web analytics
11:11 Dubbele getallen
Politiek-Elite

Afgestudeerde jongeren voor 50 euro in de maand aan het werk bij gemeente Winterswijk

Afgestudeerde jongeren voor 50 euro in de maand aan het werk bij gemeente Winterswijk

WINTERSWIJK – Jongeren krijgen een kans op een tijdelijke baan: zes maanden met kans op verlenging met nog eens een half jaar. En het wordt betaald: 50 euro per maand. Netto.
Bekijk ook…
Kamerlid: ‘Winterswijk ontduikt minimumloon’
Gratis klussen
Is het een mooie kans voor een hoogopgeleide jongere om nuttige werkervaring op te doen? Of een uitstekende gelegenheid voor een gemeente om klussen bijna gratis uit te laten voeren? Het lijkt een beetje van beide.

Werkervaring
Winterswijk zet het middel van de werkervaringsplaats vaker in: in oktober was er ruimte voor tien jongeren met een mbo-, een hbo-opleiding of een universitaire opleiding. Er werd ook een ‘coördinator werkervaringsplaatsen’ gezocht, die de uitvoering op zich neemt. Bij die tien vacatures gaat het om tijdelijke banen voor onder meer de afdelingen communicatie, ruimtelijke ontwikkeling en mens en omgeving.

Vraagtekens
In de gemeenteraad plaatsen diverse partijen vraagtekens bij deze werkervaringsplaatsen. VVD en PvdA koppelen het opdoen van werkervaring met verdringing op de arbeidsmarkt, waarbij betaalde banen worden afgestoten en het werk door werkzoekenden wordt uitgevoerd.

Stage
Financieel gezien waardeert de gemeente studenten die stage komen lopen hoger dan afgestudeerden die een half jaar of een heel jaar echt komen werken. De werkervaringsplaats wordt beloond met 50 euro per maand. De student die volgend jaar de stageplaats op de afdeling communicatie inneemt, krijgt 290 euro per maand.

Pure armoede
PvdA’er Theo Hartjes: „Winterswijk heeft een vacature voor een werkervaringsplek, maar er staat geen redelijke vergoeding tegenover. Je zegt tegen iemand die zich in het zweet heeft gewerkt om een studie af te ronden: ‘Mooi dat je dat hebt gedaan, fijn dat je een studieschuld hebt, hier heb je een paar tientjes’. Dit is verdringing van arbeid. Het is een volwaardige baan voor iemand die uit pure armoede ‘ja’ zegt.​

https://www.tubantia.nl/regio/achterhoek/afgestudeerde-jongeren-voor-50-euro-in-de-maand-aan-het-werk-bij-gemeente-winterswijk-1.4685678?rs=cb

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥