web analytics
11:11 Dubbele getallen
Politiek-Elite

Poetin vertelt Biden Rusland klaar om de relatie met de VS volledig te beëindigen

Poetin vertelt Biden Rusland klaar om de relatie met de VS volledig te beëindigen

Het telefoongesprek tussen de Amerikaanse president Joe Biden en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin eindigde om 16:25 uur Washington-tijd (00:25 uur Moskou-tijd).

Eerder zei het Witte Huis dat het gesprek begon om 15:35 uur in Washington (23:35 uur Moskouse tijd). Zo duurde het gesprek 50 minuten.

Biden verblijft momenteel in zijn huis in Wilmington, Delaware, waar hij het weekend doorbrengt. Eerder vertelde Poetins perschef Dmitry Peskov aan TASS dat het gesprek tussen de twee presidenten op tijd begon.

Dit werd het tweede gesprek tussen de twee presidenten in de afgelopen maand. Op 7 december hielden Poetin en Biden gesprekken via een videoverbinding die twee uur duurde.

Het initiatief voor het nieuwe gesprek kwam van Poetin. Zoals Peskov eerder aan verslaggevers vertelde, was het doel van de besprekingen om de discussie voort te zetten over de kwesties die op de agenda van het vorige gesprek tussen de presidenten waren geplaatst.

Op 10 januari zullen Rusland en de Verenigde Staten in Genève besprekingen houden over veiligheidsgaranties. Bovendien zal op 12 januari een vergadering van de Rusland-NAVO-Raad plaatsvinden en zullen de besprekingen tussen vertegenwoordigers van de Russische Federatie en de OVSE op 13 januari plaatsvinden.

Poetins assistent Yuri Ushakov onthulde enkele details van een telefoongesprek tussen Vladimir Poetin en zijn ambtgenoot, de Amerikaanse president Joe Biden. Tijdens de dialoog bespraken de twee presidenten verschillende zaken, waaronder de stand van zaken in Oekraïne en het risico van volledige beëindiging van de samenwerking tussen Rusland en de Verenigde Staten, meldt TASS .

Tijdens het gesprek waarschuwde Biden zijn Russische tegenhanger dat het Westen grootschalige en ongekende sancties op economisch en militair gebied zou ontwikkelen als de crisis aan de Oekraïense grens zou blijven escaleren. Als reactie beloofde Poetin de betrekkingen tussen Rusland en de VS te verbreken als er nieuwe beperkende maatregelen worden genomen.

“Onze president reageerde hier meteen op door te zeggen dat als het Westen alsnog besluit om de bovengenoemde ongekende sancties onder bepaalde voorwaarden in te voeren, dit alles kan leiden tot de volledige beëindiging van de betrekkingen tussen onze landen. Bovendien zal er ernstige schade worden aangericht op de betrekkingen van Rusland met het Westen in het algemeen”, zei Joeri Oesjakov.

Mogelijke sancties tegen Rusland zouden een grote vergissing zijn, voegde Poetin eraan toe.

“Veel van dergelijke fouten zijn de afgelopen 30 jaar al gemaakt, dus het is raadzaam om dergelijke fouten in deze situatie niet meer te maken”, concludeerde Ushakov.

Ongekende sancties

Tegelijkertijd heeft Biden tijdens het gesprek met Poetin niet aangegeven voor welke acties Rusland de nieuwe grootschalige sancties zou moeten ondergaan.

“Dit betekent niets, omdat we niet weten waar “grootschalige sancties” voor staan, maar we weten dat dit een kolossale fout zal zijn die tot zeer ernstige gevolgen zou leiden”, zei Joeri Ushakov, assistent van Poetin.

Op 24 december zei de Amerikaanse vice-president Kamala Harris dat Rusland te maken zou kunnen krijgen met de strengste sancties zoals je nog nooit eerder hebt gezien vanwege de crisis aan de Oekraïense grens. In een interview met CBS negeerde Harris de mogelijkheid van een “hete oorlog in Europa” in de nabije toekomst en zei dat Washington de noodzaak om de soevereiniteit van Oekraïne te behouden aan Moskou zou uitleggen.

Biden beloofde geen wapens in te zetten in Oekraïne

Tijdens het telefoongesprek beloofde Biden Poetin dat de Verenigde Staten geen aanvalswapens zouden inzetten in Oekraïne . Dit is een belangrijk aspect voor de Russische kant.

Op 17 december werden conceptovereenkomsten tussen de Russische Federatie, de NAVO en de Verenigde Staten gepresenteerd. In de documenten riep Rusland de NAVO en de VS op om Rusland niet als een rivaal te zien. Rusland drong er ook op aan geen dreiging van militaire escalatie te vormen en de uitbreiding van de NAVO naar het oosten te voorkomen.

Een woordvoerder van de Amerikaanse regering zei dat de Verenigde Staten de bewegingen van de Russische troepen aan de Oekraïense grens nauwlettend in de gaten houden.

Het Kremlin zei dat het openhartige gesprek dat Poetin en Biden hebben gehad voor beide partijen gunstig was. De persdienst van het departement wees er specifiek op dat de Russische president een uitputtend antwoord gaf op de mogelijkheid van nieuwe sancties tegen Rusland.


Читайте больше на https://english.pravda.ru/news/world/149995-putin_biden/

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥