web analytics
11:11 Dubbele getallen
BuitenaardsWetenschap & Ontwikkeling

Vaarwel Luna: de maan beweegt langzaam van ons weg

09f5d2ad6f67fad3068f02ebf52cd76b AnGel-WinGs.nlReflecterende panelen die in 1969 door NASA’s Apollo-missies op de maan werden geïnstalleerd, suggereren dat de maan momenteel elk jaar 3,8 cm van de aarde af beweegt.

De maan is het enige hemellichaam buiten de aarde waar mensen voet hebben gezet. We hebben het oppervlak van de maan verkend via verschillende Apollo-missies . We hebben oppervlaktemonsters en stenen meegebracht en tonnen afval daar achtergelaten. Maar tot op de dag van vandaag blijven we het maanoppervlak verkennen. Talloze landers, rovers en satellieten bestuderen de natuurlijke satelliet van de aarde.

En hopelijk zal de Artemis III-missie binnen de komende jaren mensen terugbrengen naar het oppervlak van de maan. In de toekomst hopen we buitenposten van de maan op het oppervlak te bouwen en ruimtestations die als toegangspoorten naar daarbuiten dienen. Ik hou van astrofotografie. Elke kans die ik krijg, pak ik mijn telescoop of camera en maak tientallen foto’s van het opvallende oppervlak. Als je omhoog kijkt naar de maan aan de nachtelijke hemel, kun je niet anders dan de schoonheid ervan zien. Terwijl je ernaar kijkt, denk je na over hoeveel het voor de aarde betekent. Je zou je echter nooit kunnen voorstellen dat het langzaam van de aarde weg beweegt.

Vaarwel maan

Onze kennis leert ons echter iets anders. Reflecterende panelen werden in 1969 op de maan geïnstalleerd door NASA’s Apollo-missies . Volgens deze gegevens beweegt de maan momenteel elk jaar 3,8 cm van de aarde af . Een botsing tussen de aarde en de maan van ongeveer 1,5 miljard jaar geleden kan worden afgeleid uit het huidige recessietempo van de maan. Maar de wiskunde klopt. Het is onwaarschijnlijk dat het huidige recessiepercentage kan worden gebruikt om het recessiepercentage van het verleden te schatten. We weten dat de maan ongeveer 4,5 miljard jaar geleden werd gevormd .

Lees ook eens:  Graancirkel verscheen met een ingewikkeld bericht van Enki

Bovendien beschreef een artikel in de Conversation hoe wetenschappers langetermijngeschiedenissen van onze terugtrekkende maan konden ontdekken. Het lezen van signalen in oude rotslagen op aarde is de manier om dat te doen, niet door de maan zelf te bestuderen. Het Karijini National Park in West-Australië bevat bijvoorbeeld kloven die zijn uitgehouwen door 2,5 miljard jaar oude sedimentaire lagen. Een gestreepte ijzerformatie is een sedimentaire formatie die bestaat uit lagen ijzer en silicarijke mineralen. Deze werden ooit vaak gevonden op de oceaanbodem. Ze vinden nu hun weg naar de oudste delen van de aardkorst.

Milankovitch fietst

De Australische geoloog AF Trendall begon in 1972 met het onderzoeken van de oorsprong van deze oude gesteentelagen, waarbij cyclische, terugkerende patronen op verschillende schalen ontstonden. ” Milankovitch-cycli “, die in de loop van de tijd klimaatvariatie veroorzaken, kunnen deze patronen verklaren. Zoals de baan en de as van de aarde in de loop van duizenden jaren roteren. Milankovitch-cycli beschrijven kleine, periodieke veranderingen die van invloed zijn op de hoeveelheid zonlicht die de aarde ontvangt.

De klimaatforcering van Milankovitch heeft in het verleden geleid tot extreem koude en warme periodes, droogtes en overstromingen. Sedimentaire gesteenten vertonen deze veranderingen door cyclische veranderingen. Een Milankovitch-cyclus, klimatologische precessie, heeft rechtstreeks invloed op de afstand aarde-maan. Het is het resultaat van de precessiebeweging (wobble) van de aardas van de spin-as in de loop van de tijd die deze cyclus creëert. In de Conversation wordt gemeld dat de cyclus momenteel ongeveer 21.000 jaar duurt, hoewel de duur eerder korter was toen de maan dichter bij de aarde stond.

Lees ook eens:  Ontmoetingen met elfjes en feeën vergelijkbaar met aliens?

Milankovitch-cycli in oude sedimenten kunnen worden gebruikt om de schommelperiode van de aarde te schatten. Ze kunnen ook de afstand tussen de aarde en de maan vertellen gedurende de tijd dat sedimenten werden afgezet. Onderzoek in Zuid-Afrika heeft aangetoond dat Milankovitch-cycli mogelijk bewaard zijn gebleven in oude gestreepte ijzerformaties. Dit ondersteunt de theorie van Trendall. Ongeveer 2,5 miljard jaar geleden werden gestreepte ijzerformaties in Australië waarschijnlijk afgezet in dezelfde oceaan als rotsen in Zuid-Afrika. Desalniettemin zijn de cyclische variaties in Australische gesteenten beter belicht, waardoor ze met een veel hogere resolutie kunnen worden bestudeerd.

Een kortere dag terug in de “dag”

Bovendien herhalen zich, op basis van een analyse van de Australische gestreepte ijzerformatie, cyclische variaties met tussenpozen van ongeveer 10 en 85 cm. Op basis van deze diktes en de snelheid van sedimentafzetting hebben wetenschappers vastgesteld dat deze cyclische variaties ruwweg elke 11.000 jaar en 100.000 jaar voorkomen. Een studie van de rotsen suggereert dat de cyclus van 11.000 waarschijnlijk verband houdt met de klimatologische precessie, waarvan de periode veel korter is dan de huidige 21.000. Op basis van dit precessiesignaal berekenden onderzoekers de 2,46 miljard jaar oude afstand tussen de aarde en de maan. Op basis van hun berekeningen was de maan op dat moment ongeveer 60.000 kilometer dichter bij de aarde ( ongeveer 1,5 keer de omtrek van de aarde ). Dit zou resulteren in een kortere dag, ongeveer 17 uur in plaats van 24 uur zoals het nu is. De studie werd gepubliceerd in deProceedings van de National Academy of Sciences . Lees hier meer over de ontdekking.

Lees ook eens:  Het Heilige Zaad

Bron

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥