22 januari 2021

 

Zoetstof in de ban?

Zoetstof in de ban?

AMSTERDAM –  Mensen die een beetje op de inname van suiker willen letten, drinken massaal cola light, sinas light, noem maar op. Maar al die drankjes bevatten een alternatief zoetmiddel. Vaak is dat aspartaam.

Te vaak, vinden sommige voedingsdeskundigen. Want een grote hoeveelheid aspartaam (E951) lijkt slecht te zijn voor ons lichaam. Bekend zijn een groot aantal bijwerkingen, zoals hoofdpijn en migraine, smaakverlies, oorsuizingen, duizelingen en misselijkheid.

Niet onschuldig

Ook in de politiek begint door te dringen dat er eens goed moet worden gekeken naar het stofje, dat sinds dertig jaar in oneindig veel producten wordt gebruikt als zoetstof. In het Europees Parlement krijgen de bedenking die de Nederlandse Kartika Liotard (Verenigd Links) al sinds 2005 uit, steeds meer weerklank. “Ik ben blij dat de druk toeneemt, zowel vanuit de politiek als de wetenschap. Ik stel als Europarlementslid nu al zo’n zes jaar vragen bij de toelatingsnormen van deze zoetstof. De jongste resultaten van wetenschappelijk onderzoek bevestigen dat het niet om een onschuldige slankmaker gaat”, aldus Liotard, die verwijst naar nieuwe Deense en Italiaanse onderzoeken.

Te vroeg

Want uit onderzoek van de Deen Thorhaller Halldorsson onder bijna zestigduizend zwangere vrouwen blijkt dat er een verband is tussen light frisdranken en te vroeg geboren kinderen. Bovendien zijn er aanwijzingen dat de stof de kans op kanker verhoogt. De Italiaanse oncoloog Morando Soffritti signaleert een verhoogde kans op lever- en longkanker bij muizen die gedurende hun hele leven aan aspartaam zijn blootgesteld.

17 glazen

Toch acht de Europese voedselautoriteit (EFSA) momenteel een dagelijkse inname van 40 milligram aspartaam per kilo lichaamsgewicht toelaatbaar en ziet vooralsnog geen reden daarvan af te wijken. 40 mg komt neer op zeven glazen light frisdrank voor een kind van 25 kilo, voor iemand tussen de 30 en 50 kilo tussen de acht en dertien glazen en mensen die zwaarder zijn dan 65 kilo mogen zeventien glazen drinken. Dat zijn hoeveelheden die bij normaal drinkgedrag niet gehaald worden. Bovendien zijn belangrijke organisaties zoals de Consumentenbond, KWF Kankerbestrijding, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van mening dat aspartaam – bij normaal gebruik – veilig is.

Lees ook:   Vaccinaties wel of niet?

Vermijden

Toch vecht parlementslid Liotard voor meer onderzoek: “Het kan niet zo zijn dat er gevaren zijn verbonden aan een stof die je vandaag de dag haast niet meer kunt vermijden in je voedsel. Ik wil dat EFSA die nieuwe studies herbekijkt. Voedsel en drank moeten voldoen aan de hoogste standaard.”

Bronvermelding: https://www.telegraaf.nl/vrouw/actueel/9037909/__Zoetstof_in_de_ban___.html?sn=eten_drinken

Gerelateerde berichten