web analytics
11:11 Dubbele getallen
Nieuws

Een zoon stierf, zijn ouders probeerden een rechtszaak aan te spannen. Hoe Amerikaanse rechtbanken Big Pharma beschermen

Een zoon stierf, zijn ouders probeerden een rechtszaak aan te spannen. Hoe Amerikaanse rechtbanken Big Pharma beschermen

Reuters meldde :
Nicholas England, een gezonde 22-jarige uit Virginia, schoot zichzelf in 2017 door het hoofd, minder dan twee weken nadat hij begon met het innemen van een allergiemedicijn dat jarenlang in verband was gebracht met episodes van depressie en zelfmoordgedachten.
(Depri door hooikoortstabletten althans de goedkopere vervanger daarvan, idem zelf ook meegemaakt en ze geloven het zg niet hé! 🙂 Ja, ja! Ik nam ze niet elke dag in nml en ik moest dus die vervanger nemen, ik werd down als ik ze innam en voelde me prima als ik ze niet slikte… dus gestopt met die zooi! De oude moet ik bestellen in het buitenland, omdat ze hier onbetaalbaar zijn 1 euro per tabletje!!! Maar die werkte goed *Zyrtec origineel!* en voor anderen kan ik dus allergisch zijn of misschien, nu ja, word ik er wel depri van…) 

Zijn ouders begonnen al snel een rechtszaak te onderzoeken tegen Merck, de ontwikkelaar van het blockbuster-medicijn voor astma en allergie, Singulair, samen met de fabrikant van de generieke versie die hun zoon nam. Nicholas had geen voorgeschiedenis van psychische problemen, zeiden ze. !!!!!
De Engelands waren geschokt toen ze van juridische adviseurs hoorden dat ze geen zaak hadden. Net als talloze andere potentiële aanklagers waren ze op een van de meest effectieve aansprakelijkheidsschilden van Corporate America gestuit: de juridische doctrine van voorkoop, het principe dat federale wetgeving de staatswet vervangt.
Door deze juridische dynamiek had de Engelse familie helemaal geen rechtsmiddel meer. Een paar uitspraken van het Amerikaanse Hooggerechtshof, in 2011 en 2013, verbood in wezen rechtszaken tegen fabrikanten van generieke geneesmiddelen op basis van staatswetten die claims mogelijk maakten over ontwerpfouten of het niet waarschuwen van consumenten voor mogelijke gevaren. De redenering van de rechtbank: dergelijke claims werden voorkomen door federale regelgeving die producenten van generieke geneesmiddelen verhinderde om bij het kopiëren van merkgeneesmiddelen de formulering of het waarschuwingsetiket te wijzigen.
Dat betekende dat Merck het waarschuwingsetiket, met federale goedkeuring, had geschreven op de generieke versie van Singulair die Nicholas England nam. Maar zijn ouders konden Merck ook niet aanklagen, omdat hun zoon nooit de merknaamversie van Singulair had gebruikt.

Lees ook eens:  Super hier goedkoopst

Pfizer stopt met de ontwikkeling van experimentele obesitaspil vanwege verhoogde leverenzymen

 

CNBC rapporteerde :
Pfizer zei maandag dat het zou stoppen met de ontwikkeling van zijn experimentele pil voor zwaarlijvigheid en diabetes, 29 Fase 1 PK primair eindpunt.pdf]lotiglipron[/url], vanwege verhoogde leverenzymen bij patiënten die het geneesmiddel eenmaal daags gebruikten in klinische onderzoeken halverwege de fase.
Die verhoogde enzymen duiden vaak op schade aan cellen in de lever, maar de farmaceutische gigant zei dat geen enkele patiënt levergerelateerde symptomen of bijwerkingen ervoer.
Het in New York gevestigde Pfizer zei dat het zich in plaats daarvan zal concentreren op zijn andere orale obesitasmedicijn, danuglipron, dat zich in een volledig ingeschreven fase twee klinische studie bevindt.
Het bedrijf verwacht tegen het einde van 2023 de plannen voor het fase drie klinische proefprogramma met danuglipron af te ronden. Pfizer voegde eraan toe dat het ook een versie van danuglipron ontwikkelt die patiënten één keer per dag innemen in plaats van twee keer.

De volgende grote vooruitgang in de behandeling van kanker zou een vaccin kunnen zijn

Associated Press meldde :
De volgende grote vooruitgang in de behandeling van kanker zou een vaccin kunnen zijn. Na tientallen jaren van beperkt succes zeggen wetenschappers dat het onderzoek een keerpunt heeft bereikt, waarbij velen voorspellen dat er over vijf jaar meer vaccins op de markt zullen komen.
Dit zijn geen traditionele vaccins die ziekten voorkomen, maar injecties om tumoren te verkleinen en te voorkomen dat kanker terugkomt. Doelwitten voor deze experimentele behandelingen zijn borst- en longkanker, met dit jaar winsten voor dodelijke huidkanker melanoom en alvleesklierkanker. Meer dan ooit begrijpen wetenschappers hoe kanker zich verbergt voor het immuunsysteem van het lichaam.
Kankervaccins stimuleren, net als andere immunotherapieën, het immuunsysteem om kankercellen te vinden en te doden. En sommige nieuwe gebruiken mRNA, dat is ontwikkeld voor kanker maar eerst werd gebruikt voor COVID-19-vaccins.
Geneesmiddelenproducenten Moderna en Merck ontwikkelen samen een gepersonaliseerd mRNA-vaccin voor patiënten met melanoom, met een groot onderzoek dat dit jaar begint. De vaccins worden op maat gemaakt voor elke patiënt, op basis van de talrijke mutaties in hun kankerweefsel. Een op deze manier gepersonaliseerd vaccin kan het immuunsysteem trainen om op de mutatievingerafdruk van kanker te jagen en die cellen te doden. Maar zulke vaccins zullen duur zijn.

Lees ook eens:  Nieuwe directeur voor Het Hofnarretje

ACIP onderschrijft 20-waardig pneumokokkenvaccin voor kinderen – ook nieuwe risicovolle aandoeningen toegevoegd, waaronder chronische nierziekte en astma

MedPage Today rapporteerde :
Het Raadgevend Comité voor Immunisatiepraktijken (ACIP) van de CDC is donderdag unaniem overeengekomen om het 20-valente pneumokokkenconjugaatvaccin (PCV20; Prevnar) op te nemen als een optie voor Amerikaanse kinderen.
“Pneumokokkenvaccins zijn op dit moment rommelig, en we proberen ze een beetje gecoördineerd te maken met wat er al is”, legde ACIP-lid Sarah Long, MD, van St. Christopher’s Hospital for Children in Philadelphia, voorafgaand aan de stemming uit .
Katherine Poehling, MD, MPH, van Wake Forest School of Medicine in Winston-Salem, North Carolina, en voorzitter van ACIP’s werkgroep over pneumokokkenvaccins, uitte haar bezorgdheid over het gebrek aan klinische gegevens voor de nieuwe vaccins: “Ik denk dat het erg belangrijk is om iedereen eraan te herinneren dat alles wat we hebben immunogeniciteitsgegevens zijn, ‘zei ze. “We hebben geen effectiviteits- en geen werkzaamheidsgegevens over PCV15 of PCV20.”
ACIP-voorzitter Grace Lee, MD, MPH, van de Stanford University School of Medicine in Californië, zei dat de meerdere vaccinopties belangrijk waren, gezien het gebrek aan beschikbare gegevens over de werkzaamheid, vooral bij kinderen.

Ozempic als pil: medicijnmakers racen voor goedkopere medicijnen voor gewichtsverlies (zonder de injecties)

Forbes meldde :
Novo Nordisk, Eli Lilly en Pfizer hebben allemaal meegedaan aan de race voor FDA-goedkeuring van een eersteklas oraal gewichtsverlies- en diabetesmedicijn, en omdat pillen goedkoper te produceren zijn, kunnen deze orale gewichtsverliesmedicijnen een signaal zijn voor een meer betaalbare (en gemakkelijker) alternatief voor medicijnen – zoals Ozempic, Wegovy en Mounjaro – waarvoor injecties nodig zijn.
De verhoogde populariteit van medicijnen voor gewichtsverlies heeft geleid tot een toename van de interesse van investeerders in de markt voor behandelingen voor gewichtsverlies, die tegen het einde van het decennium naar schatting $ 100 miljard zal bereiken.
Op zondag presenteerde Novo Nordisk bevindingen van een nieuwe fase drie-studie die gericht was op orale semaglutide-tabletten. De studie, gepubliceerd in de Lancet, duurde 68 weken en volgde 667 deelnemers. 85% van de deelnemers die de semaglutide-tablet namen, verloren ten minste 5% van hun lichaamsgewicht vergeleken met slechts 26% van degenen die de placebo namen. Gemiddeld zagen deelnemers die semaglutide gebruikten een verlies van ongeveer 15% van hun lichaamsgewicht, ongeveer zes keer meer dan de placebo.

Lees ook eens:  Weerstand tegen plannen nieuwe bijstandswet

VS besteden $ 502 miljoen aan toekomstige vogelgriepbestrijding

Reuters meldde :
Het Amerikaanse ministerie van landbouw zal $ 502 miljoen uitgeven om ervoor te zorgen dat het snel kan reageren op toekomstige gevallen van vogelgriep, aangezien de ergste uitbraak van het virus ooit in het land is afgevlakt, zei het bureau vrijdag.
Vogelgriep heeft sinds januari 2022 58,7 miljoen kippen, kalkoenen en andere vogels gedood in 47 staten, een recordaantal in de VS, volgens gegevens van 7 juni van de Centers for Disease Control and Prevention.
Met de nieuwe financiering kan de Animal and Plant Health Inspection Service (APHIS) van USDA zich voorbereiden op de mogelijkheid van toekomstige uitbraken naarmate het virus zich blijft verspreiden in andere landen, aldus USDA.
De USDA test ook vogelgriepvaccins, meldde Reuters in april.

 

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥