web analytics
11:11 Dubbele getallen
Politiek-Elite

Hoe India ruwe olie van Rusland verandert in de brandstof van het westen

Dat was te voorspellen.

  • De Aziatische natie heeft de aankopen van Russische ruwe olie sinds de oorlog opgevoerdAsian nation has boosted purchases of Russian crude since war
  • Brandstoffen verzonden naar de VS, EU in nieuwe handelsstromen om de bevoorrading te verzekerenFuels sent to the US, EU in new trade flows to ensure supply

India speelt een steeds belangrijkere rol op de wereldwijde oliemarkten en koopt steeds meer goedkope Russische olie en raffineert deze tot brandstof voor Europa en de VS.

Toch heeft New Delhi weinig publieke terugslag ondervonden omdat het voldoet aan de tweeledige doelstelling van het Westen om de energie-inkomsten van Moskou te verminderen en tegelijkertijd een olievoorzieningsschok te voorkomen. En terwijl Europa ons opjaagt , zal India alleen maar centraler komen te staan ​​op een wereldwijde oliekaart die opnieuw is getekend door de jarenlange oorlog van Vladimir Poetin in Oekraïne.

“Amerikaanse ambtenaren van Financiën hebben twee hoofddoelen: de markt goed bevoorraad houden en Rusland de olie-inkomsten ontnemen”, zegt Ben Cahill, een senior fellow bij het Center for Strategic and International Studies, een denktank in Washington. “Ze zijn zich ervan bewust dat Indiase en Chinese raffinaderijen grotere marges kunnen verdienen door Russische ruwe olie met korting te kopen en producten tegen marktprijzen te exporteren. Dat vinden ze prima.”

De brandstofexport van India naar het Westen groeit

Zuid-Aziatische natie helpt leveringskloof in Europa en de VS te dichten

India verscheepte vorige maand ongeveer 89.000 vaten benzine en diesel per dag naar New York, het hoogste aantal in bijna vier jaar, volgens data-inlichtingenbureau Kpler. De dagelijkse toevoer van zwavelarme diesel naar Europa bedroeg in januari 172.000 vaten, het hoogste niveau sinds oktober 2021.

Lees ook:   Winkels verkopen biologisch maar dat is het niet

Het belang van de Aziatische natie zal naar verwachting toenemen nadat nieuwe sancties van de Europese Unie op de Russische aardolie-export zondag van kracht worden. Door het verbod zal een enorme hoeveelheid diesel van de markt worden gehaald en zullen meer consumenten, vooral in Europa, tappen Azië aanboren om het aanbodtekort op te vullen.

Dat zal goedkope Russische olie nog aantrekkelijker maken voor India, dat voor ongeveer 85% van zijn behoefte aan ruwe olie afhankelijk is van import. De raffinaderijen van het land, waaronder door de staat gerunde verwerkers die verantwoordelijk zijn voor het voldoen aan de binnenlandse vraag, voerden de export op op om te profiteren van hogere internationale prijzen.

Het Westen van brandstof voorzien

“India is een netto-exporteur van geraffineerde producten en een groot deel hiervan zal naar het Westen gaan om de huidige krapte te helpen verlichten”, zegt Warren Patterson, hoofd grondstoffenstrategie in Singapore bij ING Groep NV. “Het is vrij duidelijk dat een groeiend deel van de grondstof die voor dit product wordt gebruikt, afkomstig is uit Rusland.”

Volgens de EU-richtlijnen opereert India waarschijnlijk binnen de regels . Wanneer Russische ruwe olie wordt verwerkt tot brandstoffen in een land buiten het blok, zoals India, kunnen de geraffineerde producten aan de EU worden geleverd omdat ze niet geacht worden van Russische oorsprong te zijn.

De Groep van Zeven landen is erop gebrand de inkomsten van Moskou zo veel mogelijk te verminderen, maar ze hebben er ook belang bij ervoor te zorgen dat de Russische olie en geraffineerde producten blijven stromen om een ​​wereldwijde bevoorradingscrisis te voorkomen, aldus Serena Huang, hoofd Azië-analist bij Vortexa Ltd. .

Lees ook:   Waxinelichthoudertje

Een belangrijk aspect van het mechanisme om de inkomsten voor het Kremlin te beperken en wat olie op de markt te houden, is een prijsplafond voor Russische ruwe olie, een maatregel die werd aangevoerd door de VS. India heeft niet publiekelijk gezegd of het land zich wel of niet aan de limiet houdt, maar sancties hebben de olie van de OPEC+-producent onder de limiet van $60 per vat gedreven .

Een woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad zei dat er een prijsplafond was ingevoerd dat landen, waaronder India, zouden kunnen gebruiken om de energiemarkten stabiel te houden en tegelijkertijd de inkomsten van het Kremlin te beperken.

“India’s bereidheid om meer Russische ruwe olie te kopen tegen een scherpere korting is een kenmerk, geen bug, in het plan van westerse landen om economische pijn aan Poetin op te leggen zonder het zichzelf op te leggen”, zegt Jason Bordoff, oprichter en directeur van het Center on Global. Energiebeleid aan Columbia University en voormalig adviseur in de regering-Obama.

Leidinggevenden en functionarissen uit landen en bedrijven, waaronder Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, de VS en Abu Dhabi National Oil Co., komen maandag in Bangalore bijeen voor een driedaags energieforum, georganiseerd in samenwerking met het Indiase ministerie van Petroleum en Aardgas.

Bron

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

Je gebruikt een adblocker, zet deze uit om de leukste plaatjes en video's te kunnen bekijken