web analytics
11:11 Dubbele getallen
Maatschappij & PsycheMysterie

Placebobehandeling herstelt gezichtsvermogen van blinde vrouw

Een 80-jarige vrouw die meer dan tien jaar geleden bijna volledig blind werd als gevolg van glaucoom, kreeg plotseling weer perfect zicht na “behandelingen” voor chronische rugpijn die eigenlijk placebo waren.

De term placebo verwijst naar het effect wanneer mensen zich veel beter voelen of volledig genezen zijn van ziekten, denkend dat ze een medicijn nemen, maar in feite alleen “fopspenen” kregen, zoals suikerpillen. Er wordt aangenomen dat dit komt doordat het menselijk brein een zeer sterke invloed kan hebben op de gewaarwordingen van pijn, depressie, angst en andere symptomen door bepaalde hormonen te produceren.  Doktoren begrijpen echter nog steeds niet hoe een placebo zelfs zulke complexe ziekten als kanker kan genezen.

Twaalf jaar geleden las een oudere Nieuw-Zeelander genaamd Lynley Hood , een bekroonde schrijfster uit Dunedin, een boek toen het zicht in haar linkeroog plotseling wazig werd.  Ze schreef het toe aan vermoeidheid en besloot naar bed te gaan, maar het wazige zicht was er de volgende ochtend nog steeds. Al snel werd bij haar een vrij zeldzame vorm van glaucoom vastgesteld en de dokter vertelde haar dat haar toestand waarschijnlijk nooit zou verbeteren en dat het enige wat nu nog restte, was voorkomen dat de ziekte verder zou gaan.  In de daaropvolgende jaren zag ze echter steeds slechter en werd uiteindelijk zo blind dat ze niet kon lezen of schrijven.  In 2020 struikelde en viel de bijna blinde Hood, waarbij ze haar bekken brak. En de breuk genas op de een of andere manier tevergeefs, omdat ze constant hevige pijn in haar ruggengraat begon te krijgen.  Haar pijn was zo sterk en intens dat de vrouw werd opgenomen in een proefproject voor onderzoek naar de behandeling van chronische pijn van de Universiteit van Otago.  In totaal rekruteerde het project twee groepen zieke mensen en vertelde elk dat ze een speciale helm op hun hoofd zouden krijgen, waardoor hun hersenen elektrisch zouden worden gestimuleerd. De eerste groep kreeg zo’n stimulatie inderdaad via aangesloten elektroden, maar de tweede, de controlegroep, kreeg alleen een imitatie en werd slechts lichtjes “gekieteld” met elektrische impulsen op de hoofdhuid.

Lees ook eens:   Onderzoek bewijst dat vrouwen beter slapen als ze hun bed delen met een hond in plaats van met een man

Linley Hood zat in de tweede groep, dat wil zeggen, ze kreeg een placebobehandeling. Ze kreeg vier weken lang een soortgelijke behandeling, in de overtuiging dat het haar rugpijn zou helpen. Maar het begon plotseling niet haar rug te helpen, maar haar gezichtsvermogen. Het begon met elke sessie te verbeteren en aan het einde van het project herstelde het zich met bijna 100%. De dienstdoende oogarts Lynley Hood kon niet geloven wat hij zag, maar dat was precies wat het was. “Verrassend genoeg verbeterde haar gezichtsvermogen zo veel dat zelfs haar oogarts zei dat het een wonder was”, zegt projectleider Dr. Divya Adhya in een interview met de Otago Daily Times .  “Wonder is niet een woord dat we vaak gebruiken in de wetenschap, maar het was echt een toevallig wonder. Het was niet het verwachte resultaat, maar om te zien dat mijn onderzoek echt impact heeft gehad op mensen, is echt geweldig.” Na 12 jaar vrijwel blind te hebben geleefd, past Linley Hood zich nu aan haar nieuwe leven aan.

Door glaucoom had ze absoluut geen centraal zicht in haar linkeroog, terwijl haar rechteroog alleen een beeld vertoonde dat leek op “tv-interferentie”. Maar nu ziet ze zo goed dat ze weer wil schrijven. “Eerst dacht ik dat ik het me verbeeldde. Ze hadden zulke apparatuur met een flitser dat ze elke milliseconde van de stroming konden volgen – en de stroming ging door mijn hoofdhuid en in mijn ogen.”  De apparatuur toonde aan dat de cellen in mijn netvlies verrast leken te zijn: “Hé jongens, er gebeurt hier iets”, en stuurde vervolgens een heleboel berichten langs mijn oogzenuw naar die delen van mijn hersenen die beelden, woorden en kleuren creëren vanuit elektrische signalen, “- zegt Lynley Hood. In feite weet nog niemand precies hoe de milde elektrische stimulatie – een placebo – het gezichtsvermogen van mevrouw Hood herstelde, maar Dr. Adhya en haar team willen dat graag weten.  Ze ontwikkelen nu een ander project dat parallel loopt aan de lopende studie naar chronische pijn om te bepalen hoe elektrische stimulatie een 80-jarige Nieuw-Zeelander heeft geholpen.

Lees ook eens:   Hondenmishandelaar gepakt

Bron

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥