web analytics
11:11 Dubbele getallen
Bizar & Humor

‘Zelfs de maffia is ethischer dan Britse geheime diensten’

‘Zelfs de maffia is ethischer dan Britse geheime diensten’

Door: Michiel van der Geest
19-8-13 – 17:45

Glenn Greenwald en zijn partner David Miranda op het vliegveld van Rio de Janeiro © reuters.
De Britse journalist Glenn Greenwald heeft vandaag gezworen dat hij meer geheimen over de inlichtingendiensten zal publiceren. Hij deed dat in een reactie op de actie van de Britse immigratiediensten, die zijn partner David Miranda gisteren 9 uur lang ondervroegen en zijn laptop, telefoon en usb-sticks in beslag namen.
De Britten zullen spijt krijgen van deze actie, zo waarschuwde Greenwald tegen verslaggevers op het vliegveld van Rio de Janeiro waar hij op zijn vriend wachtte. ‘Ik zal vanaf nu veel agressiever zijn in mijn verslaggeving. Ik ga veel meer documenten publiceren, ook over Engeland. Ik heb veel documenten over Engelands spionagesysteem. Ik denk dat ze spijt krijgen van wat ze hebben gedaan.’

Greenwald was de journalist die van klokkenluider Edward Snowden vele duizenden documenten in handen kreeg over Amerika’s omvangrijke spionagesysteem Prism, dat is opgezet door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Hij publiceerde al meerdere primeurs hierover via de Britse krant The Guardian. De Amerikanen zijn woest over het lekken van deze geheimen en proberen Snowden in handen te krijgen. Een tegenslag daarbij was het jaarlange asiel dat Snowden begin augustus van Rusland kreeg.

Intimidatie
Volgens Greenwald proberen de autoreiten journalisten te intimideren om zo te voorkomen dat meer geheimen op straat komen te liggen. ‘Ze wilden onze journalistiek intimideren om te laten zien dat zij macht hebben en niet passief zullen toekijken, maar ons intensiever zullen aanvallen als wij doorgaan met het publiceren van hun geheimen.’

Ook in een opiniestuk op de site van de Guardian uit Greenwald zijn woede. Hij noemt de aanval op de journalistiek daar een ‘diepe escalatie’: ‘Het is erg genoeg om bronnen te vervolgen en gevangen te nemen. Het is zelfs nog erger om journalisten die de waarheid vertellen gevangen te zetten. Maar om familieleden van journalisten gevangen te nemen is ronduit despotisch. Zelfs de maffia had ethische regels over het tot doelwit maken van familieleden van mensen door wie ze zich bedreigd voelden. Maar de Britse marionetten en hun eigenaren in de nationale veiligheidsstaat van de Verenigde Staten worden duidelijk zelfs door die minimale scrupules niet gehinderd.’

Volgens Miranda werd hij gisteren constant door zes agenten ondervraagd. Hij kreeg naar eigen zeggen zijn paspoort pas terug toen hij in de lounge van het vliegveld begon te schreeuwen.

Brazilië heeft gisteren een officiële verklaring uitgebracht waarin de regering zijn beklag doet over de behandeling van Miranda. Volgens de verklaring werden de anti-terrorisme wetten onder het mom waarvan Miranda werd aangehouden ten onrechte toegepast.
ad.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥