web analytics
11:11 Dubbele getallen

Religieus opgevoede kinderen groeien niet uit tot engeltjes

Religieus opgevoede kinderen groeien niet uit tot engeltjes
Kinderen die religieus worden opgevoed zijn gemener en egoïstischer dan kinderen die een niet-religieuze opvoeding genieten. Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Chicago. Opmerkelijk, uit de studie die in Current Biology is verschenen, blijkt dat religieuze ouders nochtans hun kinderen religieus opvoeden om ze onbaatzuchtiger te laten opgroeien.

meer info
de volledige studie
De wetenschappers hebben 1.170 kinderen tussen 5 en 12 jaar oud onderzocht uit Canada, China, Jordanië, Turkije, VS en Zuid-Afrika. Een kwart van hen werd christelijk opgevoed, zo’n 40 procent als moslim en de opvoeding van bijna 30 procent van de kinderen kreeg geen religieuze stempel. Het aantal kinderen met een andere religieuze opvoeding was te klein om relevant te zijn.

De bevindingen zijn opvallend: Kinderen die een uitgesproken religieuze opvoeding krijgen, zijn opmerkelijk gemener en egoïstischer dan kinderen die niet-religieus zijn. Ze blijken minder snel en gemakkelijk te delen met anderen. De religieus opgevoede kinderen zijn ook opvallend strenger en minder tolerant tegenover kinderen of volwassenen die anders zijn of minder sociaal aanvaard gedrag vertonen.

Net empathischer

Opvallend aan de studie is dat de religieuze volwassenen die bewust voor een religieuze opvoeding kiezen, er nochtans van uitgaan dat die religieuze opvoeding er net voor zorgt dat hun kinderen onbaatzuchtiger en altruïstischer uitgroeien. Deze studie lijkt dat nu volledig tegen te spreken. Niet-religieuze kinderen blijken net empathischer en onbaatzuchtiger dan wel-religieuze kinderen.

Het onderzoek heeft geen al te grote verschillen ontdekt tussen kinderen die christelijk en kinderen die islamistisch worden opgevoed. Er blijkt wel een correlatie te zijn tussen leeftijd en altruïsme. Hoe ouder de niet-religieuze kinderen hoe sneller ze geneigd zijn te delen met andere kinderen. Hoe langer kinderen aan een christelijke of islamitische opvoeding worden blootgesteld, hoe minder snel ze geneigd zijn te delen met andere kinderen. Die laatste groep grijpt ook sneller naar geweld dan de eerste groep.

Lees ook:   Man heeft na 2e vaccin een hart transplantatie nodig.

 

za 07/11/2015 – 15:02 Pieterjan Huyghebaert

https://deredactie.be/cm/vrtnieuws/wetenschap/1.2490612

Ik moet eerlijk zeggen, dat ik online enkele gelovigen tegenkwam waarvan ik dacht wauw zijn dit christenen?
Onbeschoft en arrogant dat ze waren, denken dat de hele wereld om hen draait… pffffff

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Check ook
Close
Back to top button