web analytics

Gebroken dijken: Nederland overstroomde tijdens WO II in 1944 in kleur! [AI verbeterd en ingekleurd]

Een hoogst interessante en ook emotionele film over de ontberingen van de Nederlandse bevolking in de provincie Zeeland tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog. In een poging de Duitse stellingen te verzwakken, bombardeerden de geallieerden op 3 en 7 oktober 1944 de dijken van het eiland Walcheren. Grote gebieden kwamen onder water te staan, veel mensen raakten hun huis kwijt; vee en pluimvee verdronken en zeer vruchtbare landbouwgrond werd jarenlang vernietigd. Deze film toont de zeer trieste nasleep van deze geallieerde aanval. Deze film moet niet worden verward met de “Watersnoodramp” van 1953 toen de provincie Zeeland en ook Zuid-Holland door een zware winterstorm opnieuw werd overspoeld, met het verlies van 1836 levens.

Zeer emotionele filmbeelden over de enorme belading van de provincies Zeeland en Zuid-Holland in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953. Een combinatie van een zware noordwestelijke winterstorm en springtij deed veel dijken in Nederland doorbreken. Het resulteerde in de verdrijving van beide provincies, enorme vernietiging van rijke landbouwgrond, boerderijen, huizen en bedrijven. In totaal verdronken of stierven 1836 mensen in instortende gebouwen, evenals bijna 50.000 boerderijdieren en 140.000 kippen. Ongeveer 4300 huizen en andere gebouwen werden verwoest. Dit was een van de ergste rampen in de Nederlandse geschiedenis. Het duurde 11 maanden om alle gaten in de dijken te dichten.

Lees ook:   7 Deugden en 7 Zonden

Gerelateerde artikelen

Back to top button