web analytics
11:11 Dubbele getallen
Maatschappij & Psyche

Gevaren van toiletpapier

Een nieuwe studie geeft aan dat het mogelijk gevaarlijke chemicaliën bevat die in verband zijn gebracht met kanker en andere ziekten

Toiletpapier bevat wereldwijd per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) en kan een belangrijke bron van waterverontreiniging zijn, suggereert een nieuwe studie door onderzoekers van de Universiteit van Florida.

Volgens de studie, gepubliceerd door het tijdschrift Environmental Science & Technology Letters, testte het team rollen van 21 grote toiletpapiermerken die in Amerika, Afrika en Europa worden verkocht, evenals rioolmonsters van acht afvalwaterzuiveringsinstallaties in Florida. Zowel toiletpapier als rioolslib bleken PFAS te bevatten, met zogenaamde diPAP’s, met name 6:2 fluortelomeerfosfaatdiester (6:2 diPAP), de meest voorkomende verbinding.

Op basis van de bevindingen, beschikbare gegevens over PFAS-niveaus in rioolwater en toiletpapiergebruik per hoofd van de bevolking in andere landen, schatten de onderzoekers dat toiletpapier kan bijdragen aan 89% van de 6:2 diPAP in afvalwater in Frankrijk, evenals aan 35% in Zweden. Tegelijkertijd is het hygiënische hulpmiddel volgens de studie verantwoordelijk voor slechts ongeveer 4% van de verbinding in afvalwater in Canada en de VS.

Amerikaanse staat klaagt fabrikanten van ‘forever chemicals’ aanLEES MEER: Amerikaanse staat klaagt fabrikanten van ‘forever chemicals’ aan
De onderzoekers erkenden de scherpe discrepantie en verklaarden dat “aanvullend onderzoek nodig is om te onderzoeken of toiletpapier mogelijk een grotere bijdrage levert aan de totale PFAS in Noord-Amerikaans afvalwater en of de diPAP’s van toiletpapier mogelijk worden omgezet door het afvalwateropvang- en behandelingssysteem.”

Lees ook eens:  Betutteling: Alcoholbranche wil 'Oh Oh Cherso' van de televisie

Merken die gerecycled papier gebruikten en merken die niet-gerecycled papier bevatten, bleken vergelijkbare niveaus van PFAS in zich te hebben. De onderzoekers merkten op dat de chemicaliën niet noodzakelijkerwijs bewust door toiletpapierfabrikanten werden gebruikt, maar mogelijk met onbewerkt papier zijn geïntroduceerd of afkomstig zijn van machines die in het fabricageproces worden gebruikt.

De PFAS is een groep van zo’n 14.000 door de mens gemaakte chemicaliën, die meestal worden gebruikt om verschillende consumptiegoederen hitte- en waterbestendig te maken. De verbindingen staan ​​​​algemeen bekend als “forever chemicals”, omdat ze op natuurlijke wijze nauwelijks worden afgebroken.

De PFAS-chemicaliën vervuilen uiteindelijk het grondwater en komen uiteindelijk weer in de voedselvoorziening terecht. De verbindingen zijn in verband gebracht met verschillende vormen van kanker, schade aan de foetus, lever- en nierziekten en andere ernstige gezondheidsstoornissen. Volgens eerdere studies zou de 6:2 diPAP bijvoorbeeld in verband kunnen worden gebracht met een verminderde testiculaire functie bij mannen.

Bron

Nou als we elkaar de hand toch niet meer schudden dan kunnen we weer gebruik maken van een gietertje ofzo
2605f3bcde0ce9304ab04c7caafea894 AnGel-WinGs.nl

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥