .

Diabetes en metabolische storing 

Aspartaam ​​wordt gedeeltelijk afgebroken tot fenylalanine, dat de werking verstoort van een enzym intestinale alkalische fosfatase (IAP) waarvan eerder is aangetoond dat het metabool syndroom voorkomt (een groep symptomen die verband houden met diabetes type 2 en hart- en vaatziekten) volgens een studie uit 2017 in Applied Physiology , Voeding en metabolisme . In deze studie kwamen muizen die aspartaam ​​via hun drinkwater kregen meer in gewicht aan en ontwikkelden andere symptomen van metabool syndroom dan dieren die een vergelijkbaar dieet kregen zonder aspartaam. De studie concludeert: “De beschermende effecten van IAP met betrekking tot het metabool syndroom kunnen worden geremd door fenylalanine, een metaboliet van aspartaam, wat misschien het gebrek aan verwacht gewichtsverlies en metabolische verbeteringen in verband met dieetdranken verklaart.”

Lees ook:   Drugs in dna verpakt tegen kanker!

Mensen die regelmatig kunstmatige zoetstoffen consumeren, lopen een verhoogd risico op “overmatige gewichtstoename, metabool syndroom, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten”, aldus een Purdue-recensie uit 2013 die meer dan 40 jaar is gepubliceerd in Trends in Endocrinology & Metabolism .

In een onderzoek dat 66.118 vrouwen gedurende 14 jaar volgde, werden zowel met suiker gezoete dranken als kunstmatig gezoete dranken in verband gebracht met het risico op diabetes type 2. “Sterke positieve trends in het T2D-risico werden ook waargenomen in de kwartielen van consumptie voor beide soorten dranken … Er werd geen verband waargenomen voor 100% vruchtensapconsumptie”, meldde de studie uit 2013, gepubliceerd in American Journal of Clinical Nutrition .

Intestinale dysbiose, metabolische storing en obesitas 

Volgens een studie uit 2014 in Nature kunnen kunstmatige zoetstoffen glucose-intolerantie veroorzaken door de darmflora te veranderen . De onderzoekers schreven: “onze resultaten koppelen NAS [niet-calorische kunstmatige zoetstof] consumptie, dysbiose en metabolische afwijkingen, en roepen op tot een herbeoordeling van massaal NAS-gebruik … Onze bevindingen suggereren dat NAS mogelijk direct heeft bijgedragen aan het versterken van de exacte epidemie [obesitas]. dat ze zelf bedoeld waren om te vechten. ”

 • Zie ook: “Kunstmatige zoetstoffen kunnen onze darmbacteriën op gevaarlijke manieren veranderen”, door Ellen Ruppel Shell. Scientific American (4.1.2015)

Een studie uit 2016 in Applied Physiology Nutrition and Metabolism meldde: “De inname van aspartaam ​​had een significante invloed op de associatie tussen body mass index (BMI) en glucosetolerantie … consumptie van aspartaam ​​is geassocieerd met grotere obesitasgerelateerde stoornissen in glucosetolerantie.”

Volgens een onderzoek bij ratten in PLOS ONE uit 2014 “verhoogde aspartaam ​​nuchtere glucosespiegels en een insulinetolerantietest toonde aan dat aspartaam ​​de door insuline gestimuleerde glucoseafvoer belemmert … Uit fecale analyse van de samenstelling van de darmbacteriën bleek dat aspartaam ​​het totale aantal bacteriën verhoogt …”

Zwangerschapsafwijkingen: vroeggeboorte 

Aspartame is a known brain toxin. It can permeate through all four layers of your brain and also through the placenta to your baby and poison their brain. The FDA approved it in 1987 after a company called Montsanto accidentally discovered this chemical and cut the tumors out of the rats they did testing on with it. Just to say on their study "no brain tumors were found" TRUE STORY

Volgens een cohortstudie uit 2010 van 59.334 Deense zwangere vrouwen, gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition , “was er een verband tussen de inname van kunstmatig gezoete koolzuurhoudende en niet-koolzuurhoudende frisdranken en een verhoogd risico op vroeggeboorte.” De studie concludeerde: “Dagelijkse inname van kunstmatig gezoete frisdranken kan het risico op vroeggeboorte vergroten.”

 • Zie ook: “Downing Diet Soda Tied to Premature Birth,” door Anne Harding, Reuters (7.23.2010)

Baby’s met overgewicht

Kunstmatig gezoete drankconsumptie tijdens de zwangerschap is gekoppeld aan een hogere body mass index voor baby’s, volgens een onderzoek uit 2016 in JAMA Pediatrics . “Voor zover wij weten, leveren we het eerste menselijke bewijs dat de consumptie van kunstmatige zoetstoffen door de moeder tijdens de zwangerschap de BMI van baby’s kan beïnvloeden”, schreven de onderzoekers.

 • Zie ook: “Light Soda tijdens de zwangerschap is gekoppeld aan baby’s met overgewicht”, door Nicholas Bakalar. New York Times (5.11.2016)

Vroege Menarche 

De National Heart, Lung, and Blood Institute Growth and Health Study volgde meisjes uit 1988 gedurende 10 jaar om mogelijke associaties te onderzoeken tussen consumptie van cafeïnehoudende en niet-cafeïnehoudende suiker- en kunstmatig gezoete frisdranken en vroege menarche. “Consumptie van cafeïnehoudende en kunstmatig gezoete frisdranken was positief geassocieerd met het risico op vroege menarche in een Amerikaans cohort van Afro-Amerikaanse en blanke meisjes”, concludeerde de studie die in 2015 werd gepubliceerd in Journal of American Clinical Nutrition .

Schade aan het sperma

“Een significante afname van de spermafunctie van met aspartaam ​​behandelde dieren werd waargenomen in vergelijking met de controle en MTX-controle”, aldus een studie uit 2017 in het International Journal of Impotence Research . “… Deze bevindingen tonen aan dat metabolieten van aspartaam ​​een ​​bijdragende factor kunnen zijn voor de ontwikkeling van oxidatieve stress in het epididymale sperma.”

Leverschade en uitputting van glutathion 

Een muisstudie die in 2017 in Redox Biology werd gepubliceerd, meldde: “Chronische toediening van aspartaam ​​… veroorzaakte zowel leverschade als duidelijk verlaagde hepatische niveaus van verminderd glutathion, geoxideerd glutathion, γ-glutamylcysteïne en de meeste metabolieten van de trans-sulfuratieroute …”

Een studie bij ratten die in 2017 in Nutrition Research werd gepubliceerd, toonde aan dat “Subchronische inname van frisdrank of aspartaam ​​substantieel hyperglycemie en hypertriacylglycerolemie veroorzaakte … Er werden verschillende veranderingen in de cytoarchitectuur in de lever gedetecteerd, waaronder degeneratie, infiltratie, necrose en fibrose, voornamelijk bij aspartaam. Deze gegevens suggereren dat langdurige inname van frisdrank of aspartaam-geïnduceerde leverschade kan worden gemedieerd door de inductie van hyperglycemie, lipidenophoping en oxidatieve stress met de betrokkenheid van adipocytokines. ”

Waarschuwing voor kwetsbare populaties 

Een literatuuroverzicht uit 2016 over kunstmatige zoetstoffen in de Indian Journal of Pharmacology meldde: “Er is geen doorslaggevend bewijs om de meeste van hun toepassingen te ondersteunen en sommige recente onderzoeken suggereren zelfs dat deze eerder vastgestelde voordelen … misschien niet waar zijn.” Gevoelige populaties, zoals zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, kinderen, diabetici, migraine en epilepsiepatiënten “dienen deze producten met de grootste voorzichtigheid te gebruiken”.

PR-inspanningen van de industrie en frontgroepen 

Vanaf het begin gebruikte GD Searle (later Monsanto en de NutraSweet Company) agressieve PR-tactieken om aspartaam ​​op de markt te brengen als een veilig product. In oktober 1987 rapporteerde Gregory Gordon in UPI :

“De NutraSweet Co. heeft ook tot $ 3 miljoen per jaar betaald voor een public relations-inspanning van 100 personen door de kantoren van Burson Marsteller in Chicago, zei een voormalig werknemer van de PR-firma in New York. De werknemer zei dat Burson Marsteller talloze wetenschappers en artsen heeft ingehuurd, vaak voor $ 1.000 per dag, om de zoetstof te verdedigen in media-interviews en andere openbare fora. Burson Marsteller weigert dergelijke zaken te bespreken. “

Recente rapporten op basis van interne branchedocumenten laten zien hoe drankenproducenten zoals Coca-Cola ook boodschappers van derden betalen, waaronder artsen en wetenschappers, om hun producten te promoten en de schuld af te schuiven wanneer de wetenschap hun producten koppelt aan ernstige gezondheidsproblemen.

Zie rapportage door Anahad O’Connor in de New York Times , Candice Choi in de Associated Press , en bevindingen van het USRTK-onderzoek over propaganda en lobbycampagnes in de suikerindustrie.

Nieuwsartikelen over PR-campagnes in de frisdrankindustrie:

GMOs

Overzicht nieuwsverhalen over aspartaam :

USRTK-feitenbladen:

Rapporten over frontgroepen en PR-campagnes

Bron

Ik neem het nooit, want ik ben er behoorlijk allergisch voor.
Gelukkig maar. Als je gezond eet dan voelt je lijf nog wel wat goed is voor je en wat niet…als je dingen eet een tijdlang die niet gezond zijn voor je lichaam, (je maakt je lichaam dan ook doof voor ervaren en voelen) dan kun je dat ook niet langer waarnemen.
Misschien denk je zelfs dat een klacht die je ervaart er gewoon bij hoort.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button