28 februari 2021

 

‘Zware aardbeving Istanbul op komst’

‘Zware aardbeving Istanbul op komst’

ISTANBUL/CAMBRIDGE –
Onder de grond bij de Turkse miljoenenstad Istanbul bouwt de spanning zich op. Er liggen breuklijnen en die kunnen een zware aardbeving veroorzaken. De eerstvolgende grote beving gebeurt waarschijnlijk onder de zee, ongeveer 8 kilometer ten westen van de stad. De schok kan een kracht van 7 op de schaal van Richter of zelfs zwaarder hebben. Wanneer de beving plaatsvindt, is niet te voorspellen.
Istanbul
Istanbul
Foto: De Telegraaf
Dat hebben Turkse en Amerikaanse wetenschappers uitgerekend. Ze hebben 20 jaar aan gps-gegevens bestudeerd om te kijken hoe de bodem bij Istanbul verschuift. Daarmee konden ze uitrekenen hoe de spanning toeneemt. Ze zagen dat de bodem onder de Zee van Marmara blijft ‘haken’. De grond glijdt niet zoals zou moeten. Dat zorgt voor spanning. Die moet er op de een of andere manier uit, en dat gebeurt met een aardbeving. Dat kan met veel kleine schokjes, maar in Istanbul gebeurt het meestal in één keer.
De meest recente beving in de omgeving van Istanbul was in 1999. Die had een kracht van 7,6 op de schaal van Richter. Er vielen ruim 17.000 doden en ongeveer 45.000 gewonden.
In Istanbul wonen ongeveer 14 miljoen mensen, net iets minder dan in heel Nederland. „Veel gebouwen zijn oud en niet gebouwd naar de modernste normen”, verklaart onderzoeker Michael Floyd van het Massachusetts Institute of Technology. „Aardbevingen zijn niet regelmatig of voorspelbaar. Er kunnen levens voorbijgaan zonder beving. Maar er is maar eentje nodig om veel levens te treffen. Bij Istanbul komt het neer op: wees altijd voorbereid.”
De studie staat in de nieuwste editie van het wetenschapsblad Geophysical Research Letters.

Lees ook:   Nieuwe theorieën suggereren dat mensen met bloedgroep Rh Negatief behoren tot een buitenaardse afkomst

telegraaf

Gerelateerde berichten