15 januari 2021

 

Maakt deze injectie voor eens en altijd een eind aan kanker?

Maakt deze injectie voor eens en altijd een eind aan kanker?
Is de remedie tegen kanker eindelijk gevonden? Wetenschappers aan de universiteit van Stanford zijn hoopvol dat hun injectie de toekomst van de geneeskunde voor eens en voor altijd zal veranderen.

Een nieuw soort injectie zou ervoor kunnen zorgen dat vergevorderde kanker wordt genezen. Dat beweert een onderzoeksteam aan de Stanford-universiteit. De injectie in kwestie zou ervoor zorgen dat ons immuunsysteem de kankercellen aanvalt, waar ze worden uitgeroeid. Dit zou niet alleen zijn voor tumoren, maar ook voor kankercellen die verder in het lichaam zijn afgedwaald.

Professor Edgar Engleman, één van de wetenschappers achter het onderzoek is bijzonder hoopvol: “Je kan echt zien hoe de tumor wordt uitgeroeid”. Het grote voordeel aan deze injectie is trouwens dat ze geschikt is voor verschillende types kanker, en dus niet is toegespitst op één specifieke vorm.

“Het proces baseert zich op hetzelfde mechanisme waardoor een dierenlichaam een orgaantransplantatie afstoot”, aldus Engleman. “De antilichamen in je lijf detecteren een vreemde substantie -in dit geval kankercellen- en binden zich hieraan. Vervolgens worden de T-cellen in je lichaam gealarmeerd, die op hun beurt het vreemde weefsel aanvallen en vernietigen.”

“Binnen het uur na zo’n injectie is het tumorweefsel al compleet bedekt met antilichamen”, aldus Yaron Carmi, de hoofdresearcher van het project. “Door een chemische stof toe te voegen aan de injectie, die ervoor zorgt dat de cellen die het signaal doorsturen naar de T-cellen groter worden, is dit een bijzonder effectieve manier om kanker voor eens en altijd uit te roeien. Bovendien werkt deze injectie voor zes verschillende types kanker: twee soorten melanomen, lymfoom-, borst-, long- en pancreaskanker.

Lees ook:   Als een kat al ziek wordt door voeding

Hoewel het onderzoek voorlopig alleen werd getest op levende muizen zijn de onderzoekers hoopvol. “In vitro onderzoek op menselijke kankercellen toont een gelijkaardig effect aan”, aldus Carmi.

Er is uiteraard nog heel wat onderzoek nodig vooraleer deze injectie ook in de praktijk zal gebruikt worden, maar de onderzoekers zijn hoopvol dat dit relatief snel kan gaan, vooral omdat de chemische stoffen in de injectie al eerder tijdens klinische proeven werden gebruikt.

(Valérie Wauters)

https://www.goedgevoel.be/gg/nl/120/Kanker/article/detail/2308278/2015/05/04/Maakt-deze-injectie-voor-eens-en-altijd-een-eind-aan-kanker.dhtml

https://www.ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/article/detail/4048014/2015/06/02/Artsen-lyrisch-over-doorbraak-tegen-huidkanker.dhtml

Gerelateerde berichten