web analytics
11:11 Dubbele getallen
Geschiedenis

Oude Sumerische Koning Etana Reisde Naar De Ruimte Met Goden In Een Ruimteschip

Er wordt aangenomen dat alles begon in Mesopotamië rond 3500-3000 BCE. Het oude Sumerië was de eerste stedelijke beschaving die 6000 jaar geleden in de regio woonde. Er zijn veel legendes en verhalen in de Sumerische oude teksten die de goden beschrijven die uit de hemel neerdaalden. Een ervan is echt fascinerend: de legende van koning Etana die met de goden naar de hemel reisde.

De Sumerische lijst voor de zondvloed: “Nadat het koningschap uit de hemel was neergedaald, was het koningschap in Eridug. In Eridug werd Alulim koning; hij regeerde 28800 jaar. Alaljar regeerde 36000 jaar. 2 koningen; zij regeerden 64800 jaar. Toen viel Eridug en het koningschap werd naar Bad-tibira gebracht.” Nadat de zondvloed was overspoeld, daalde het koningschap opnieuw uit de hemel neer. In die tijd werd Kish de plaats van het koningschap.

De Igigi , de goden van de schepping, creëerden een stad, legden het fundament en noemden het Kish. Maar het volk had geen koning, dus de poorten waren voor de wereld versperd. Toen zocht Ishtar het land af naar een koning, en Inninna zocht het land af naar een koning, en Ellil zocht het land af naar een koning, en ze vonden Etana, een herder, en leidden hem de stad in. Ze bouwden zijn podium, gaven hem zijn scepter en maakten hem koning over het hele land.

e44784a21cb25b3e50e1f42e113af6c1 AnGel-WinGs.nl
Fragment van het Epos van Etana, Akkadisch, Mesopotamië, Eerste Dynastie van Babylon, ca. 1895-1595 v. Chr., klei – Morgan Library & Museum – New York City

“Etana, de herder, die naar de hemel opsteeg en alle vreemde landen consolideerde, werd koning; hij regeerde 1560 jaar.”

In de Sumerische traditie is Etana de eerste koning die de Sumerische stad Kish regeerde. Etana wordt afgeschilderd als de heerser gekozen door goden die aan het begin van het 3e millennium voor Christus regeerden. De goden gaven hem de macht en het gezag om regels en orde onder de mensen op aarde te vestigen.

 

In de Akkadische kleitablet gevonden in Nineve (Assyrische stad Boven-Mesopotamië, nu in het moderne Irak), in de bibliotheek van Ashurbanipal (gedateerd 1900-1600 voor Christus), is een legende van koning Etana in spijkerschrift geschreven. Volgens de tekst probeerde Etana, de dertiende koning van de eerste dynastie van Kish, met een adelaar naar de hemel te vliegen om de hemelgod Anu te ontmoeten om een ​​magische plant te vinden om de onvruchtbaarheid van zijn vrouw te genezen, waardoor Etana een vader kon worden . Er wordt gezegd dat hij 1560 jaar (of 635) regeerde voordat hij werd opgevolgd door zijn zoon Balih die 400 jaar regeerde.

adf5524615137219419d84aded503a06 AnGel-WinGs.nl

Gekroonde Sumerische koning van Ur, met bedienden. Norm van Ur, (ca. 2600 v.)
Chr.) (Michel wal /CC BY-SA 3.0)

“De adelaar maakte zich klaar om te spreken en zei tegen Etana:
“Mijn vriend… die god….
“We gingen door de poorten van Anu, Enlil en Ea,
We gingen door de poorten van Sin, Shamash, Adad en Ishtar,
We brachten samen hulde , jij en ik,
ik zag een huis met ramen, het had geen zegel
I…. en ging naar binnen.
Er zat een opmerkelijke jonge vrouw in,
ze was imposant… mooi van gelaat.
Een troon werd neergezet, de grond werd vertrapt,
Onder de troon [ ] leeuwen hurkten,
Toen ik naar binnen ging, sprongen de leeuwen op me af.
Ik werd wakker met en schrok en huiverde [ ]”.
De adelaar zei tegen hem, tegen Etana:
“Mijn vriend, de [ ] zijn duidelijk,
Kom, laat me je meenemen naar de hemel,
Leg je borst tegen mijn borst,
Leg je handen tegen mijn vleugelveren,
Leg je armen tegen mijn zij”.
Hij legde zijn borst tegen zijn borst,
Hij legde zijn handen tegen zijn vleugelveren,
Hij legde zijn armen tegen zijn zijden,
Groot was inderdaad de last op hem.
Toen hij hem één mijl omhoog droeg,
zei de arend tot hem, tot Etana:
“Kijk, mijn vriend, hoe het land nu is
Onderzoek de zee, zoek naar zijn grenzen
Het land is heuvels …
De zee is een stroom geworden”.
Toen hij hem een ​​tweede graad omhoog had gebracht
, zei de arend tegen hem en zei tegen Etana:
“Kijk, mijn vriend, hoe het land er nu uitziet!
Het land is een heuvel”.
Toen hij hem naar de derde graad had gedragen
, zei de adelaar tegen hem en zei tegen Etana:
“Kijk, mijn vriend, hoe het land er nu uitziet!”
“De zee is een tuinmansgracht geworden”.
Nadat ze waren opgestegen naar de hemel van Anu,
gingen ze door de poorten van Anu, Enlil en Ea,
De adelaar en Etana brachten samen hulde,
Bij de poort van Sin brachten
de arend en Etana samen neder”

De Italiaanse historicus Alberto Fenoglio heeft het verhaal van Etana goed beschreven. Volgens hem [Vertaling] “koning Etana leefde ongeveer 5000 jaar geleden, hij werd de God-koning genoemd en werd als eregast meegenomen naar een vliegend schip met een vorm van een schild dat landde achter het Koninklijk Paleis, omringd door een werveling van vlammen. Uit dit vliegende schip kwamen lange, blonde mannen met een donkere huid, in het wit gekleed, van wie werd gezegd dat ze zo mooi waren als goden. Ze nodigden koning Etana uit om met hen mee te gaan, de adviseurs van koning Etana probeerden de koning ervan te weerhouden het vliegende object binnen te gaan.

Koning Etana vloog met het schip naar de maan, Mars en Venus en was al twee weken vermist. Toen zijn koningschap gereed was om door een nieuwe koning te worden vervangen, keerde hij terug naar zijn koninkrijk met een van de blonde mannen die bij de koning bleven.

5c8583d8838628946750198bec688d65 AnGel-WinGs.nl
De mythe van Etana. Zegelimpressie van de periode van het Akkadische rijk.

Tegenwoordig had het verhaal van koning Etana zoveel aandacht getrokken vanwege zijn historische en culturele waarde. Interessant is dat de legendes van een man die op de rug van een adelaar naar de hemel vliegt, te vinden zijn in de Griekse mythe van Ganymedes, evenals in het verhaal van Alexander de Grote die door adelaars naar de hemel werd gedragen. De naam Etana wordt nog steeds veel gebruikt onder onze tijdgenoten.

Er is een merkwaardig verschil tussen de laat-Babylonische (700 vGT) versie en de eerdere versies. In het spijkerschrift worden twee symbolen gebruikt als voorvoegsels voor de namen, de ene die een sterveling aanduidt en de andere die een godheid aanduidt. In eerdere versies van de legende wordt Etana gedefinieerd als een sterveling. Later werd het veranderd in het voorvoegsel dat een godheid aanduidt.

Referenties:

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥