web analytics

Het verhaal van Esther is een van de belangrijkste voor het joodse geloof

New York Arts Exchange, LLC: Chag Sameach - Happy Purim 2019/5779Het opmerkelijke verhaal van Esther: een dappere koningin en kampioen voor de joden
Het verhaal van Esther is een van de belangrijkste voor het joodse geloof en het is ook een van de meest inspirerende in de hele Bijbel. Ze was een onafhankelijke vrouw aan het hof van een Perzische koning en een dapper hart dat wist hoe te vechten voor haar overtuigingen.

Esther wordt herinnerd als een van de oude iconen die de werelden van Perzië en Israël verbindt. Er wordt aangenomen dat haar man de beroemde Perzische koning Xerxes I van het Achaemenidische rijk was. Flavius ​​Josephus suggereerde dat ze eigenlijk getrouwd was met zijn zoon Artaxerxes, maar dit lijkt onwaarschijnlijk. Hoewel er veel speculaties zijn over de identiteit van de koning, zal dit artikel de meest waarschijnlijke van de mannen gebruiken – Xerxes. Hoe dan ook, het verhaal van het leven van Esther werd de basis voor een cultus van haar tombe, die zich nu in de stad Hamadan in Iran bevindt.

Esther’s Tale
Esther is de heldin van het boek Esther, een van de teksten uit de Bijbel. Zoals vermeld, volgens het boek, was Esther een Joodse koningin en vrouw van de Perzische koning die bekend staat als Ahasveros, maar in veel vertalingen wordt zijn naam al getoond als Xerxes. Zoals de Bijbel zegt:

” 1 Dit gebeurde in de tijd van Xerxes, de Xerxes die heersen over 127 provincies die zich uitstrekken van India tot Cush:
2 Op dat moment regeerde koning Xerxes vanaf zijn koninklijke troon in de citadel van Susa,
3 en in het derde jaar van zijn regering gaf hij een banket voor al zijn edelen en ambtenaren. De militaire leiders van Perzië en media, de prinsen en de edelen van de provincies waren aanwezig.
4 Gedurende een volle 180 dagen toonde hij de enorme rijkdom van zijn koninkrijk en de pracht en glorie van zijn majesteit.
5 Toen deze dagen voorbij waren, gaf de koning een banket van zeven dagen in de besloten tuin van het paleis van de koning, voor alle mensen van de minste tot de grootste, die zich in de citadel van Susa bevonden.
6 De tuin had gordijnen van wit en blauw linnen, vastgemaakt met koorden van wit linnen en paars materiaal aan zilveren ringen op marmeren pilaren. Er waren banken van goud en zilver op een mozaïekbestrating van porfier, marmer, parelmoer en andere kostbare stenen.
7 Wijn werd geserveerd in bekers van goud, elk verschillend van de andere, en de koninklijke wijn was overvloedig, in overeenstemming met de vrijheid van de koning.
8 Op bevel van de koning mocht elke gast op zijn eigen manier drinken, want de koning gaf alle wijnmeesters opdracht om elke man te dienen wat hij wilde. ”

Lees ook:   6000 jaar oud intact skelet gevonden in Nieuwegein

Volgens de overlevering werd Esther begraven bij haar oom, die voor haar een moeder en vader was.

Het verhaal over Mordechai en Esther werd de basis voor de joodse viering van Purim. Esther en Mordechai leefden rond de 5e eeuw voor Christus.

De reden voor de bekendheid van Esther is het feit dat ze zich kon verzetten tegen de machtige koning van Perzië. Ze vroeg de koning om genade te hebben met de Joden – en de kracht van haar hart en moed creëerde een wonder. De Perzische koning besloot de Joodse gemeenschap te redden. Bovendien maakte hij de oom van Esther een zeer belangrijke functionaris. Sommige accounts geven deze legende in meer detail en er zijn veel verschillen in de Joodse en Iraanse versie. (Haar verhaal is vaak meer verbonden met Iran dan Israël.)

Degene die de Joden wilde afslachten was een man genaamd Haman, die een van de dichtste mensen bij de koning was. Hij was degene die Xerxes aanmoedigde om de Joden af ​​te slachten. Na een gesprek met Esther besloot de koning echter Haman te doden. Hij zag hoe erg Haman was en besloot dat Mordechai hem moest vervangen.
Ligt Esther begraven in Hamadan?
Het huidige gebouw van het graf in Hamadan dat vermoedelijk de begrafenissen van Esther en Mordechai bevat, stamt uit de 14e eeuw. Het is een graftoren, die eeuwenlang de belangrijkste bestemming was voor de joodse bedevaart. Het is versierd met Hebreeuwse inscripties achtergelaten door mensen die bezocht. Het graf werd zo vaak opnieuw geverfd, dat ze erg moeilijk te lezen en te begrijpen zijn.

Lees ook:   Ancient Aliens: Was Noah an Alien?

Dit graf is bekritiseerd door Iraanse politici, die een paar pogingen hebben gedaan om het belang van de site te verlagen. Er zijn echter nog steeds veel mensen in de hoogste bestuursniveaus die geloven in de macht van het graf om twee naties te verbinden waarvan de relatie sinds het begin moeilijk was.
De toren van het graf is meestal verborgen achter een metalen barrière. Toeristen die het bezoeken, kunnen geen Engelse borden verwachten en het is noodzakelijk om aan de deurbel te bellen en op de Rabbi te wachten. De ingang van het gebouw is via een stenen deur van 400 kg (881,85 pond). De binnenkant van het graf kan voor sommigen teleurstellend zijn. Er is geen teken van oudheid binnenin. Er zijn veel hypothesen over de mensen die in dit graf zijn begraven, maar het maakt niet zoveel uit of het echt het graf van Esther en Mordechai is of niet, het is nog steeds een belangrijke plaats die mensen herinnert aan hun opmerkelijke geschiedenis.

Gerelateerde artikelen

Back to top button