...

30 november 2021

 

Uw voetvorm en uw genealogie

121d2fc0045004feeca79ea38580bb04 via Angel-Wings

 

Heb je ooit gehoord van genealogie in de vorm van een voet? Het is een concept uit de 19e eeuw dat vandaag de dag nog steeds aanhangers heeft. Het is gebaseerd op de overtuiging dat de vorm van uw voet u een van de vijf oude etnische groepen kan vertellen waartoe uw voorouders behoorden. Hier is wat u erover moet weten.

Het onderzoeken van uw genealogie is tegenwoordig veel gemakkelijker dan in het verleden. Met online records en gedigitaliseerde kopieën van zowat elk document dat ooit is gemaakt, is het mogelijk om een ​​groot deel van uw stamboom te traceren zonder uw huis te verlaten. Het gebruik van gegevens en familieverhalen is echter niet de enige methode die mensen in het verleden hebben gebruikt om hun stambomen te traceren. In het verleden was er een theorie dat men hun afkomst kon bepalen aan de hand van de vorm van hun voeten. In feite geloven sommige mensen vandaag de dag nog steeds in deze methode.

Hoewel de voetvormmethode twijfelachtig is in zijn nauwkeurigheid, is de manier waarop het wordt gebruikt om iemands afkomst te bepalen, fascinerend. Als je alle genealogische bronnen hebt uitgeput en wat extra ideeën wilt over hoe je je voorouders kunt traceren, geeft de vorm van de voet je misschien geen nauwkeurig resultaat, maar het zal je zeker wat vermaak opleveren. Hier is wat u erover moet weten.

De exacte term voor dit specifieke type genealogie is ‘voet en teen voorgeslacht’. Het uitgangspunt is dat je door de vorm van je voeten te onderzoeken een vrij nauwkeurige schatting kunt maken van waar je oudste voorouders vandaan kwamen. De voorouders van voet en teen zijn gebaseerd op vijf basis “voetvormen”:

Keltisch, Grieks, Egyptisch, Germaans en Romeins. 

 

Elk voettype heeft een uniek ontwerp, bekend als de omtrek van de voet, en de teenlengtes zijn ook specifiek voor elk voettype.

Onder de voettypes is het Keltische voettype het meest complexe en ongebruikelijke. Bij “Keltische voeten” is de voet zelf vrij groot, maar de grote teen is kort. De tweede teen… de teen direct naast de grote teen… is uitzonderlijk lang, en de andere tenen zijn kleiner en worden steeds kleiner tot ze eindigen in een kleine pink. De Keltische voet is een beetje een combinatie van Griekse en Duitse voettypes, vooral met de uitzonderlijk lange tweede teen, die ook een kenmerk is van het Duitse voettype.

Zien je voeten en tenen er Keltisch uit? Probeer een onbekende tak van uw stamboom te onderzoeken als u geen Keltische achtergrond kent en kijk of u Keltische voorouders heeft. Of misschien heb je een lange grote teen, een die langer is dan alle andere tenen. Als je dat doet, is dat een Egyptische voet.

Hoewel er absoluut geen wetenschappelijke gegevens zijn die het idee ondersteunen dat de vorm van onze tenen en voeten ons iets kan vertellen over onze afkomst, is er onderzoek gedaan naar de grootte en vorm van de teen in verschillende populaties over de hele wereld. Als voorbeeld: over de hele wereld is het gebruikelijker dat de tweede teen de langste teen is, zoals in de Griekse voet van de “voet genealogie” -theorie. Toch is het belachelijk om te denken dat Aboriginals in Australië Griekse voorouders hadden als ze een tweede teen hebben die langer is dan de andere tenen (wat de meeste van hen hebben).

Het kan zijn dat het beter is voor balans bij rechtop lopen. Omdat de langere tweede teen zo vaak voorkomt bij de meeste mensen (er zijn uitzonderingen, maar het is de meest voorkomende teenmaat), lijkt het erop dat er een reden moet zijn die de meeste mensen gemeen hebben.

En waarom waren de classificaties van voeten verdeeld in Keltisch, Grieks, Romeins, Egyptisch en Duits? 

Wat Egyptische, Griekse en Romeinse voeten betreft, dit zijn de geïdealiseerde vormen van lichaamsvormen in de klassieke kunst. Dit waren de vormen van kunst die werden vereerd in de 19 e eeuw, toen vorm van de voet genealogie voor het eerst in zwang kwam. En de corresponderende voetvormen hebben de neiging om overeen te komen met de voetvormen die worden gebruikt in kunst die mensen van deze beschavingen afbeeldt. In kunst uit het oude Griekenland hebben de meeste afgebeelde mensen bijvoorbeeld voetvormen zoals de Griekse vorm in voetgenealogie. Interessant is dat het Vrijheidsbeeld een beeldhouwwerk in Griekse stijl is, en het heeft ook de Griekse voetvorm die te zien is in de Griekse kunst en in de genealogie van de voetvorm.

Hoewel de gemeenschappelijkheid van de klassieke Griekse voetvorm in de oude Griekse kunst inderdaad kan betekenen dat de meerderheid van de oude Grieken deze voetvorm had, zou het ook simpelweg kunnen betekenen dat de voetvorm werd beschouwd als de schoonheidsstandaard voor voeten in het oude Griekenland en werd gebruikt in kunst of de meeste mensen de zogenaamde “perfecte vorm” hadden of niet.

Er zijn ook de concepten van homogene groepen mensen in de genealogietheorie van de voetvorm, en deze concepten zijn in wezen moderne uitvindingen. Vanaf de 19 e eeuw, de ideeën van “het Duitse volk” en “het Egyptische volk” kwam in zwang, met westerlingen te kijken naar deze landen als zijnde opgebouwd uit één soort etnisch homogene mensen. Het is echter een verkeerde aanname. Duitsland was een verscheidenheid aan verschillende landen, zoals Saksen, Pruisen en Beieren, totdat het verenigd werd tot één natie zoals Duitsland, en de oude Romeinen wisten dat het Duitse volk bestond uit een diverse mix van culturen die allemaal samen of dicht bij elkaar woonden. In feite is de term “Duits” een oude Romeinse uitvinding, omdat ze de mensen die in het moderne gebied van Duitsland woonden als barbaren beschouwden. Dus noemden ze ze op één hoop als ‘Duitsers’, waardoor ze de diverse culturen als één onbeschaafde groep afdeden.

Het was vrijwel hetzelfde met oude Egyptenaren. Het oude Egypte had cultureel homogene Egyptenaren, maar het had ook een grote verscheidenheid aan etniciteiten en culturen van over de hele oude wereld die daar woonden. Als technologisch meest geavanceerde en modernste van de oude steden van het Midden-Oosten, trok het immigranten van honderden en zelfs duizenden kilometers in de omtrek aan.

Uiteindelijk heeft het gebruik van genealogie in de vorm van een voet waarschijnlijk niets te maken met uw werkelijke afkomst. Het is echter een leuk tijdverdrijf om met de jongere generatie te gebruiken als een hulpmiddel om hen te interesseren voor genealogie.

Bron

Lees ook:   '''Nederlandse'' Laura werd gehersenspoeld'

Nu Romeins dat kan niet missen, ook al lijkt het idem wel Oriëntaals 😮

Deel & let's open the minds!

Gerelateerde berichten