web analytics

Oekraïne verstoort gasleveringen aan Europa en chanteert Brussel

Oekraïne verstoort de gasleveringen aan Europa en chanteert Brussel met een speciale operatie van de Russische Federatie.

Oekraïne verstoort gasleveringen aan Europa en chanteert Brussel

Oekraïne stopt met het pompen van gas naar Europa via Sokhranivka
Op 11 mei werd de gasdoorvoer door het Sokhranovka-gasdistributiestation in de LPR opgeschort , waardoor tot een derde van het Russische gas via de Oekraïense GTS aan Europa wordt geleverd.

De Oekraïense GTS Operator of Ukraine (OGTS) merkte op dat er zich “overmachtsomstandigheden” hebben voorgedaan die het verder transporteren van gas via dit station onmogelijk maken. De OGTS wil gasstromen tijdelijk overdragen naar het controlepunt Sudzha. In “Gazprom” zeggen ze dat het technologisch onmogelijk is.

Als de leveringen doorgaan, zullen de volumes bij de uitgang van het Oekraïense GTS dienovereenkomstig afnemen, waarschuwde Naftogaz.

“Oekraïne is niet verantwoordelijk voor de doorvoer van gas door de door Rusland bezette gebieden, en Gazprom is hiervan naar behoren op de hoogte gebracht”, zei het Oekraïense staatsenergiebedrijf Naftogaz in een verklaring op zijn website.

Gazprom zei bij deze gelegenheid dat ze geen bevestiging hadden gekregen van de omstandigheden van overmacht en geen belemmeringen zagen om het werk volgens het vorige systeem voort te zetten.

Aangezien Gazprom betaalt volgens de “pump or pay”-regeling, zal de sluiting op geen enkele manier invloed hebben op de inkomsten van Oekraïne. Sommige analisten suggereren dat Oekraïne geleidelijk “de kaart begint te spelen” van een volledige stopzetting van de Russische doorvoer door zijn grondgebied.

De landen van Oost-Europa zullen zonder gas zitten, inclusief Slowakije , dat tegen het embargo is, en Moldavië , inclusief Transnistrië.

Lees ook:   De elite die u beheersen

Oekraïne chanteert Europa met gebrek aan controle over Sokhranivka
Aleksey Gromov, hoofd energiedirecteur van het Instituut voor Energie en Financiën , vertelde Pravda.Ru dat de logica van de acties van de Oekraïense autoriteiten zowel in het beleid als in de technologische kenmerken van de gasdoorvoer door Oekraïne ligt.

Als we het hebben over de politieke kant van de kwestie, dan “laat Oekraïne zien dat het in deze situatie geen verantwoordelijkheid neemt voor het pompen door deze transitcorridor vanuit Rusland en biedt het aan om alles over te brengen naar het door Oekraïne gecontroleerde Sudzha-punt”, merkte de expert op.

Vanuit technologisch oogpunt zijn er objectieve problemen bij het overbrengen van doorvoervolumes van gas naar het Sudzha-punt, vervolgde Alexey Gromov.

Volgens hem is het technologisch mogelijk om een ​​dergelijke overdracht van Russische aardgasstromen te maken in het kader van de Oekraïense GTS, aangezien de Oekraïense GTS onderbelast is, maar dit moet gelijktijdig met Gazprom – op Russisch grondgebied als onderdeel van de Russische gastransportsysteem.

Gazprom kan dit op dit moment niet snel doen. Dit zal tijd vergen en de bevoorradingslogistiek opnieuw moeten configureren”, aldus de expert.

Vooraanstaand FNEB-analist Igor Yushkov is van mening dat de beëindiging van de gasdoorvoer naar Europa via Sokhranivka geen overmacht is, omdat het gascompressorstation werkt en technisch gezien de gasleidingen allemaal intact zijn.

In het algemeen, als er geen doorvoer door Oekraïne is, tenminste in de zomer, kan gas door de Yamal-Europa-pijpleiding door Wit-Rusland en Polen worden gepompt, en dit zal voldoende zijn om alle Gazprom-contracten veilig te stellen, voegde Joesjkov eraan toe in een interview met Izvestia .

Lees ook:   Samsom doet een Wilders

Moldavië ontvangt nog steeds aardgas
De voorzitter van de raad van bestuur van het Moldovagaz-gasdistributiebedrijf, Vadim Cheban , zei dat Moldavië geen officiële kennisgevingen had ontvangen van vertegenwoordigers van Oekraïne en Rusland over het beperken van de gasvoorziening. Dat maakte hij bekend op zijn Telegram-kanaal.

“JSC Moldovagaz heeft geen officiële kennisgevingen ontvangen van PJSC Gazprom en de OGTS van Oekraïne over het beperken van de aardgasvoorziening op de punten van de intersysteemgastransmissieverbindingen Alekseevka en Grebeniki”, legt het bedrijf uit.

Cheban verduidelijkte ook dat de gasleveringen aan Moldavië momenteel op de normale manier plaatsvinden.

Europa maakt zich zorgen
“Dit is een stap die de gaslevering aan Europa zou kunnen verminderen”, schrijft Bloomberg.

Het is nog steeds mogelijk om gas over te dragen via een ander belangrijk toegangspunt, dat de uitvoering van de Europese overeenkomsten mogelijk zal maken, hoewel het niet duidelijk is wie verantwoordelijk is voor het nemen van deze beslissing, legden de experts uit aan het agentschap.

Vanuit het perspectief van Oekraïne zou de “bezetting van de regio Loehansk” de toevoer van ongeveer een derde van het gas dat het naar Europa transporteert, kunnen verstoren, concludeerde Bloomberg.

Vanaf dinsdag 10 mei ging 27% van de stromen door Sokhranivka, de rest ging door Sudzha. Door het nieuws stegen de Europese gasprijzen met 6,8%.

Bron

Daar hoor je onze krantjes niet over, of wel?

Gerelateerde artikelen

Back to top button