web analytics
11:11 Dubbele getallen
Gezondheid & Uiterlijk

‘Atheïsme is een vorm van autisme’

‘Atheïsme is een vorm van autisme’
Volgens socioloog Fehmi Kaya zijn atheïsten geen normale mensen

Voor socioloog Fehmi Kaya, de directeur van de Vereniging voor de gezondheid en onderwijs van autistische kinderen in de Turkse stad Adana, kan er geen twijfel over bestaan: omdat hun hersenen niet in staat zijn tot het geloof zijn autisten per definitie atheïsten:
“Autistische kinderen kennen geen geloof in God omdat ze het gedeelte van de hersenen missen dat hen daartoe in staat stelt. Daardoor kunnen zij niet bidden, of in God geloven.”

Kaya dringt aan op behandeling van autistische kinderen. Niet alleen om hen gevoelens voor anderen te laten krijgen en empathie te ontwikkelen, maar vooral ook om hen het geloof aan te kunnen praten:
“Autistische kinderen moeten leren begrijpen waarom normale mensen doen wat ze doen. Alleen dan kunnen ze het bestaan van een schepper inzien waar mensen hun gebeden aan richten en in geloven. Wanneer een kind geen afbeelding herkent kunnen we niet verwachten dat het God wel kan herkennen. Dat kan alleen bereikt worden met een op specifieke delen van de hersenen gerichte therapie.”

Atheïsten zijn voor Kaya dus geen ‘normale mensen’. Hij omschrijft atheïsme dan ook als een vorm van autisme. Dit moet tot de bijzondere gevolgtrekking leiden dat van het atheïsme overtuigde wetenschappers als Niels Bohr, Subrahmanyan Chandrasekhar Francis Crick en Thomas Edison (om er maar paar te noemen) stuk voor stuk autisten waren. Volgens Kaya wordt het verband tussen autisme en atheïsme bevestigd door onderzoekers in onder andere de VS. Zal wel kloppen, want pseudowetenschappelijk schorriemorrie als Kaya vind je ook daar.
Dat iemand als Kaya een dergelijke positie in Adana kan bekleden zegt veel over de mate waarin religie greep heeft gekregen op de Turkse samenleving sinds de Gerechtigheids en Ontwikkelingspartij (AKP) aan de macht is. Nog geen twee weken geleden werd de pianovirtuoos Fazil Say in Turkije veroordeeld omdat hij volgens de rechter de islam beledigde in een Twitter-bericht. Geheel terecht die veroordeling, vonden verschillende regeringsvertegenwoordigers in Turkije, waaronder minister van Europese Zaken Egemen Bagis. Eens kijken hoe zij zullen reageren nu Fehmi Kaya tegelijkertijd zowel atheïsten als autisten beledigt. Weinig kans dat zij bezwaren kenbaar zullen maken tegen deze bizarre socioloog.
In een land waar de premier zegt dat kinderen zonder religieus onderwijs gedoemd zijn om ‘lijmsnuivers’ te worden en kritische denkers steeds vaker vogelvrij worden verklaard, hoef je daar niet op te rekenen.

Lees ook:   76 jarige dame verteld haar geheimen

Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (Uitgeverij EPO, Antwerpen, 2012).

Volg Peter Edel ook op Twitter.
https://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/20687_atheisme_is_een_vorm_van_autisme/

https://sargasso.nl/de-interessante-correlatie-tussen-autisme-en-atheisme/

https://www.salusi.nl/narcisme-partner-egoistisch-dominant-arrogant/

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties. Support ons door je ad blocker uit te schakelen. Dan kun je ook de plaatjes e.d weer zien