E- nummers in onze voeding en wat ze veroorzaken

Meerdere uitleg mogelijk:

E102 – Tartrazine (gele kleurstof)

Deze stof kun je veel aantreffen in bijvoorbeeld advocaat en banketbakkersroom. Natuurlijk moeten hier normaal gesproken echte eieren voor worden gebruikt, maar dit zijn dure grondstoffen en het product is dan minder lang houdbaar. Daarom worden er vervangende hulpstoffen gebruikt die visueel een vergelijkbaar effect hebben, maar minder duur zijn. Helaas voor de mensen die gevoelig zijn voor dit soort gifstoffen, want er kunnen heftige reacties optreden:

De productie van Histamine in je lichaam neemt toe, waardoor allergische reacties kunnen optreden. Daarnaast kan er netelroos optreden, en astmatische aanvallen.

E102 – Tartrazine

Dit is ook een gele kleurstof en kan voor allergische reacties zorgen bij sommige mensen, en kan leiden tot astma-aanvallen. Het wordt gevonden in een scala van producten, zoals soepen, puddingpoeder, mosterd, jam, gelei, marsepein, ijs lolly’s, frisdranken, en squash. Ook is het recentelijk bewezen dat tartrazine problemen met hyperactiviteit bij kinderen kan verhogen. Daarom adviseert de Britse regering nu dat als een kind tekenen van hyperactiviteit of ADHD heeft, ouders dan hun best moeten doen om dit additief te vermijden. Het gebruik is al verboden in Oostenrijk en Noorwegen.

E102 – tartazine. Deze gele kleurstof is een natriumzout dat wordt gewonnen uit koolteer. Deze kleurstof is goedkoop en lost goed op in water, waardoor de keuze voor E102 door voedselfabrikanten al gauw is gemaakt. Het komt voor in heel veel voedingsproducten, waaronder mosterd, marsepein, ijslollies, koolzuurhoudende dranken en soepen.

E104 – Chinoline geel

Deze gele kleurstof wordt gebruikt in producten zoals Schotse eieren, gerookte schelvis en ijs. Het is al verboden in landen als Japan, Amerika, Australië en Noorwegen, en de kleur is in verband gebracht met gezondheids- en hyperactieve problemen bij kinderen.

E104 – chinolinegeel. Een synthetische gele kleurstof. Dit e-nummer wordt afgeraden bij kinderen omdat het hyperactiviteit kan veroorzaken. Het is al verboden in landen als Amerika, Japan, Australië en Noorwegen.

E110 – zonnegeel

Dit is een gele kleurstof die wordt toegevoegd aan een breed scala van producten, zoals squash, gelei, marsepein, jam, soep, sauzen en vis in blik. Sommige mensen suggereren dat het vermeden zou moeten worden door iedereen die last heeft van bestaande allergische aandoeningen, zoals astma of urticaria (een huidaandoening), het is ook een van de E-nummers bestudeerd door de onderzoekers van de Southampton University in Engeland. Ze kwamen erachter dat het tot hyperactiviteit bij kinderen leidde. Daarom adviseert de Britse regering nu dat als een kind tekenen van hyperactiviteit of ADHD heeft, ouders dan hun best moeten doen om dit additief te vermijden.

E120 – Cochenile (rode kleurstof)

Het is erg onsmakelijk, want deze kleurstof wordt gewonnen uit het bloed van geplette schildluizen. De dieprode kleur komt van het aanwezige Karmozijn in het bloed van deze diertjes. Gevolgen van het eten van deze stof is onder andere hyperactiviteit bij kleine kinderen. Het is lastig om deze stof te vermijden, omdat het verwerkt wordt in de meeste snoepsoorten. De bekendste zijn Fristi en M&M’s.

E122 – Karmozijn

Dit is een synthetische rode kleurstof die vaak wordt gevonden in gelei, jam, snoep, gearomatiseerde yoghurt, en pakjes soep. Het kan bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken. Het is een van de E-nummers die onderzoekers van Southampton University hebben bestudeerd en het is ook hier gebleken dat het hyperactiviteit bij kinderen kan vergroten. Daarom adviseert de Britse regering nu dat als een kind tekenen van hyperactiviteit of ADHD heeft, ouders dan hun best moeten doen om dit additief te vermijden. Het is al verboden in Amerika, Noorwegen, Japan, en Zweden.

E122 – azorubine. Deze synthetische azokleurstof is rood. Dit e-nummer kan bijwerkingen veroorzaken bij mensen die astma hebben en in combinatie met E210 kan het hyperactiviteit veroorzaken bij kinderen. Dit e-nummer is reeds verboden in meerdere landen, waaronder Noorwegen, Zweden, Amerika en Japan.

E124 – Ponceau 4R / cochenille rood

Dit is een soort kleurstof die wordt gebruikt in allerlei producten, met inbegrip van geleiproducten, soepen, cakemixen, en salami. Het is een van de E-nummers waarvan bleek, je raad het al, dat het hyperactiviteit bij kinderen kan vergroten. Daarom is het een goed idee om dit additief te vermijden. Dit E-nummer is al verboden in zowel Amerika als Noorwegen.

E129 – Allura rood

Deze oranjerode kleurstof is een synthetische kleurstof die wordt gebruikt in voedingsmiddelen, zoals zoetwaren en frisdranken. Het is gekoppeld aan hyperactief gedrag bij kinderen maar kan ook allergische huidreacties bij volwassenen opleveren, in het bijzonder voor mensen die gevoelig zijn voor aspirine. Het is ook in veel verschillende landen al verboden, waaronder België, Frankrijk, Duitsland, Zweden, Oostenrijk, en Noorwegen.

E129 – allura rood. Wederom een azokleurstof, welke wordt gelinkt aan hyperactiviteit in combinatie met benzoaten en astma. Bij proefdieren veroorzaakt een van de afbraakproducten in het lichaam blaaskanker (in hoge concentraties).

E133 – Briljantblauw FCF

E133 is een andere synthetische kleurkleurstof, die een blauwe kleur geeft aan een aantal producten. Het is in verband gebracht met allergische reacties bij sommige mensen. Dit E-nummer is al verboden in Oostenrijk, Zweden, Zwitserland, Frankrijk, Duitsland, en Noorwegen.

E133 – briljantblauw. Synthetische blauwe kleurstof welke vaak wordt gebruikt in groenteconserven en ijs. Dit e-nummer veroorzaakt allergische reacties en is in veel EU-landen verboden, maar niet in Nederland.

E151 – Zwart PN / Briljantzwart BN

E151 is een vorm van zwarte kunststof kleurstof die als kleurstof wordt gebruikt in een aantal producten. Er is echter bezorgdheid geuit in andere landen, en het is in verband gebracht met allergische reacties bij sommige mensen. Het is al verboden in Australië, Oostenrijk, Amerika, Duitsland, Noorwegen, Zweden, Zwitserland, België, en Frankrijk.

E151 – briljantzwart BN. Dit e-nummer is een soort zwart synthetische kleurstof oplosbaar in water, die wordt gebruikt als kleurstof in sommige voedselproducten. Het wordt aanbevolen om dit e-nummer te vermijden in het voedsel van kinderen. E151 is al verboden in meerdere landen, waaronder Amerika, België, Duitsland, Zweden, Finland, Oostenrijk en Japan.

E211 – Natriumbenzoaat (conserveer middel)

Dit is een additief die het mogelijk maakt om een product langer houdbaar te maken. Van nature komt deze stof voor in kaneel, de meeste soorten fruit, champignons en kruidnagels. De chemische variant, die gemaakt wordt uit Tolueen, moeten we vermijden. Deze kan onder meer leiden tot schade aan het DNA en hyperactiviteit. Voorheen was dit E-nummer ook in Coca Cola verwerkt, maar nadat Natriumbenzoaat in opspraak was geraakt, verwijderde de Coca Cola producent de stof uit het recept.

E211 – Natriumbenzoaat

Dit wordt gebruikt als conserveermiddel in producten zoals frisdranken, margarine, slasaus, sojasaus, snoep, en sommige sauzen. Studies hebben aangetoond dat het is gekoppeld aan hyperactiviteit bij kinderen, plus dat het kan leiden tot reacties bij mensen die allergische aandoeningen of astma hebben, vooral wanneer het tegelijkertijd gebruikt wordt met E102, tartrazine.

E211 – natriumbenzoaat. Een synthetisch conserveermiddel. Hierover zijn onder andere de volgende bijwerkingen bekend: astma, darmstoornissen, hyperactiviteit, groeiaandoeningen, gedragsstoornissen, oogirritaties, netelroos. Het wordt gevonden in producten als margarine, sojasaus, snoep en frisdranken.

E213 – Calciumbenzoaat

E213 is een conserveermiddel dat wordt gebruikt om de houdbaarheid van voedingsmiddelen en dranken te verlengen. Het is vaak te vinden in producten waar weinig suiker in zit, maar het is in verband gebracht met bijwerkingen bij mensen met allergische aandoeningen.

 

E213 – calciumbenzoaat. Dit is een soort conserveermiddel dat wordt gebruikt om voedsel en dranken langer houdbaar te maken. Je komt het vooral tegen in producten met weinig suiker en wordt gelinkt aan bijwerkingen bij mensen met allergieën.

E385 – Calciumdinatrium EDTA (stabilisator)

Deze stabilisator wordt heel veel gebruikt in onder andere mayonaise, olijfolie, pindakaas, garnalen, bruine bonen, kapucijners en krab in blik. Deze stof wordt ook gebruikt door ziekenhuizen om metalen uit het lichaam te verwijderen in het geval van metaalvergiftiging. Bijwerkingen van E385 zijn diarree, overgeven, buikkrampen en spierkrampen.

E 385 = EDTA

Zit in: vinaigrette, mayonaise, groenten en bevroren schaaldieren of schaaldieren uit blik.

Risico’s: overgeven, diarree, buikkrampen, verstoring bloedstolling, bloed in urine.

EDTA is een voedingszuur en synthetische remmer om metaalhoudende moleculen in te kapselen. Dit additief is bijzonder gevaarlijk, omdat het veel gebruikt en dus ook geconsumeerd wordt. In de medische wereld wordt het gebruikt om vergiftigingen door zware metalen te behandelen. Het wordt ook aan sommige wasmiddelen toegevoegd. Bij proefdieren heeft EDTA het cellulaire metabolisme aangetast, met beschadiging van de chromosomen tot gevolg. In Australië is EDTA verboden.

E432 – Polysorbaat (emulgator)

Deze hulpstof wordt heel erg veel gebruikt in onder andere alcohol-cocktails, kauwgom, bonbons, soep, frisdranken en ijs. Het is een puur synthetisch product (gemaakt uit ethyleenoxide, sorbitol en laurinezuur) wat kan zorgen voor infecties van urinewegen, nierproblemen, problemen met je gewicht, digestieproblemen en huidaandoeningen.

E 432 = POLYOXYETHYLEEN-20-SORBITAAN

Zit in: roomijs, sorbets, taartversieringen, soepen, smeerpasta’s, taartjes, koekjes, frisdranken, kant-en-klare alcoholische cocktails en kauwgom.

Risico’s: huidreacties, darmstoornissen, infecties van de urinewegen, gewichtstoename, nierstenen, gezwellen en een verminderde opname van ijzer wat bij proefdieren levercirrose veroorzaakt.

E 432 is een emulgator, stabilisator en synthetisch hulpmiddel. Dit additief is als sinds de jaren vijftig omstreden. Het zou stoffen kunnen bevatten die giftig zijn, zoals ijzeroxide van dioxaan en ethyleenglycol. Analyses zijn al in 1956 aangevraagd om te bepalen of dit additief kankerverwekkend is. De resultaten hiervan zijn nog altijd niet bekend.

 

E 460 = MICROKRISTALIJNE CELLULOSE

Zit in: diepvriespudding, namaakslagroom, bonbons, snoep, suikerwerk, kauwgom, vleesproducten, brood, dieetkoekjes en andere producten voor de slanke lijn, ijs, snacks en in kant-en-klaar maaltijden.

Risico’s: kankerverwekkend.

E 460 is een verdikkingsmiddel, vulmiddel en hulpmiddel voor additieven. Dit is een wit poeder dat vrijkomt bij de productie van katoen. Het wordt ook gebruikt bij lak en vernis, bij de productie van rubber en bij de behandeling van lakens en stoffen. Sinds 1961 hebben twee wetenschappers dit additief aangemerkt en aangemeld als kankerverwekkend, maar het is nog altijd toegestaan. Het is niet afbreekbaar en kan door de darmwand dringen en in het bloed terechtkomen.

E461 – Methylcellulose (emulgator)

Methylcellulose heeft heel veel functies, maar wordt voornamelijk ingezet als vulmiddel, voedingsvezel, emulgator, anti-klontermiddel en verdikkingsmiddel. Je kunt deze hulpstof veel vinden in bonbons, snoep, namaakslagroom, kauwgum, suikerwerk, snacks, ijs, producten voor het afvallen en kant-en-klare maaltijden. E461 is een niet-oplosbare stof, maar wordt wel deels verwerkt in de darmen.

Als je te veel van deze stof binnen krijgt, kun je last krijgen van diarree, krampen, verstoppingen en winderigheid. Methylcellulose kan via de darmwand heel gemakkelijk in de bloedsomloop terechtkomen.

E 461 = METHYCELLULOSE

Zit in: frietsaus, mayonaise, cocktailsaus, halvarine, ijs, knakworst in blik, kandijkoek, instantpudding, aardappelproducten en dieetproducten.

Risico’s: verminderde werking van de nieren, verminderde opname van voedingsstoffen en verhoogd risico op verstopping van de dikke darm.

E 461 is een emulgator, stabilisator en verdikkingsmiddel; via chemische processen gemaakt uit houtsnippers. Wordt gebruikt om het aantal vezels in een volkorenbrood te vervijfvoudigen. Het zijn loze koolhydraten die voeding aan het lichaam onttrekken om verteerd te worden.

E621 – Monosodiumglutamaat (smaakversterker)

In de introductie van deze paragraaf hebben we al het een en ander geschreven over deze omstreden hulpstof, die toch goedgekeurd is door de Europese Unie. Deze specifieke hulpstof komt, in de synthetische variant, in nagenoeg alle producten voor.

Schokkend is het feit dat het zelfs in babyvoeding voorkomt! De voornaamste functie van E621 is de stimulatie van de eetlust, waardoor je door blijft eten totdat de verpakking leeg is. In de Chinese keuken wordt de stof heel veel gebruikt, maar dan onder de naam Ve-Tsin. Erg misleidend, want het gaat om precies dezelfde stof. Er zijn overigens meerdere ‘schuilnamen’ voor deze hulpstof:

 • Calcium Caseïnaat
 • Gistextract
 • Ve-Tsin
 • Gehydroliseerd Eiwit
 • MSG
 • Extract van plantaardig eiwit
 • Gehydroliseerd Plantaardig Eiwit
 • Gehydrogeneerde Plantaardige Olie

Dit maakt het allemaal niet gemakkelijker om op een éénduidige manier het etiket de lezen.

E621 – Mononatriumglutamaat

Dit product staat ook wel bekend als MSG. E621 is een smaakversterker die vaak wordt gebruikt om voedingsmiddelen iets meer smaak te geven en ervoor te zorgen dat ze beter smaken. Helaas is ervan bekend dat het problemen kan veroorzaken voor sommige mensen – en sommige mensen lijken gevoeliger voor de effecten dan anderen. Onder de bekende bijwerkingen vallen bijvoorbeeld hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, spierpijn, en hartkloppingen.

E621 – mononatriumglutamaat. Een smaakversterker die de hormoonhuishouding verstoort. Ook zorgt het ervoor dat je meer honger krijgt. Er worden enorm veel bijwerkingen gelinkt aan dit e-nummer, waaronder hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, spierpijn en hartkloppingen.

E 621 = MONONATRIUMGLUTAMAAT (MSG)

Zit in: pakjes soep, bouillons, chips, knakworstjes, rookworsten, frikadellen, kant-en-klaar maaltijden, dieetproducten, krabbenpoten; wordt aan duizend levensmiddelen toegevoegd.

Risico’s: kan de neuronen in de hersenen aantasten.

E 621 is een synthetische smaakversterker die helaas aan duizenden levensmiddelen wordt toegevoegd. Het is een neurotoxisch additief dat het vermogen heeft om de neuronen in de hersenen aan te tasten. Het is erg lastig om dit additief te vermijden omdat het in bijna alle behandelde voedingsmiddelen wordt aangetroffen.

 

E-621 Mononatriumglutamaat

Een ander additief wat bijna net zo gevaarlijk is als Aspartaam is Mononatriumglutamaat, oftewel E-nummer 621. Mononatriumglutamaat heeft als doel om je smaakpapillen te stimuleren waardoor je nog meer wilt eten. Een goed voorbeeld van een product met mononatriumglutamaat is chips. Door dit additief eet je zomaar een hele zak leeg. Maar ook de meeste kant-en-klare producten en de mixsausen voor bijvoorbeeld macaroni, chili con carne en spaghetti zijn allemaal voorbeelden van producten met E 621.

Andere benamingen voor mononatriumglutamaat zijn: smaakversterker, glutamaat, gistextract, monokaliumglutamaat.

Voorbeelden van producten met Mononatriumglutamaat:

 • Kruidenmixen
 • Chips
 • Bouillonblokjes
 • Soepen
 • Woksaus
 • Satésaus
 • Kant en klare maaltijden (pizza, quiche)

 

E640 – Glycine (broodverbeteraar)

Deze hulpstof komt voornamelijk voor in Nederlandse stokbroden, Nederlandse croissants en afbakbrood. De croissants en stokbroden die je bijvoorbeeld in Frankrijk koopt, zijn vrij van deze producten, omdat er hele strenge regels zijn bij de te gebruiken grondstoffen. Een stokbrood mag bijvoorbeeld alleen maar bestaan uit water, meel, zout en gist. Glycine wordt gemaakt uit slachtafval en gelatine, maar er is ook een synthetische variant. Bekende bijwerkingen van deze hulpstof zijn mogelijke onvruchtbaarheid en verlaging van de weerstand.

E 640 = GLYCINE

Zin in: afbakbroodjes, croissants en stokbroden.

Risico’: vergroot kans op onvruchtbaarheid, kan de weerstand aantasten, zou groei kunnen remmen en de kans op overlijden zou vergroot kunnen worden.

E 640 is een smaakversterker en synthetisch hulpmiddel voor additieven die zout kunnen vervangen en de eetlust bevorderen. Sommige studies beschouwen dit additief als onschuldig, terwijl een ander rapport vermeldt dat dit additief de groei kan remmen en de kans op overlijden dan vergroten. De FDA (Food and Drug Administration) heeft een verbod op dit additief voorgesteld.

E950 – Acesulfaam-K (zoetstof)

Wetenschappelijk is het (nog) niet bewezen, maar deze zoetstof wordt wel regelmatig in verband gebracht met een verhoging van het cholesterolgehalte, leukemie en kanker. Hoewel het niet bewezen is, lijkt het me verstandiger om deze stof te vermijden.

Je kunt deze zoetstof aantreffen in kauwgum, koffiecreamer, noga, bonbons, zoetjes, light-)dranken, oploskoffie en vruchtenyoghurt. Het is een volledig synthetische zoetstof die 100 tot 200 maal sterker is dan gewone kristalsuiker.

E 950 = ACESULFAAM-K

Zit in: kauwgom, zoettabletjes, koffiecreamer, oploskoffie, frisdranken, light limonades, snoepjes, bonbons, marshmallows, industriële banketbakkersproducten, vlaaivulling, vruchtenyoghurt, desserts, sommige melkdranken en zoveel meer dat het onmogelijk is ze allemaal te noemen.

Risico’s: Een Engelse analyse, maart 2005, beweert dat dit additief als kankerverwekkend geldt en gelieerd wordt aan het ontstaan van longtumoren, toename van cholesterolgehalte en leukemie.

E 950 is een synthetische, zoete smaakversterker; wel tweehonderd keer zoeter dan suiker. Het wordt sinds 1988 door de FDA (Food and Drug Administration) toegestaan, hoewel het niet grondig onderzocht is. Dit additief heeft een bittere nasmaak, waardoor het vaak in combinatie met aspartaam (E 951) wordt gebruikt.

E-951 – Aspartaam (zoetstof)

Dit is één van de meest omstreden hulpstoffen die je overal aantreft. Met name in de meeste lightproducten als vervanger van de dik-makende suiker. Ook aspartaam is ruim 200 keer zo zoet als gewone kristalsuiker. Aspartaam werd bij toeval door de wetenschap ontdekt, tijdens proeven om een middel tegen maagzweren te maken. Er zijn inmiddels heel veel extreme bijwerkingen gedocumenteerd.

De belangrijkste zijn: Migraine, stemmingswisselingen, hoofdpijn en duizeligheid, dichtknijpende keel, benauwdheid, hyperventilatie, slapeloosheid. Gezien deze gevaren, is het veel beter om gewone kristalsuiker te gebruiken als zoetstof. Het is kiezen uit twee kwaden!

E951 – Aspartaam

Aspartaam is een kunstmatige zoetstof die op grote schaal wordt gebruikt als een ingrediënt in producten zoals snacks, desserts, dieet en lage-suiker voedingsmiddelen, frisdrank, en snoep. Het is bekend dat sommige mensen die phenylketonurie of PKU hebben er slecht op reageren, maar er zijn ook reacties gemeld bij andere mensen. Bijwerkingen zijn naar verluidt hoofdpijn en andere problemen.

E951 – aspartaam. Een kunstmatige zoetstof die zowel in voedingsmiddelen als in medicijnen wordt verwerkt. Aspartaam veroorzaakt onder andere: hoofdpijn, depressie, angstaanvallen, leerproblemen, chronische vermoeidheid, diabetes, vetzucht, epileptische aanvallen, hartkloppingen en meer.

E 951 = ASPARTAAM

Zie E 950.

* ‘We citeren Dr. H.J. Roberts, een mondiale expert op het gebied van aspartaam: “Aspartaam is een waar vergif”. Het is een neurotoxisch product dat meer dan 92 ziekteverschijnselen kan veroorzaken. Dit additief had nooit toegestaan mogen worden.’ (Uit: ‘Wat zit er in uw eten?’ – pag. 59 – Bouillon Uitgeverij – ISBN 9789077788288)

E-951 Aspartaam

Eén van de meest gevaarlijke additieven is Aspartaam, E-nummer 951. Ondanks dat dit zoetmiddel door veel firma’s wordt aanbevolen ter vervanging van suiker, (denk aan de light producten) is er al in 1973  door Amerikaanse onderzoekers aangetoond dat Aspartaam het zenuwstelsel aantast en dat het zeer kankerverwekkend is. Toch zijn er duizenden producten te krijgen die aspartaam bevatten.

Aspartaam kan maar liefst 92 bijwerkingen veroorzaken, waaronder hoofdpijn, darmaandoeningen, hyperactiviteit, dementie, onvruchtbaarheid, tumoren en ga zo nog maar even door. De zoetstof kan ook ziekte van Alzheimer, Parkinson en Multiple Sclerose veroorzaken of verergeren.

Andere benamingen voor aspartaam zijn: Phenylaline, Candarel, Nutra Sweet, Natrena, Sacharine en sinds kort Amino Sweet.

Voorbeelden van producten met Aspartaam zijn:

 • Kauwgom
 • Light frisdranken
 • Multivitamines
 • Tandpasta
 • Limonade
 • Zoetjes
 • Light chips

E 1520 = PROPYLEENGLYCOL

Zit in: margarine, boter, vloeibare olie, snoep, gebak, beschuit, alcohol, borrelnootjes, diepvrieszuivelproducten.

Risico’s: blindheid, nieraandoeningen.

E 1520 is een hulpmiddel en oplosmiddel voor additieven dat in de kleurstof annato wordt verwerkt die in margarine, boter en vloeibare olie wordt gebruikt. Dit additief staat ook bekend onder de naam antivries. Bij proefdieren die het oraal toegediend kregen, zijn er werkelijk aandoeningen aan het zenuwstelsel geconstateerd. Dit additief heeft bij honden en katten bloedaandoeningen veroorzaakt en het is dus verboden om dit in hun voedsel te verwerken. Waarom is het dan nog altijd wel toegestaan voor onze levensmiddelen, cosmetica en medicijnen?

 

Lees dit ook even ivm allergieen

https://www.relatie-voeding-gedrag.nl/Pages/Enummers.aspx

https://www.overgang.info/25-e-nummers-vermijden-tijdens-de-overgang/

https://allergie-weg.nl/naet/practische-tips-voor-naet-patienten/51-e-nummers-effecten-van-kleur-geur-en-smaakstoffen-op-de-gezondheid.html

https://www.welkeproductenzijngezondteeten.nl/tag/e-nummers/

https://itunes.apple.com/nl/app/e-nummers-levensmiddelenadditieven/id326082487?mt=8

https://www.slaaptgijnog.nl/slaaptgijnog/?page_id=2496

Gerelateerde Berichten

mersin escort mersin escort mersin escort canlı tv konya escort