...
Gezondheid & Uiterlijk

Vruchtensappen kunnen diabetes veroorzaken

Vruchtensappen kunnen diabetes veroorzaken

De beroemdheden van de wetenschap hebben lang geconcludeerd dat dranken met toegevoegde suiker de kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 aanzienlijk kunnen vergroten. In dit geval rijst de vraag: kunnen natuurlijk suikerhoudende dranken, zoals vruchtensappen, de ziekte veroorzaken?

Het blijkt dat ook bij hen de dingen niet erg goed zijn. Als onderdeel van een nieuwe onderzoeksactiviteit werd bijvoorbeeld onthuld dat natuurlijke sappen en sapdranken, als iemand ze regelmatig drinkt, ook de kans op diabetes kunnen beïnvloeden. Maar hoeveel? En heeft het zin om de een voor de ander te veranderen?

Volgens eerder onderzoek verhogen niet-alcoholische dranken met toegevoegde suiker het risico op diabetes, waardoor complexe maar fragiele metabole processen in het lichaam worden beïnvloed. Hoewel de methodologie, bemonstering en conclusies nog steeds niet bevredigend zijn voor de hele gemeenschap van experts, wordt de verbinding eerder als bewezen beschouwd dan niet.

Vruchtensappen zijn net zo slecht als gezoete dranken.
De moeilijkheid ligt in het feit dat zelfs nu, wanneer de mensheid meer weet over een gezonde levensstijl en goede voeding dan in vroegere tijden, de meeste mensen denken dat drankjes met natuurlijke suikers in deze zin veilig zijn. Wetenschappers van Harvard University hebben bijvoorbeeld ontdekt dat vruchtensappen het risico op diabetes evenveel verhogen als speciaal gezoete dranken.

Om tot deze conclusie te komen, gebruikten ze in hun werk de verzamelde informatie over meer dan 20 jaar.

Een studie van de beschikbare gegevens suggereerde ook dat voor mensen die gedurende vier jaar regelmatig suikerhoudende dranken (met toegevoegde en natuurlijke suiker) consumeerden, de kans op het ontwikkelen van diabetes in de komende vier jaar met 16% toenam. Tegelijkertijd, degenen die de voorkeur gaven aan alleen gezoete dranken, nam het risico met 18% toe.

Lees ook:   Vreemde reacties na griepmedicatie

Volgens deskundigen zijn deze associaties bewaard gebleven, zelfs nadat ze rekening hadden gehouden met andere variabelen, waaronder de body mass index, nuances in voeding en levensstijl.

Wat vermindert het risico op diabetes
Wees echter niet boos op degenen die geen snoep kunnen opgeven om het risico op diabetes te verminderen. Een artikel in de gedrukte publicatie van Diabetes Care over het onderzoek geeft aan dat als u ten minste de helft van de zoete dranken door natuurlijke suikers in het dagelijkse menu vervangt door water, thee en koffie zonder suiker, de risico’s aanzienlijk worden verminderd.

Welnu, het algemene resultaat klinkt ongeveer zo: je moet je niet laten meeslepen door zoete drankjes, hoe natuurlijk, gezond en gezond ze ook lijken. Alles is goed met mate.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button