25 april 2021

 

”Primark” personeel klaagt massaal over arbeidsomstandigheden

Primarkpersoneel klaagt massaal over arbeidsomstandigheden

Honderden medewerkers en oud-werknemers van de zestien filialen van Primark hebben zich dit weekeinde gemeld bij FNV. De vakbond doet nader onderzoek naar de arbeidsomstandigheden bij de kledingketen. Vorige week klaagden werknemers in Groningen over onder meer intimidatie, werkdruk en het negeren van gezondheidsklachten. Ook kwamen er klachten over cameratoezicht in de personeelsruimten.
Vakbond FNV Handel stelde naar aanleiding van een artikel van RTV Noord een enquête op. Daarin vraagt de bond naar misstanden onder medewerkers van de Primark. Landelijk zijn inmiddels zo’n zeshonderd reacties van huidig personeel en oud-medewerkers binnengekomen over de in totaal zestien filialen.

De klachten waren niet gelijk verdeeld over alle vestigingen. ,,Eindhoven is een van de filialen met de meeste meldingen”, aldus FNV-bestuurder Niels Suijker. Volgens de FNV’er is het nog te vroeg om op basis van de reacties een conclusie te trekken. Wel stelt de vakbondsbestuurder vast dat de reacties negatief zijn.

Ziekmeldingen
Vanuit de Groningse vestiging kwam eind vorige week kritiek op het handboek van de goedkope modeketen. Daarin staat bijvoorbeeld dat zieke werknemers iedere dag moeten bellen over hoe ze er aan toe zijn. De telefoon wordt volgens sommige klagende werknemers pas opgenomen als de deadline van de ziekmelding al verstreken is. Daardoor hoeft het bedrijf geen loon te betalen.

Ook onbetaald doorwerken is volgens de werknemers in Groningen ,,heel normaal”. Daarnaast is er voor vakanties een speciaal vakantie-aanvraag-systeem bedacht. Iedere werknemer krijgt jaarlijks vijf briefjes waarmee vakanties kunnen worden aangevraagd. Zijn de briefjes op, dan kan de werknemer geen vakantie meer krijgen. Dat gaat tegen de regels in, aangezien werknemers volgens de cao recht hebben op een aantal vakantiedagen. Vrije dagen mogen alleen geweigerd worden als bijvoorbeeld iedereen tegelijk op vakantie wil.

Kamervragen
PvdA-Kamerleden John Kerstens en Tjeerd van Dekken hebben volgens NU.nl vrijdag Kamervragen gesteld over de klachten. Zij dringen bij minister Lodewijk Asscher aan op controles bij de vestiging in Groningen. Asscher riep medewerkers van de Primark vervolgens op om melding te doen bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid als ze zich onjuist bejegend voelen. De vragen van zijn partijgenoten moet hij nog beantwoorden.

,,Primark geeft om het welzijn van de medewerkers”, liet een woordvoerder in een reactie weten. ,,Wij behandelen alle werknemers eerlijk en willen dat ze plezier hebben in hun werk. We nemen de beschuldigingen erg serieus en kunnen bevestigen dat Primarks richtlijnen, beleid en procedures in lijn zijn met de Nederlandse cao.”

 

https://www.ad.nl/binnenland/primarkpersoneel-klaagt-massaal-over-arbeidsomstandigheden~a0e8cce6/

Nou, het is niet alleen de Primark!
Het zijn zoveel bedrijven die mensen onderdrukken, en slecht betalen en dan nog onbeschoft zijn tegen hun medewerkers, want voor jou 3 miljoen anderen *bwv*
En deze regering vind dat ook prima!
VVD hé?
Gevoelloos richting andere mensen die het minder hebben, het liefst spugen ze er nog op neer ook.

Zo was te zien aan de VVD dame in het programma De Monitor!
https://demonitor.ncrv.nl/werken-voor-je-uitkering/bijstandsgerechtigde-dennis-moest-touwtjes-knopen-om-te-re-integreren

Zij die duidelijk geen tekort kende kon goed oordelen over andere mensen!
Een zuinig mondje was het resultaat, toen anderen iets anders zeiden.
Er was ook een man die zo lief was geweest om mensen een kans te geven op een baan door middel van
Gratis stage plaatsen *inclusief subsidies natuurlijk, maar dat zegt men er dan maar niet bij*
Een werkplek, en studie… ja lief van die meneer hoor.
Verder had hij totaal geen begrip voor het feit dat mensen dus in principe werk deden maar er niets voor terug kregen in de zin van wat meer geld.
In feite een vorm van slavernij en arbeidsverdringing!

Lees ook:   Het basis inkomen lach maar...!

Het werk dat deze mensen moeten doen onder het mom van zg integratie, kost niemand iets, diegene die het moet doen, ziet geen toekomst met een beter inkomen voor zich want met een prima CV, had men allang een betere baan kunnen krijgen immers, maar ach, meneer gaat u gerust touwtjes knopen om aan een kaartje te prutsen voor de bloemisterij!
Geestdodend werk!
Je zou totaal mesjokke worden als je dat de hele dag moet doen en dan ook nog, er niets extra’s voor terug krijgen!
Mooi systeem voor de rijken immers!

Gratis arbeidskrachten!
Zomaar vanuit het niets.

Waarom kwamen er reintegratiebureau’s die ten koste van deze slavernij veel geld verdienden!?

Waarom is er niemand die bedenkt dat je de mensen toch nog iets extra’s kunt geven bovenop die magere uitkering, zoals vroeger normaal was!
Dan krijg je meer mensen aan het werk,  al is het tijdelijk!
Maar men maakt het de mensen liever intens moeilijk!
Allemaal regeltjes en wetten, als jij werkt bij een uitzendbureau trekken wij dat 2 maand later van een uitkering af, een jaar erna wordt je nog gekort op subsidies omdat je gewerkt hebt ook al was het tijdelijk. Het is niet eenvoudig allemaal…

Maar het eenvoudigste is dat mensen zich verder kunnen ontwikkelen op een gebied waar zij passen.
Je krijgt mensen niet gelukkig en enthousiast in een baan waar ze dood en doodongelukkig zijn!
Dat willen zij die boven deze mensen-denken- te mogen staan ook niet.
Dat zouden zijzelf al helemaal niet aan kunnen.

Dus geef opleidingen en cursussen!

Zoek welke mensen zich ergens in kunnen vinden.

Is er een tekort aan leerkrachten ga dan checken wie dat beroep geweldig vindt en zorg dan dat er een opleiding voor komt en schiet dat geld voor.
Dit kan al bij sommige gemeentes.

Eind dit jaar was het de bedoeling, of het erdoor komt of is weet ik niet, dat mensen een beurs kunnen krijgen tot hun 55ste..dit houdt in dat je een soort lening krijgt…voor de studie die je dan kunt bekostigen.
Nou doen zou ik zeggen!

Alles beter dan gratis werken voor mensen die je niet willen betalen, want dat is nml het principe hier waar het misgaat!

Goedkope danwel het liefst gratis arbeidskrachten!
Voor de elite juistum!

De beste werknemers vind je onder de beste werkgevers!

 

Gerelateerde berichten