web analytics

‘Drijvend schip’ gefotografeerd in de lucht voor de Britse kust

Een man maakte deze week een wandeling langs de Britse kust toen hij tot zijn verbazing zag wat in de verte een groot schip leek te zijn, dat door de lucht zweefde. Zijn opmerkelijke foto’s tonen eigenlijk een optische illusie die wordt veroorzaakt door een zeldzame ‘luchtspiegeling’.

3a0483357906fd5ee8fe2a04116878b5 AnGel-WinGs.nl

“De afbeeldingen lijken het bewijs te tonen van een fenomeen dat fata morgana wordt genoemd”, zegt een woordvoerder van het Britse Met Office. “Een zeldzame en complexe vorm van luchtspiegeling waarin horizontale en verticale vervorming, omkering en verhoging van objecten plaatsvinden in veranderende patronen.

“Het fenomeen doet zich voor boven een wateroppervlak en wordt veroorzaakt door de superpositie van verschillende luchtlagen met een verschillende brekingsindex.”

Als je een rietje in een glas water steekt, kan het er gebroken uitzien omdat het licht van het rietje wordt gebogen door drie verschillende media (en brekingsindices) van lucht, glas en water. Hetzelfde principe gebeurt in Morris ‘foto met luchtlagen die het licht op een andere manier buigen.

“Superieure luchtspiegelingen treden op vanwege de weersomstandigheden die bekend staan ​​als temperatuurinversie, waarbij koude lucht dicht bij de zee ligt met warmere lucht erboven”, vertelt BBC- meteoroloog David Braine aan BBC News . “Omdat koude lucht dichter is dan warme lucht, buigt het licht naar de ogen van iemand die op de grond of aan de kust staat, waardoor een verafgelegen object er anders uitziet.”

Met dit soort luchtspiegelingen kunnen schepen in de verte eruit zien alsof ze zweven boven waar ze werkelijk zijn, maar ze kunnen ook schepen onder de horizon zichtbaar maken wanneer ze dat normaal niet zouden zijn. Braine merkt ook op dat superieure luchtspiegelingen vaker voorkomen in de arctische gebieden op de planeet, maar “zeer zelden” verder naar het zuiden kunnen worden waargenomen, zoals in het VK, in de winter.

Lees ook:   Rode map is plots groen van Engelse minister

“Ik was gewoon onder de indruk van het beeld in zo’n prachtig deel van het land”, zegt Morris.

Bron

Gerelateerde artikelen

Back to top button