18 september 2020

 

Dagelijkse gewoonten die heel ongezond zijn

Dagelijkse gewoonten die heel ongezond zijn
Op: 08-03-2012 in reizen & vrije tijd | forum

Een schuursponsje, de tv of je matras. Ze vormen huiselijke gevaren die onverwacht slecht kunnen uitpakken voor je gezondheid.

Iedereen weet dat het niet slim is om iemand met griep een dikke knuffel te geven. En het is ook niet moeilijk om te bedenken dat het wegwerken van een halfgaar stukje kip niet bevorderlijk is voor je gezondheid. Het is minder bekend dat meer dan de helft van alle verkoudheden, voedselinfecties en voedselvergiftigingen veroorzaakt wordt door “onschuldige” huishoudelijke gewoontes. De 5 grootste huishoudelijke gevaren voor je op een rijtje.

Gevaar 1: Schoonmaken met een schuursponsje
Iedereen kent hem wel, het kleine geel-met-groene sponsje dat vaak aan de rand van de wasbak op het aanrecht ligt. Hij ziet er onschuldig uit, maar ondertussen is het de grootste verspreider van bacteriën in het huishouden. Op het aanrecht snijd je bijvoorbeeld rauw vlees, waarna je het keukenblad weer schoonmaakt met een sponsje. Veel mensen vergeten daarna het sponsje goed schoon te maken. De vochtige spons vormt dan de ideale broedplaats voor gevaarlijke bacteriën als salmonella of Escherichia coli. Via de spons worden de (miljoenen) bacteriën vervolgens verder verspreid bij het schoonmaken van de koelkast, gasfornuis of via de handen van mensen die met het sponsje werken. Het is – na het wasrek – de meest vuile plek in de keuken.

Oplossing
Stop het sponsje voor het afnemen en na het afnemen van het aanrecht in een sopje van bleek en heet water. Bleek werkt bacteriedodend. Laat de spons na gebruik goed drogen. Dit zorgt er voor dat micro-organismen zich niet kunnen voortplanten. Je kunt de spons ook in een bakje water 1 à 2 minuten in de magnetron verhitten en zo de bacteriën doden.

Gevaar 2: Elke dag stofzuigen
Een gewone stofzuiger is er op gebouwd om zichtbare stukjes vuil op te zuigen. Maar het zijn juist de kleine stofdeeltjes die een gevaar vormen voor je gezondheid. Deze kleinste stofdeeltjes kunnen onder andere lood, pesticiden, zware metalen of andere chemicaliën bevatten. Dit soort deeltjes gaan helaas dwars door een stofzuigzak heen. Ook al lijkt je vloer schoner na het stofzuigen, in werkelijkheid dwarrelen er nog steeds kleine stofdeeltjes door de lucht die allergieën en astma kunnen verergeren. Door elke dag te stofzuigen, waaien deze kleine stofdeeltjes juist extra op, waardoor je er meer last van kunt krijgen.

Oplossing
Een stofzuiger aanschaffen met een HEPA-filter (High Efficiency Particulate Air) kan veel helpen. HEPA-filters op stofzuigers zijn beter in staat zijn om allergenen en kleine stofdeeltjes tegen te houden. Maar door de filters te gebruiken, heb je geen garantie dat allergische reacties tot het verleden behoren. In plaats van stofzuigen kun je trouwens beter af en toe dweilen met heet water en een scheutje bleekwater.

Lees ook:   Vaccins teveel overleden kinderen

Gevaar 3: Slapen op een kussen en matras
De gemiddelde persoon verliest zo’n 1,5 miljoen huidcellen per uur. En ook al doe je een dutje, dan nog transpireer je het nodige. Terwijl je slaapt, stapelen de huidcellen in het matras en kussen zich op. En ook je zweet voegt zich daarbij. Een ideale broedplaats voor huismijt, die het zich daar comfortabel maakt. Na 10 jaar is het gewicht van een matras verdubbeld, als gevolg van ophoping van menselijk haar, huidcellen, schimmels, bacteriën, stof, huismijt, de uitwerpselen van deze huismijt en dode insecten. Na 5 jaar bestaat 10% van een kussen uit stofmijt. En dat adem je weer in tijdens je slaap. Je snapt nu dat een oud matras of kussen een flinke verergering van allergieën en astma kunnen veroorzaken.

Oplossing
Bedek je matras en kussens met allergievrij beddengoed. Hiermee wordt voorkomen dat huismijt of huidcellen in of uit je matras of kussen gaan. Ook is het aan te raden om je beddengoed elke 7 tot 14 dagen op 60 °C te wassen en de droger op een hete stand te zetten. En vervang eens die matrassen en kussens die je nu al 10 jaar gebruikt.

Gevaar 4: Vlees eten van de barbecue
De heerlijke geur van barbecue wordt veroorzaakt door het vet dat uit vlees in het vuur druipt. Maar doordat het vet verbrandt, ontstaan schadelijke stoffen. Rood vlees dat te snel dichtgeschroeid is, bevat kankerverwekkende stoffen (PAK’s). Ook in houtskool zitten trouwens deze PAK’s. Regelmatig te snel dichtgeschroeid rood vlees van de barbecue eten, kan de kans op kanker aan de alvleesklier aanzienlijk verhogen.

Oplossing:
Je kunt vlees het beste in aluminiumfolie wikkelen en daar een paar gaatjes in prikken. Zo kan het vet nog uit het vlees druipen, maar er komt een stuk minder verbrand vet terug op het vlees. Ook kun je het vlees van tevoren even in de magnetron doen, zodat het al wat meer gaar is en een gedeelte van het vet al is weggedropen. Ten slotte is het zaak om met verstand te barbecueën en de 2 vuistregels in acht te nemen.

Gevaar 5: Voor de tv zitten
Lekker tv-kijken, dat lijkt geen kwaad te kunnen. Maar voor de buis wordt het meest gesnacked en het minst bewogen. Terwijl je in trance zit te zappen, heb je niet door hoeveel calorieën je naar binnen werkt. Voor je weet heb je een een hele zak chips verorberd. Doe je dit een paar avonden per week, dan is de kans op overgewicht groot.

Oplossing:
Heel simpel: doe de tv uit, leg de zak chips weg en onderneem iets. Ga bijvoorbeeld skaten, of doe iets leuks met vrienden.

Auteur: Rachel van de Pol
Bronnen: Special allergie, WebMD, Consumentenbond

Gerelateerde berichten