15 april 2021

 

Vis is niet gezond meer

Waarom vis zo schadelijk kan zijn voor onze gezondheid
/Leven 19 februari 2015 door Peter Blasic

De Gezondheidsraad adviseert ons om 2 keer per week vis te eten, omdat vis zo boordevol gezonde voedingsstoffen zit. Natuurlijk weten we al langer dat die gezonde stoffen ook makkelijk uit andere voeding te halen is. En wat we ook al wisten, maar wat nu nog eens bevestigd is: in vis zitten grote hoeveelheden gifstoffen zoals kwik en dioxines. En uit Amerikaans onderzoek blijkt dat blootstelling aan kwik een van de belangrijkste risicofactoren voor auto-immuunziekte bij jonge vrouwen is.

Deze auto-immuunziekten, zoals multiple sclerose (MS), ontstaan als het immuunsysteem lichaamseigen cellen als indringer ziet en er antistoffen tegen maakt. Uit onderzoek van de Universiteit van Michigan blijkt dat blootstelling aan kwik, zelfs aan concentraties die tot nog toe veilig werden geacht, de kans op de aandoeningen aanzienlijk verhoogt. In het onderzoek, dat de invloed van visconsumptie op zwangerschap onder de loep nam, werden vrouwen tussen 16 en 49 onderzocht en de gegevens aan een analyse onderworpen. Uit de resultaten bleek dat een grotere blootstelling aan kwik, voornamelijk door consumptie van vis, verband houdt met een hoger aantal auto-antilichamen en zo de kans op een auto-immuunziekte verhoogt. Volgens de wetenschappers leidt de aanwezigheid van auto-antilichamen weliswaar niet noodzakelijk tot een auto-immuunziekte, maar is bekend dat die lichamen niet te ignoreren signalen kunnen zijn voor latere aandoeningen.

Echte bonito
Eerder nog werd bekend dat de concentratie kwik in tonijn elk jaar met enkele procenten toeneemt. Kwik is schadelijk voor hersenen, lever en nieren en daarnaast ook gevaarlijk voor een ongeboren kind. Volgens de Amerikaanse wetenschappers lopen vrouwen in de vruchtbare leeftijd extra gevaar. Daarom zou enige oplettendheid zijn geboden bij het consumeren van zeedieren.

Lees ook:   Suzanne geval op zich? Psychiatrisch patiënt of...

Ook de vaak als skipjack-tonijn verkochte ‘echte bonito’ is gevaarlijk voor onze gezondheid, door het risico op ciguatera-vergiftiging. Ciguatoxine komt voor in algen in tropische zeeën, en wordt amper afgebroken in dierlijke spijsvertering. Wanneer wij deze besmette vissen eten lopen we het risico een ciguateravergiftiging op te lopen. Ciguatoxine is overigens hittebestendig, en gaat dus niet kapot bij het koken of bakken van de vis.

De norm
Overigens houden de instanties die toezien op gezondheid er verschillende veiligheidsnormen op na. De World Health Organisation (WHO) adviseert een maximale inname van 200 microgram methylkwik per persoon per week. Het RIVM (Rijks Instituut voor Volkgezondheid en Milieu) adviseert een veel lagere norm: 39,2 microgram per persoon per week. Desalniettemin is alleen haring veilig te eten zonder de norm van het RIVM te overschrijden. Bij makreel en tonijn wordt de norm van het RIVM al overschreden door wekelijkse 1 portie te consumeren. De norm van het WHO wordt overschreden bij het eten van 2 porties tonijn per week.

Hierbij wordt overigens alleen rekening gehouden met de inname van methylkwik. Het risico om dioxines en andere giftige stoffen binnen te krijgen door het eten van vis wordt hier buiten beschouwing gelaten.

https://www.hpdetijd.nl/2015-02-19/waarom-vis-zo-schadelijk-kan-zijn-voor-onze-gezondheid/

Gerelateerde berichten