21 januari 2021

 

Ook prikprogramma voor ‘zeer vatbare’ ouderen

Ook prikprogramma voor ‘zeer vatbare’ ouderen

(Prik des doods? Hoezo een vaccinatie voor ouderen, ouderen daar heeft de regering niet zoveel meer aan, een aangezien ze al bezig zijn met het sluiten van verzorgingshuizen en met goede zorg voor ouderen, denk ik…. ¿¿¿   dus,…)

Door: Natasja de Groot
16-7-15 – 06:15
Inenting in ons omringende landen een normale zaak
© ANP.
Ouderen moeten net als kinderen worden ingeënt tegen allerlei infectieziektes. Unie KBO pleit voor een speciaal rijksvaccinatieprogramma, vergelijkbaar met de gratis griepprik. ‘Ouderen zijn minstens zo vatbaar’.

In veel ons omringende landen is inenting van ouderen de normaalste zaak van de wereld.
Arno Heltzel, Unie KBO
De Gezondheidsraad, het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet op het gebied van de zorg, laat in een reactie weten te onderzoeken of ouderen ingeënt moeten kunnen worden tegen bepaalde infectieziektes. Het gaat onder andere om vaccinaties tegen gordelroos, kinkhoest en pneumonokken.

Unie KBO gaat liever nog een stapje verder. De ouderenorganisatie wijst op nieuw onderzoek van het UMC naar een inenting van ouderen tegen longontsteking. Daaruit blijkt dat zo’n vaccin nuttig én kosteneffectief is.

Normaalste zaak
In veel van de ons omringende landen is inenting van ouderen tegen longontsteking al de normaalste zaak van de wereld. Nu in Nederland nog, reageert woordvoerder Arno Heltzel van Unie KBO. Behalve inenting tegen longontsteking zouden ook gordelroos en hepatitis A, een besmettelijke leverziekte, kunnen worden opgenomen in een rijksvaccinatieprogramma, meent de Unie KBO.

Voor kinderen bestaat er al langer zo’n grootschalig vaccinatieprogramma. Dat beschermt tegen tal van ernstige infectieziekten, zoals mazelen, tetanus en difterie. Dat soort ziektes waren vroeger belangrijke doodsoorzaken bij kinderen, maar komen dankzij vaccinatie niet of nauwelijks meer voor.

Lees ook:   Zijn mensen nog lief of...

Ook ouderen zouden zeer gebaat zijn bij vaccinaties, gezien de natuurlijke afname van het immuunsysteem
Zeer vatbaar
Heltzel: ,,Ook ouderen zouden zeer gebaat zijn bij vaccinaties. Zij hebben te maken met een natuurlijke afname van het immuunsysteem. Dat maakt hen zeer vatbaar voor infecties.” Er valt niet uit te sluiten dat er op termijn daadwerkelijk een rijksvaccinatieprogramma voor ouderen komt. ,,Alles is denkbaar. Maar voorlopig is dat nog niet aan de orde,” zegt woordvoerder Eert Schoten van de Gezondheidsraad.

Voor gordelroos komt de Gezondheidsraad waarschijnlijk nog eind dit jaar met een advies of dit vaccin aan ouderen moet worden aangeboden. Adviezen over vaccinaties tegen andere infectieziektes volgen de komende jaren.

Vorig jaar kwam het instituut nog met het advies om de griepprik voor 60-plussers te handhaven. Volgens gezondheidseconoom Guus Schrijvers is er geen ongeremde groei in zorg en moet er een prioriteitenlijst komen. ,,We willen goede zorg voor dementerende ouderen, mensen die een beroerte hebben gehad of die geen thuishulp meer krijgen. Er zullen keuzes moeten worden gemaakt.”

https://www.ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/article/detail/4101766/2015/07/16/Ook-prikprogramma-voor-zeer-vatbare-ouderen.dhtml

Gerelateerde berichten