web analytics
11:11 Dubbele getallen
Corona & Virussen

Amerikaanse regering gaat vaccins tegen apenpokken verspreiden

De aankondiging kwam toen het land landelijk de 300 besmettingen overschreed

Het Witte Huis zal de komende maanden bijna 2 miljoen apenpokkenvaccins uitdelen, te beginnen met een eerste fase van ongeveer 300.000 doses als onderdeel van een nieuwe nationale strategie tegen het potentieel gevaarlijke virus.

Het Witte Huis  kondigde de strategie dinsdag aan en merkte op dat 56.000 vaccindoses onmiddellijk zouden worden toegewezen, gevolgd door 240.000 extra injecties “in de komende weken”. Later dit jaar komen er nog eens 1,6 miljoen doses beschikbaar.

“De vaccinstrategie zal de verspreiding van het virus onmiddellijk helpen aanpakken door vaccins in het hele land te verstrekken aan personen met een hoog risico”, zei het Witte Huis, eraan toevoegend dat de eerste etappe van het plan “is gericht op het snel inzetten van vaccins in de meest getroffen gemeenschappen en de verspreiding van de ziekte te verminderen.”

De regering zei verder dat 32 staten en jurisdicties tot dusver om vaccins hadden gevraagd en dat er meer dan 9.000 doses en 300 antivirale behandelingen waren ingezet. Dinsdag zeiden de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) dat het in totaal 305 gevallen van apenpokken in de VS had bevestigd, terwijl er in het buitenland meer dan 4.400 zijn ontdekt.

Naast het uitdelen van honderdduizenden vaccins, zei het Witte Huis dat het het testen op apenpokken in het hele land “drastisch zou uitbreiden” , nadat de CDC goedgekeurde testkits naar verschillende grote commerciële laboratoria begon te verzenden. Om de beschikbaarheid verder te verbeteren, heeft de CDC zijn protocol voor de tests gepubliceerd, dat zonder FDA-autorisatie door externe laboratoria kan worden gebruikt. 

Lees ook eens:   De WAARHEID over de familie Gates

Gezondheidsagentschappen ondertekenden in mei een deal van meerdere miljoenen dollars, waarbij ze ermee instemden om tot 13 miljoen doses van het Jynneos-vaccin te kopen van het Deense farmaceutisch bedrijf Bavarian Nordic. Het is oorspronkelijk gemaakt voor pokken, maar werd in 2019 door de FDA goedgekeurd voor gebruik tegen apenpokken. Het laatste contract zal echter pas volgend jaar worden nagekomen, wat betekent dat het Witte Huis op bestaande voorraden zal moeten vertrouwen. 

Om de levering van het Jynneos-vaccin aan te vullen, zal ook een andere inenting, ACAM2000, beschikbaar zijn voor staten en territoria. Net als Jynneos is ACAM2000 ontwikkeld voor pokken, maar is goedgekeurd voor dubbel gebruik, hoewel het Witte Huis waarschuwde dat de laatste “een groter risico op bepaalde ernstige bijwerkingen met zich meebrengt” voor mensen met bestaande hart- en immuunaandoeningen.

Hoewel zeldzaam, is apenpokken eerder in de VS ontdekt, waarbij een inwoner van Texas afgelopen zomer in het ziekenhuis werd opgenomen vanwege het virus nadat hij naar West-Afrika was gereisd, waar de ziekteverwekker endemisch is. In 2003 werden meer dan 70 gevallen bevestigd in de VS, wat volgens de Wereldgezondheidsorganisatie de eerste uitbraak was buiten Afrika.

De eerste symptomen zijn koorts, hoofd- en spierpijn, gezwollen lymfeklieren, koude rillingen en uitputting, en hoewel de meeste infecties verdwijnen zonder ernstige ziekte, is het virus in een klein percentage van de gevallen dodelijk.

Lees ook eens:   Corona zonnen ze zijn er nog

Bron

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥