web analytics
...
GeschiedenisRH Negatief - Anunnaki - Geloof

Hemelvaart het echte verhaal:

Hemelvaart het echte verhaal:

59f4c132673c251b1068186a0e798c1f via Angel-Wings

De Sumerische godin Inanna is de personificatie van de planeet Venus, de “Koningin van de hemel” en een belangrijke godheid in het Sumerische pantheon.

Lang, heel lang geleden, voordat de mensen zelfs maar zijn geschapen, maakt Inanna een reis naar de onderwereld, een rijk onder de controle van haar zus Ereshkigal. Voordat ze eropuit trekt, geeft Inanna instructies aan haar assistent om haar te redden als ze in de problemen komt, wat ze doet. In de onderwereld komt ze binnen door zeven poorten, en haar wereldse kledij wordt verwijderd. “Naakt en diep gebogen” wordt ze beoordeeld, gedood en vervolgens opgehangen.

Merk op dat het getal zeven een heilig getal is, net zoals het later in de Bijbel zal zijn.

De nummers drie, zeven, twaalf zijn heilig in alle oude Mesopotamische geschriften, inclusief de Hebreeuwse Bijbel

(zeven dagen na de schepping, twaalf stammen van Israël)

en vervolgens het christendom

(Na drie dagen in het graf, twaalf apostelen, twaalf dagen Kerstmis). Ze hebben hun wortels in universele menselijke waarnemingen van de bewegingen van de hemel (bijvoorbeeld twaalf tekens van de dierenriem).

Om terug te keren naar het verhaal: het resultaat van Inanna’s dood is dat de aarde onvruchtbaar wordt. Planten beginnen uit te drogen en dieren hebben geen seksuele relaties meer. Tenzij er iets wordt gedaan, zal al het leven op aarde eindigen. Nadat Inanna drie dagen is vermist, gaat haar assistent naar de andere goden om hulp. Eindelijk creëert een van hen -Enki- twee wezens die de plant van het leven en het water des levens naar de onderwereld dragen, ze op Inanna sprenkelen en haar weer tot leven wekken. Ze bereidt zich dan voor om terug te keren naar het hogere rijk.

Dus Inanna is het prototype voor Jezus in het paasverhaal?

Niet helemaal. Ze maakt deel uit van het prototype. Nadat Inanna uit de onderwereld is gekomen, maken we kennis met haar man Dumuzi.

Wanneer mythische verhalen van de ene cultuur naar de andere worden doorgegeven, kan een personage soms opgesplitst worden in twee of twee personages die samenkomen. In dit geval combineert het verhaal van Jezus van de wederopstanding delen van Inanna en Dimuzi.

Oké, laten we eens lezen over Dumuzi.

c69edbc1ad597a6cddfcf7474e8c44ea via Angel-Wings
De onderwereld heeft een aantal namen, waaronder ‘de grote aarde’ en ‘de grote stad’, en wordt ook wel het ‘land van geen terugkeer’ genoemd. Als, door een buitengewoon toeval, iemand wordt opgewekt of daaruit ontsnapt, moet voor een vervanger worden gezorgd.

Dus wanneer Inanna terugkeert naar het hogere rijk, zoekt ze een vervanger. Ze wil niemand naar beneden sturen die haar heeft gemist en om haar rouwt, maar ze vindt haar man Dumuzi op zijn troon en hij maakte zich er totaal geen zorgen over dat ze weg is. Ze besluit dat hij haar plaatsvervanger zal zijn.

Hij protesteert heftig en wordt geholpen om te ontsnappen door zijn zwager Utu, de zonnegod.

Maar dan wordt een compromis overeengekomen, waarbij Dumuzi elk jaar zes maanden in de onderwereld zal doorbrengen, en de andere zes maanden zal zijn toegewijde zus hem vervangen.

Zo keren leven en vruchtbaarheid terug naar de aarde. En zo eindigt het mooie symbolische(?)verhaal.

Lees ook:   Vimanas: Truth Stranger Than Fiction!

Zes maanden boven en zes maanden beneden. Nu moet ik aan Persephone denken.

Ja, en vele andere stervende en rijzende goden die de cyclus van de seizoenen en de sterren vertegenwoordigen. In het christendom verandert het verhaal onder meer dat het losstaat van deze landbouwcyclus. Het sterven gebeurt maar één keer.

Maar dit verhaal van Inanna / Ishtar is het oudste, het prototype?

Het is een van de vroegste epische mythen die zijn opgetekend. We kennen dit verhaal omdat het is aangetroffen op kleitabletten in spijkerschrift die door archeologen in het zand van Irak zijn opgegraven, en omdat taalkundigen de Sumerische taal hebben ontcijferd en vertalingen in het Engels hebben geleverd.

Dit was een populaire mythe en daarom hebben we er meerdere exemplaren van, of delen ervan. De vroegste tabletten met dit verhaal dateren uit het begin van het 2e millennium voor Christus, en men denkt dat ze oorspronkelijk rond 2100 voor Christus zijn geformuleerd, dat wil zeggen 4200 jaar geleden.

Laten we beginnen met het eerste deel van de mythe.

Inanna en Jezus reizen allebei naar een grote stad, waar ze worden gearresteerd door soldaten, berecht, veroordeeld, ter dood veroordeeld, van hun kleren worden ontdaan, gemarteld, aan een paal worden gehangen en sterven. En dan, na drie dagen, worden ze uit de dood opgewekt.

Nu zijn er zeker een aantal significante verschillen tussen de verhalen.

Ten eerste gaat het ene verhaal over een godin en het andere over een goddelijke man.

Maar dit is een specifiek patroon, een mythisch sjabloon.

Als je te maken hebt met de vraag of deze dingen werkelijk zijn gebeurd, heb je te maken met het feit dat hier een mythisch sjabloon is. Het betekent niet noodzakelijk dat er geen echte persoon was, Jezus, die werd gekruisigd, maar eerder dat, als die er was.

Dus hoe zit het met het tweede deel van de mythe?

5072b92b1791188ddc3996f1d13e0bf8 via Angel-Wings
Het tweede deel van de Inanna-mythe gaat echt over haar man Dumuzi. Dumuzi is het prototype van de niet-agressieve, niet-heroïsche man; hij huilt gemakkelijk; hij is het tegenovergestelde van de krijgsgod in het oude pantheon.

De zomermaand die overeenkomt met onze maand juli is naar hem vernoemd in zowel de Babylonische als de Hebreeuwse kalender, en gedurende deze maand rouwen zijn volgelingen, meestal vrouwen, elk jaar om zijn dood.

Uit deze mythe waar we het over hebben, en uit een paar andere verwijzingen, weten we ook dat hij is opgewekt. Maar in tegenstelling tot Jezus, die sterft en eenmaal wordt opgewekt, wordt hij verondersteld te sterven en elk jaar opnieuw te worden opgewekt. Er zijn nog andere grote verschillen. Er zijn echter echt veel overeenkomsten tussen de persoonlijkheden en de verhalen van Jezus en Dumuzi.

Beiden worden gemarteld en sterven op gewelddadige wijze nadat ze zijn verraden door een goede vriend, die steekpenningen accepteert van zijn vijanden. Ze hebben allebei een vader die een god is en een moeder die een mens is. Dumuzi’s vader, de god Enki, heeft ook veel overeenkomsten met Jahweh, de vader van Jezus.

Zijn er behalve dit evangelieverhaal nog andere tekenen van Inanna’s invloed op het christendom of op Pasen?

Lees ook:   RH negatives eyes

Er zijn een paar punten die ik zou willen noemen. Inanna wordt buiten Mesopotamië bekend onder haar Babylonische naam “Ishtar”.

Ze is een personificatie van Venus als een avondster, en er is ook een mannelijk aspect van de godheid die meestal de morgenster is.

Aan het einde van het boek Openbaring, wanneer Christus tot Johannes spreekt, zegt hij: “Ik ben de heldere morgenster.”

In het oude Kanaän staat Ishtar bekend als Astarte, en haar tegenhangers in de Griekse en Romeinse pantheons staan ​​bekend als Aphrodite en Venus.

In de 4e eeuw, toen christenen eraan kwamen om de exacte locatie in Jeruzalem te identificeren waar het lege graf van Jezus zich bevond, kozen ze de plek uit waar een tempel van Aphrodite (Astarte / Ishtar / Inanna) stond.

Dus hebben ze het afgebroken en de Kerk van het Heilig Graf gebouwd, de heiligste kerk in de christelijke wereld.

Onze feestdag van Pasen heette ook traditioneel ‘Pascha’, en is nog steeds in vele talen, vernoemd naar het Joodse feest van ‘Pesach’ of Pesach. In de Germaanse en Angelsaksische wereld zijn we de feestdag echter ‘Pasen’ gaan noemen.

Deze naam is vrijwel zeker een reflex van de godin Ishtar. In de heidense spirituele tradities van Duitsland en Engeland in de middeleeuwen werd Ishtar, die de godin Pasen genoemd werd, en die als een godheid van opstanding en wedergeboorte sterk geassocieerd werd met het seizoen van de lente en uiteindelijk haar naam gaf aan het belangrijkste heilige van het christendom. dag.

Geen grofheid bedoeld, maar hoe kun je jezelf een christen noemen? Mark Driscoll, rijzende evangelische ster, zei tegen zijn gemeente in Seattle: “Als de opstanding van Christus niet letterlijk heeft plaatsgevonden, is er voor ons geen reden om hier te zijn.”

4f2cb3912932ae98741ccb305edb6148 via Angel-Wings
Welnu, veel christelijke theologen zien de kruisiging en opstanding eerder als een spiritueel verhaal dan als een letterlijk verhaal – een verhaal over hoop voorbij wanhoop, verlossing en nieuw leven.

Maar zij zijn niet degenen die de media-aandacht krijgen. Ik beschouw mezelf als een christen in geestelijke zin, niet in leerstellige zin. Dit betekent dat mijn christendom wordt bepaald door waarden, spirituele praktijken en geloof in plaats van geloof in een specifieke reeks leerstellige overeenkomsten. Vóór de 4e eeuw, toen orthodoxie werd gevestigd, werd het christendom gekenmerkt door heterodoxie – veel verschillende vormen van geloof.

Als de opstanding van Christus niet letterlijk heeft plaatsgevonden, zou dat geen enkele invloed moeten hebben op de vraag of het leven nu de moeite waard is of hoe we leven. Vanuit mijn gezichtspunt, waar waarden en praktijken het hart van het christendom vormen, ligt de tegenstrijdigheid in mensen zoals onze recente president die denken dat het oké is om te martelen en zich toch christenen noemen.

Christus ‘marteling en executie herinneren ons eraan dat we geroepen zijn om een ​​einde te maken aan dergelijke praktijken in menselijke aangelegenheden. Vanuit het standpunt van mijn christendom is rechts-evangelisch fundamentalisme in feite het tegenovergestelde van waar Christus over ging. Degenen die een intolerante, arrogante, onmenselijke vorm van christendom onderschrijven, volgen een religie die letterlijk antichrist is.

Bron

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button