web analytics

Een glimp van het leven in de harem van een Ottomaanse sultan

Een glimp van het leven in de harem van een Ottomaanse sultan

Godward When the heart is young

Zelden hebben vrouwen in de geschiedenis een heerlijker mysterieuze rol gespeeld dan die van de 600 jaar van het Ottomaanse rijk, toen het huidige Turkije en landen van de Balkan tot Syrië in het centrum van een groot rijk stonden. Dit waren de dagen van de harem, toen vrouwen – en meisjes zo jong als zeven jaar oud – werden vastgehouden in een geheime wereld waar ze konden worden bestuurd, opgeleid en voornamelijk genoten door de sultan en zijn hofhouding.

 Maar als slaven of onderdanen? Gegeven als geschenk of opgeëist als oorlogsbuit, vertegenwoordigden deze vrouwen de macht, rijkdom en seksuele bekwaamheid van het kalifaat. Net als een scène uit Arabian Nights , was het dagelijkse leven in een Ottomaanse harem een ​​leven dat was opgeschort in een geheim paradijs vol sensuele geneugten – evenals eindeloze regels, verwachtingen en grenzen. Afgeleid van het Arabische woord haram dat heilig of verboden betekent, maakte de harem deel uit van een legendarisch patriarchaat dat probeerde de essentie van de vrouw te bottelen, haar in al haar glorie te vangen en uitsluitend te gebruiken voor haar eigen geluk.

Het Ottomaanse rijk evolueerde naar een door mannen gedomineerde samenleving


Tijdens de 8e en 9e eeuw werden Turkse nomaden uit hun huizen verdreven en bekeerden ze zich uiteindelijk tot de islam toen de Mongolen ter plaatse kwamen. Tegen 1299 CE werd het Ottomaanse rijk opgericht, wat veel veranderingen in de regio met zich meebracht, waaronder belastingen, sociale verschuivingen en veel religieuze indoctrinatie. Tussen 1299 en 1923 n.Chr. Veroorzaakte het ook een cultureel fenomeen dat bekend staat als “The Imperial Harem”, dat alle vrouwen, bedienden, vrouwelijke familieleden en bijvrouwen van sultans in de harem hield. Terwijl het rijk zijn grondgebied uitbreidde, kwamen en gingen sultans; economische en sociale instellingen zijn voortgekomen uit het Byzantijnse rijk ; en de islam werd de alomtegenwoordige wet van het land.


Vrouwen van de harem waren afgezonderd en verborgen voor de wereld

De ingang van een harem was verborgen in het midden van een uitgebreid hof. De vrouwen die deze smetteloze ruimtes bezetten, verlieten zelden de beslotenheid van de harem – maar hun omgeving was in ieder geval adembenemend mooi. Geplaatst in een etherische wereld van groene en blauwe betegelde kamers, omlijnd met goud en bekleed met pluche meubels, werd de buitenwereld een ver begrip, slechts een glimp opgevangen door af en toe een uitzicht op de Zee van Marmara.

Eunuchen , van wie sommigen behoorlijk machtig konden worden binnen de harem, hielden toezicht op de vrouwen van de harem. Niemand mocht ze zien, tenzij ze eerst zorgvuldig waren geïnspecteerd door hoge ambtenaren die ervoor zorgden dat er aan geen van beide kanten iets vreemds aan de hand was. Het was ook verboden voor mannen om naar de harem van een andere man te kijken. Maar het was gewoon niet de eunuch die zich een weg naar machtsposities kon banen. Vrouwen die in de harem woonden, konden, als ze slim en gelukkig waren, ook grote autoriteit, respect en rijkdom verwerven binnen het keizerlijke hof.

Orientalism_Eunuch

De harem was prachtig

De omgeving van de harem was buitengewoon prachtig. Het centrum van het rijk van de harembewoners was een groot paviljoen met een gigantische binnenplaats waar de vrouwen konden baden in een groot bad of naar een prachtige tuin konden kijken. Het was heerlijk vredig en stil, een plek waar contemplatie en rust alledaags waren. De binnenplaats was een ontmoetingsruimte voor de vrouwen om samen te lezen, te bidden of gewoon verhalen te delen, en het bood een broodnodige ontsnapping uit het interieur van hun opsluiting. Binnen hun vergulde kooi waren privé-appartementen voor de sultan en meer dan 400 kamers om te slapen, te entertainen en te leven.

Lees ook:   Over een armband die nooit gemaakt kan zijn in die tijd volgens onze geschiedenisboeken!

Paja Jovanovic (1859 - 1957) | Avusturyalı Ressam - Sayfa 2 - Forum Gerçek

De keizerlijke harem huisvestte doorgaans tientallen vrouwen, waaronder de officiële echtgenotes, moeder, dochters, vrouwelijke familieleden en dienstmeisjes van de sultan. En natuurlijk keken de eunuchen altijd in de coulissen voor ongepastheid. De zonen van de sultan leefden ook in de harem tot ze ongeveer 12 jaar oud waren, waarna ze als mannen werden beschouwd en mochten verschijnen bij de courtisanes van het paleis.

On the Terrace #1 by Frederick Arthur Bridgman | Flickr: Intercambio de fotos
Gecastreerde mannen bewaakten de ingangen van de harem

De harem werd beschouwd als een zeer intieme en besloten plek waar niemand buiten de binnenste cirkel van de sultan zijn ogen kon leggen. Als gevolg hiervan moest de harem worden bewaakt door degenen die dominant waren, maar op de een of andere manier niet geseksualiseerd als mannelijk. Dit werd perfect bereikt door eunuchen, gecastreerde mannen die belast waren met het bewaken en beschermen van de vrouwen. Ze dienden als het medium – fysiek en symbolisch – tussen de mannelijke en vrouwelijke werelden en werden beschouwd als het hybride geslacht dat geschikt was om volledig deel te nemen in beide rijken. Handig toch?

FABIO FABBI (italian 1861-1946) IN THE HAREM Signed 'F. Fabbi' bottom left, oil on canvas 28 1/4 x 36 1/4 in. (71.8 x 92.1cm) Estimate $25,000-35,000 Sold for $31,200 (buyer's premium included)

Eunuchs waren typisch slaven die in oorlog  gevangen waren genomen of op een verafgelegen platform in Ethiopië of Soedan waren gekocht. Er waren twee soorten mannen in deze rol – zwart en wit – en hun uiterlijk en algemene rollen waren aanzienlijk verschillend. De geslachtsdelen van de zwarte eunuchen, of Sandali, werden tijdens het proces volledig verwijderd en hadden daardoor de meeste voorkeur voor haremdienst. De witte eunuchen mochten ten minste een deel van hun penis of testikels houden en kregen dus minder haremverplichtingen, omdat er altijd een risico bestond dat ze het weinige dat ze nog hadden, zouden gebruiken. Terwijl witte eunuchen afkomstig waren uit de Balkan en overwegend christelijk waren (met een “witte” huid), kwamen zwarte eunuchen uit het Afrikaanse continent.

In the Courtyard, El Biar | Flickr - Photo Sharing!

De zwarte eunuchen dienden allemaal onder één hoofd harem-eunuch, bekend als de Meester van de Meisjes, of Kızlar Ağası. Ondertussen dienden de blanke eunuchen onder de Kapı Ağası en hadden ze het voorrecht om staatszaken en andere kwesties van ‘innerlijke dienst’ aan de sultan af te handelen.

Прикреплённое изображение
Ooit heerste er een sultanaat van vrouwen

Ondanks hun beperkte status bleven vrouwen van het kalifaat niet altijd zwak en kwetsbaar. Voor zover mannen acceptabel werden geacht, konden figuren binnen de harem aanzienlijke invloed uitoefenen op het Ottomaanse rijk tijdens de 16e en 17e eeuw – een tijd die bekend staat als het sultanaat van de vrouw. Toegegeven, veel van de sultans van die tijd waren minderjarigen die zich aan de heerschappij van hun moeder hielden, maar dit was een ongebruikelijke ontwikkeling, vooral gezien de slavenoorsprong van veel haremvrouwen.

Hocine Ziani (1953) :: born in Algeria :: tuttartpitturasculturapoesiamusica

Ondanks de mannelijke bezorgdheid over dergelijke praktijken, waren ze vaak aan het vechten (of planden ze hun volgende strategische strijd) en hielden ze de infrastructuur van hun politieke landschap niet strak. Maar toen de strijd tussen twee van de machtigste vrouwelijke regenten – Kösem Sultan en Turhan Sultan – eindigde in 1687, eindigde ook deze beroemde vrouwenregering. Daarna voerden de sultans niet langer campagne voor oorlog, maar trokken ze zich terug in het comfort van de harem, waar ze zich konden losmaken van de wereldse aangelegenheden en hun tijd konden doorbrengen in verwende reflectie.

Lees ook:   Why do THESE Sumerian Tablets Tell a Very DIFFERENT Origin of Mesopotamia ?


Er was een hele hiërarchie van vrouwen in de harem

Het woord odalisque – dat werd gebruikt om naar veel vrouwen in de harem te verwijzen – komt oorspronkelijk uit het Turkse odalık dat “kamermeisje” betekent en biedt slechts een glimp van wat vrouwen werkelijk deden in de harem. Deze vrouwen, ook wel ikbals genoemd , waren de minnaressen van de sultan, maar ze waren ook meer dan alleen bedverwarmers. Odalisken waren op de een of andere manier altijd aantrekkelijk en bezaten meestal een niveau van talent, of het nu ging om muziek, dans of zang. Ze waren officieel goedgekeurd door zowel de Valide Sultan (de moeder van de sultan) als de eerste vrouw. In feite was elke mannelijke gast die een odalisque ontving als geschenk van de sultan zeker geëerd.

Art Encyclopedia, Art Promoter online. Fine Art by Top Emerging Artists and Masterpiece. Painting, Photography, Sculpture, Literature, Music.

De vrouwen onder de odalisk werden gedik genoemd en werden opgemerkt door de koninklijke machten, maar er werd niet mee geslapen, tenzij de sultan natuurlijk besloot dat te veranderen. Maar meestal serveerden deze vrouwen hem ’s avonds verleidelijke baklava. Onder het gedik zaten basale bedienden die hetzelfde deden maar met veel minder decolleté. De meerderheid van deze lagere vrouwen zou technisch gezien concubines kunnen worden genoemd, zoals het woord heel losjes vertaalt naar ‘one-night-stand’. Hoeveel de sultan genoot van het genoemde standpunt, bepaalde het traject haar toekomst.

Die Odaliske - Benjamin Constant
De harem had een bijenkoningin

De harem werd gezien als een kleine wereld binnen een grotere waar de moeder, of Valide Sultan , oppermachtig was. Ze was niet alleen de belangrijkste familielid van de man zelf, maar ze had ook in veel opzichten politieke en sociale invloed. Ze koos de concubines voor haar zoon (omdat dat logisch is), en zij was de belangrijkste persoon waar de vrouwen van de harem zich omheen verzamelden als ze iets nodig hadden, allianties wilden sluiten of op hun persoonlijke agenda drukten. Ze was de bijenkoningin en kon onmiddellijk het lot van elke gewone haremvrouw bepalen door haar uit te drijven of haar van binnen te promoten.

Note the steps down from the water spout to temper the splash/sound. Sir John William Godward, Dolce far Niente [1520X1000]

Haar aan jouw zijde hebben was van het grootste belang, omdat een veilige plek in de keizerlijke harem een ​​vrouw bescherming, voedsel, comfort en zelfs status kon garanderen. Immers, als een concubine de sultan een zoon baarde, zou ze ooit een belangrijke rol in de rechtbank kunnen spelen. Ze kon nagaan hoeveel bepaalde vrouwen en hun kinderen de sultan zagen en hoe hun zonen aan het hof werden voorgesteld. Maar de Valide Sultan was natuurlijk belangrijk voor haar zoon, maar zijn dood zou het einde betekenen van haar matriarchale regering. De tweede na haar was de ‘eerste vrouw’ van de sultan, die als zodanig werd beschouwd omdat ze –  – de meeste zoons had.

What is an Energy Orgasm?
Sommige vrouwen waren vrij, andere niet.
Ondanks zijn beperkingen waren niet alle vrouwen van de harem van de sultan slavinnen. Daarbinnen waren veel van zijn vrouwen die het onmiskenbare genoegen hadden dichtbij al zijn bijvrouwen te leven. Technisch gezien waren de vrouwen van de sultan ‘vrij’, omdat ze uit eigen wil in het huwelijk waren aanvaard. Dit zorgde waarschijnlijk ’s avonds voor wat merkbare spanning over kebabs, maar er was geen alternatief. De vrouwen van de harem moesten elkaar gewoon accepteren en een manier vinden om hun vreemde relaties te omarmen.

Ondanks verwesterde fantasie werd niet van alle haremvrouwen verwacht dat ze bij de sultan sliepen. In feite kregen ze allemaal een lichte opleiding werden ze vaak geboren om uitgehuwelijkt te worden aan leden van het hof, buiten de adel of de Ottomaanse politieke elite. Ze konden ook gewoon in de harem blijven en de grillen van de Valide Sultan dienen. Hoewel het waar is dat veel van de mooie en slimme slavinnen in de harem ofwel gevangen genomen waren in de oorlog of op alternatieve manieren gevonden waren, raakten ze al snel opgenomen in het grotere systeem en evolueerden ze tot keizerlijke hofdames die waarschijnlijk naar een betere toekomst zouden verhuizen. De relaties, zowel seksueel als anderszins, waren aanzienlijk complexer dan alleen de ‘hoeren’ van de sultan die op elk uur van de dag beschikbaar waren. Ondanks zijn macht waren er regels om de positie van de verschillende vrouwen te dicteren. Maar natuurlijk kreeg de sultan over het algemeen wat hij wilde, dus als dat betekende dat de richtlijnen van de harem moesten worden veranderd, gebeurde dat waarschijnlijk ook behoorlijk snel. Over het algemeen bevond iedereen die de belangstelling van de sultan ondervond, zich al snel op zijn zijden lakens. Dus hoewel sommige van de vrouwen officieel slavinnen waren en andere niet, deelden ze allemaal dezelfde glinsterende grenzen van zijn verlangen.

Lees ook:   Winterse beelden uit 1917 Nederland of Holland

Mary Sauer Art: Brad Kunkle Opening at Arcadia Gallery April 21, 2012
De keizerlijke harem werd opgeleid

Om een ​​haremdame te zijn, was niet alleen een goed uiterlijk vereist; er was een klein beetje leren bij betrokken. Ze leerden de kunst van het raffineren en hoe ze zichzelf met vertrouwen en allure moesten gedragen. In wezen was de harem een ​​parochieschool voor meisjes waar ze de juiste opleiding kregen over hoe ze aan het hof konden passen en hoe ze hun plaats konden vinden in de volgorde van zaken.

Natuurlijk stonden de haremvrouwen van het Ottomaanse rijk bekend als een van de mooiste in de geschiedenis, aangezien ze afkomstig waren uit alle verschillende delen van de wereld. Gekocht op slavenmarkten uit Rusland, Griekenland, Turkije, Oekraïne, Iran en delen van Europa, leerden deze jonge vrouwen instrumenten bespelen, poëzie opzeggen, dansen en de kunst van erotiek onder de knie krijgen. Toen ze ouder waren, kregen ze zelfs scholing aangeboden in literatuur, aardrijkskunde, geschiedenis en kalligrafie. In de latere jaren van het Ottomaanse rijk konden veel van de keizerlijke haremvrouwen in het Frans spreken en schrijven en mochten buitenlandse modebladen lezen om het verfijnde na te bootsen.

Живопись в мою коллекцию.19th Century European Paintings.: kolybanov — ЖЖ
Victorianen en westerlingen waren gefascineerd door harems

Een van de meest intrigerende elementen van de harem was zijn grootste mysterie. Wat gebeurde er daarbinnen? Wat hebben ze de hele dag gedaan? Vanwege extreme privacy wist niemand het echt. De innerlijke werking van zo’n matriarchaal, geseksualiseerd en vreemd intiem rijk was positief prikkelend voor elke heteroseksuele man die de situatie in kaart bracht – en voor veel vrouwen die de realiteit van zo’n bestaan ​​gewoon niet konden doorgronden.

Adrien Henri Tanoux - Odalisque au Tambourine . All this painting variations of lazy half naked women ,how can that continue to be so interesting? (Pharyah)

In de 18e en 19e eeuw was er een grote opkomst van Europese schilderijen van odalisken, aangezien het thema de geesten (en lagere regionen) van verlichtingsdenkers zoals Montesquieu had veroverd, die naar oude Ottomaanse praktijken keken als een manier om kritiek te leveren op het conservatisme van het Franse leven. In vergelijking daarmee leek al het andere vreemd en vermoeiend. Als gevolg hiervan zijn er geen legitieme bronnen over de waarheid van het haremleven, maar er zijn veel fantasierijke voorstellingen in de kunstwereld die de fantasie proberen te verlichten. Op die manier zijn de meeste afbeeldingen die je kunt zien met haremvrouwen en hun ervaringen uit de westerse wereld.

Gerelateerde artikelen

Back to top button