web analytics

Sommige oude Egyptenaren waren natuurlijke blondines

Blonde Egyptische mummies waren van nature blond, volgens een onderzoeker uit Melbourne die de stedelijke mythe rond het uiterlijk van enkele van de jongste gemummificeerde Egyptenaren heeft opgeblazen.

Forensisch egyptoloog Janet Davey zei dat hoewel de blonde lokken, wenkbrauwen en wimpers moeilijk te missen waren op de gemummificeerde overblijfselen van oude Egyptische kinderen, veel egyptologen geloofden dat het haar lichter was geworden tijdens het mummificatieproces.

Om het eeuwenoude mysterie op te lossen, besloot dr. Davey van het Victorian Institute of Forensic Medicine haar eigen experimenten te doen en deed ze een beroep op haar vriend, de gepensioneerde industrieel chemicus Alan Elliott.

De heer Elliott bereidde een hoeveelheid synthetische natron, een soort zout dat bij het mummificatieproces wordt gebruikt om de overblijfselen uit te drogen.

Dr. Davey nam vervolgens 16 haarmonsters en bedekte ze gedurende 40 dagen met het zoute poeder, dezelfde hoeveelheid tijd die de oude Egyptenaren nodig hadden om de lichamen uit te drogen met natron.

De geselecteerde haarmonsters waren donker, met één grijs en één licht exemplaar ter vergelijking. Ze kwamen van mannelijke en vrouwelijke donoren in de leeftijd van vier tot 92 jaar.

Dr. Davey gebruikte ook haar met henna erop, aangezien dit werd gebruikt als kleurstof door de oude Egyptische balsemers, inclusief degenen die aan Ramses II werkten na zijn dood, op 90-jarige leeftijd.

Toen de monsters uit het zoute poeder werden verwijderd, leken ze onveranderd. Om dit te bevestigen deed dr. Davey een beroep op de expertise van Gale Spring bij RMIT, die een microscoopanalyse uitvoerde – die geen verandering liet zien.

Lees ook:   3000 jaar oude Egyptische piramideteksten zijn vertaald, ze zijn vreemder dan we dachten
d0079b1da6831d631aa6dd620dc9a195 via Angel-Wings
Een gemummificeerde blonde jongen van ongeveer vijf jaar oud.CREDIT:BRITS MUSEUM

“Het grote publiek en veel egyptologen denken dat de oude Egyptenaren heel donkerbruin of zwart haar hadden,” zei Dr. Davey. ‘Maar dit laat zien dat er blonde Egyptenaren waren.’

Ze zei dat blonde mummies zeldzaam waren: ze heeft er slechts vier gezien in haar onderzoekscarrière. Dit was misschien de reden waarom algemeen werd aangenomen dat de mooie sloten het resultaat waren van het mummificatieproces.

Maar, zei Dr. Davey, ze was er nu van overtuigd dat er blondines waren onder de oude Egyptische bevolking tijdens de Grieks-Romeinse periode, die zich uitstrekte van 332 voor Christus tot ongeveer 395 na Christus.

Ze zei dat het logisch was. De kindermummies hadden blond haar omdat ze leefden tijdens de heerschappij van de Grieken en de Romeinen. Dit tijdperk zou veel nieuwe genen in Egypte hebben gebracht, via de Noord-Griekse en Romeinse soldaten, maar ook via handelaren en slaven die mogelijk Noord-Europese genen hadden.

“Sommige oude Egyptenaren zouden blondines met blauwe ogen of blondines met bruine ogen kunnen zijn,” zei ze. “Ik zou niet zeggen dat het oude Egypte multicultureel was zoals het huidige Australië, maar er waren zeker verschillende mixen.”

Bron

Gerelateerde artikelen

Back to top button