...

22 juni 2021

 

Omgaan met moeilijke mensen

Omgaan met moeilijke mensen

Iedereen heeft wel moeilijke, irrationele mensen in zijn omgeving. Deze mensen maken misbruik van je en weten keer op keer je te kwetsen. Vooral wanneer deze mensen een bepaalde macht over je hebben, is dat bijzonder vervelend. Hoe ga je nu om met deze mensen? De omgang met moeilijke mensen bestaat uit twee onderdelen. Enerzijds moet je controle krijgen over je eigen emoties, anderzijds is er het praktische aspect in de omgang met moeilijke mensen.

Voordat wordt beschreven hoe je om kunt gaan met moeilijke mensen is het goed om te weten dat geen enkel mens volledig rationeel is. Iedereen is wel eens boos, irrationeel, verdrietig, geeft onterecht anderen de schuld. Ons vermogen om informatie op te slaan en te verwerken is verre van perfect. Daarom zijn er emoties. Onze emoties zijn als het ware een binnendoorweg om snel te reageren op onze andere mensen. Je emoties maken dat je het verschil merkt wat ter zake doet en wat niet. Dat gezegd hebbende gaan we kijken hoe je goed om kunt gaan met moeilijk mensen. De omgang met moeilijke mensen bestaat uit je eigen emotionele aspect en uit het praktische aspect. Simpel gezegd; hoe zorg je ervoor dat de emoties van moeilijke mensen jouw emoties niet veranderen en hoe zorg je ervoor dat moeilijke mensen hun gedrag aanpassen.

Laat moeilijke mensen geen effect hebben op jouw emoties
Er is een verhaal over een wijze man die een boze man tegenkomt. De boze man probeert de wijze man te beledigen en te kwetsen. De wijze man blijft echter rustig zitten met een glimlach op zijn gezicht. Uiteindelijk vraagt de boze man waarom de wijze man niet reageert. De wijze man reageert als volgt: “als iemand je een cadeau (boosheid) aanbiedt dat je niet wil hebben en dus niet aanneemt, dan blijft diegene zelf met het cadeau (boosheid) zitten”. Wanneer dus iemand je probeert te beledigen en te kwetsen, dan kun je mentaal en psychisch de kwetsende en beledigende uitingen afwijzen! Dit vraagt wel enige oefening. Er bestaan een aantal visuele technieken die je kunnen helpen om de beledigende uitingen af te wijzen. Je kunt de boosheid zien als kogels die op je worden afgevuurd en die afketsen op je kogelvrije vest. Ook kun je de boosheid zien als felle lichtstralen die op je worden afgevuurd, terwijl jij een grote spiegel vasthoudt waarin lichtstralen (boosheid) weer terugschijnen naar de zender. Misschien heb je zelf een goede techniek om de boosheid en kwetsende, beledigende uitingen te houden waar deze bij thuis horen. Deze oefeningen kunnen je helpen om op den duur een signaal naar je onderbewustzijn te sturen, dat deze emoties geheel bij de ander horen en jezelf niets hoeft te doen met deze emoties.

Laat moeilijke mensen hun gedrag aanpassen
Nu je het emotionele aspect hebt bekeken, ga je kijken hoe je de praktische gevolgen van moeilijke mensen kunt beïnvloeden. Soms is het genoeg om alleen het eigen emotionele aspect onder controle te krijgen. Soms is dat echter niet genoeg en moet je ook de gevolgen van moeilijke mensen op het praktische deel van je leven onder controle krijgen. Hoewel moeilijke mensen uitermate irrationeel en kwetsend zijn, zijn ze vaak wel voorspelbaar. Menselijk gedrag heeft vaak een doel. Het kan echter lastig zijn om het doel van het gedrag van moeilijke mensen te achterhalen. Gebruik wat je wel weet om te anticiperen op reacties van moeilijke mensen en de acties die je kunt inzetten. Hieronder staan een aantal acties die je kunt nemen:

Lees ook:   Stop het heimelijk toepassen van Weermodificatie- Geo-engineering

Optie 1: zorg dat moeilijke mensen geen deel meer uitmaken van je leven
Dit is een extreme maatregel, maar soms is het wel de beste maatregel. Doet je baas vervelend tegen je? Neem ontslag en neem een andere baan. Doet een collega vervelend tegen je? Vraag of je in een ander team mag werken. Doet je huurbaas vervelend tegen je? Zoek een andere woning. Doet een familielid vervelend tegen je? Verbreek het contact.

Optie 2: confronteer moeilijke mensen direct met hun moeilijke gedrag
Verhoog je standaard in wat je wel en niet accepteert en voer je standaard ook uit! Geef direct aan dat je het gedrag van de ander niet accepteert en wat de gevolgen van het gedrag zijn en hoe je wel wilt dat de ander zich gedraagt naar jou toe. Geef duidelijk aan wat je niet bevalt in het gedrag van de ander. Doe dit wel rustig en kalm! Geef ook duidelijk aan wanneer de ander over je grens gaat en wat de gevolgen zijn. Gaat iemand over je grens, voer dan de gevolgen ook echt uit. Wanneer moeilijke mensen duidelijk weten wat je grenzen zijn en de gevolgen ook echt uitgevoerd worden en moeilijke mensen herhaaldelijk over je grens gaan, misschien moet je dan aan optie 1 gaan denken.

Optie 3: gebruik operante conditionering op moeilijke mensen
Operante conditionering maakt gebruik van het principe om gewenst gedrag te belonen en ongewenst gedrag te bestraffen. Laten we eerst gaan kijken naar het ongewenste gedrag. Wanneer iemand je probeert te kwetsen, confronteer diegene direct, maar wel rustig en kalm met zijn gedrag of negeer het gedrag. Wanneer iemand je probeert te kwetsen, vraag dan direct of diegene je probeert te manipuleren met zijn/haar kwetsende woorden. Nu gaan we kijken naar het gewenste gedrag. Vertonen moeilijke mensen gewenst gedrag (aardig, liefdevol etc), beloon dan dit gedrag ook direct. Laat weten dat je het gedrag zeer waardeert. Uiteindelijk zal het ongewenste gedrag uitdoven en het gewenste gedrag meer worden vertoond.

Optie 4: krijg macht over moeilijke mensen
Deze optie is wel risicovol. Macht kun je krijgen wanneer bijvoorbeeld meer mensen vinden dat het gedrag van moeilijke mensen ongewenst is. Vinden meer collega’s of huurders het gedrag van je baas, of huurbaas ongewenst, laat dan met z’n allen weten wat de consequenties zijn. Zorg er wel voor dat je sterk een blok vormt en dat niemand afhaakt!

https://www.managejezelf.nl/index.php/persoonlijke-ontwikkeling-doelen-stellen-levensdoel-bepalen-gedisciplineerd-worden/165-omgaan-mensen-moeilijk

Juist het niet wenselijk vinden van macht over anderen, maakt dat ze je benijden als zij dit wel wenselijk achten

Gerelateerde berichten