...

26 oktober 2021

 

Nederland vraagt samenwerking Russen met MH17

Nederland vraagt samenwerking Russen met MH17

DEN HAAG – De Nederlandse ambassadeur in Moskou heeft maandag aangedrongen op Russische medewerking in het onderzoek naar het neerschieten van vlucht MH17. Rusland herhaalde zijn kritiek op de objectiviteit en transparantie van het onderzoek door het Joint Investigation Team (JIT).

Ambassadeur Renée Jones-Bos was ontboden, nadat vorige week de Russische ambassadeur in Den Haag op het matje was geroepen vanwege Russische kritiek op het onderzoek. Ze benadrukte in het gesprek met de Russische viceminister Aleksej Mesjkov dat ons land de schuldigen voor het neerhalen van vlucht MH17 wil vinden en berechten. Ze wees erop dat Rusland zich tot medewerking heeft verplicht met resolutie 2166 van de VN-Veiligheidsraad.

,,We hebben het gesprek vandaag benut om opnieuw aan te dringen op de Russische samenwerking om dit doel van de internationale gemeenschap te realiseren”, aldus minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

Moskou dringt er in een eigen verklaring bij Nederland op aan dat het radargegevens die onlangs in Rusland zouden zijn opgedoken, betrekt in het onderzoek. Moskou wil bovendien dat het onderzoeksteam ingaat op het niet sluiten van het luchtruim door Oekraïne ,,als één van de belangrijkste redenen van de tragedie”.

Rusland heeft de conclusies van het JIT vorige week ,,vooringenomen en politiek gemotiveerd” genoemd. Uit tussentijdse resultaten blijkt dat de Buk-raket waarmee vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne werd neergeschoten uit Rusland kwam. Ons land vindt de Russische kritiek op het onderzoek ongefundeerd.

https://www.telegraaf.nl/binnenland/26733567/__NL_wil_samenwerking_Russen__.html

Zo eindelijk verstandig!

Deel & let's open the minds!

Lees ook:   Wie is happy in de lockdown?

Gerelateerde berichten