01 maart 2021

 

Britse speelgoedketen bant kankerverwekkende loombandjes

Britse speelgoedketen bant kankerverwekkende loombandjes

Kinderen van over de hele wereld ‘haken’ de plastic loombandjes tot armbanden.
“De veiligheid van kinderen primeert.” Daarom besliste de Britse speelgoedgigant The Entertainer alle loombandjes uit haar winkels te verwijderen. Een onderzoek wees immers uit dat in de goedkope versies van de populaire bandjes te veel ftalaten zitten. En die zijn kankerverwekkend.
We hebben beslist alle loombandjes meteen weg te halen en niet meer te verkopen, ook al heeft dat een grote impact. We hadden er immers volop in geïnvesteerd
Woordvoerder speelgoedketen The Entertainer
Liefst 92 winkels telt The Entertainer, verspreid over het hele Britse grondgebied. En in geen enkele van die 92 shops zijn sinds dit weekend nog loombandjes te vinden. Dat is financieel een aderlating: loombandjes zijn razend populair. Het is de rage van 2014, overgewaaid uit – natuurlijk – Amerika. Kinderen uit de hele wereld ‘haken’ zich suf met de plastic bandjes die ze tot armbanden of halssieraden of zelfs prehistorische beesten omvormen. Ook bij ons.

Een betere illustratie van de rage is niet te vinden dan de algemene boekentop 10 van vorige week: ‘Magic Loom Bedeltjes’ staat op 6, ‘Loomen met Band-It’ staat op 10. Na ‘Oorlog en terpentijn’ van Stefan Hertmans en voor ‘Gewoon Joy’ van Joy Anna Thielemans.

Via speeksel
Maar nu is er dat onderzoek. Voor alle duidelijkheid: met de échte, originele, loombandjes is niks mis. Maar omdat die vaak prijzig zijn, gaan ouders op zoek naar goedkopere versies. En uit Brits onderzoek blijkt nu dat sommige van die loomproducten ruim 40 procent uit ftalaten bestaan. Ftalaten worden in de plasticindustrie gebruikt om plastic zachter en flexibeler te maken, maar er is van geweten dat ze kankerverwekkend kunnen zijn.

Lees ook:   Geen suiker, in alles zit teveel suiker

Via speeksel of zweet kunnen ze makkelijk opgenomen worden. Binnen de Europese Unie is 0,1 procent ftalaten de toegelaten hoeveelheid om het CE-label te verkrijgen, met 40 procent wordt dat natuurlijk gigantisch overschreden. Volgens The Birmingham Assay Office, dat de stalen onderzocht, werden verder twee soorten ftalaten gevonden die niet toegelaten zijn. “Ftalaten komen je lichaam binnen door erop te zuigen”, legde tester Marion Wilson aan BBC uit. “Het spreekt voor zich dat een armbandje daarbij een zeer groot risico vormt: de verleiding om daaraan te sabbelen is zeer groot.”

Loomjurk van 170.000 pond
The Entertainer aarzelde niet en besliste alle rekken leeg te maken. Met deze verklaring: “Bij The Entertainer primeert de veiligheid van de kinderen. Uit voorzorgsmaatregel hebben we beslist alle loombandjes meteen weg te halen en niet meer te verkopen, ook al heeft dat een grote impact. We hadden er immers volop in geïnvesteerd.”

Wat de speelgoedketen de volgende dagen beslist, is niet duidelijk. Allicht worden nieuwe ladingen besteld, wél met de juiste samenstelling. Want ook al gaan rages voorbij, deze lijkt toch nog wel even langer door te gaan. Onlangs werd in Engeland zelfs een loomjurk via eBay verkocht voor ruim 170.000 pond.

Rik Van Puymbroeck − 01/09/14, 07u44
https://www.demorgen.be/

Ik dacht al zoiets een tijdje terug,…

Gerelateerde berichten