web analytics

Waarom giftige positiviteit verontrustend en schadelijk is

We zijn allemaal eerder die “high vibe” mensen met fonkelende tanden tegengekomen.

52a4dfd9016f2d236210fbb6a96fe6e3 via Angel-Wings

Misschien hebben we financiële problemen gehad, hebben we een slechte relatie, hebben we een zieke geliefde of voelen we ons depressief.

We zullen dan een van deze liefdes-en-lichtmensen om hulp vragen en worden geconfronteerd met een muur van positieve uitspraken zoals:

 • “Gewoon focussen op het positieve!”
 • “Wees niet zo negatief!”
 • “Denk aan gelukkige gedachten!”
 • “Je komt er wel overheen!”
 • “Blijf positief!”
 • “Alles is Liefde!”
 • “Er is altijd een zilveren randje!”

Maar deze uitspraken, hoewel zogenaamd wijs en spiritueel, helpen ons niet echt. In plaats daarvan  vullen ze ons met woede en misselijkheid  – we hebben de plotselinge drang om gillend de kamer te verlaten!

Waarom voelen we ons zo, vraag je je misschien af?

Het antwoord is dat deze uitspraken  ongeldig  zijn en een vorm van  giftige positiviteit zijn .

Als we pijn hebben, willen we gezien, erkend en gevalideerd worden. We willen geen oppervlakkig advies krijgen.

Een van de grootste valkuilen op de  spirituele reis  is giftige positiviteit of de drogreden “alleen goede vibes”. En als je het op je pad blijft tegenkomen, of het nu in anderen is of in jezelf, dan kun je het als volgt aanpakken:

Wat is toxische positiviteit?

Giftige positiviteit is eenvoudigweg  een verslaving aan positief denken . Het kan worden gezien als een onderliggende poging om negativiteit of pijnlijke gevoelens bij onszelf en anderen te vermijden. Met andere woorden, giftige positiviteit kan worden gezien als een soort “negativiteitsfobie” waarbij we conflicten omzeilen door een obsessie met het behouden van “gelukkige” gedachten en emoties.

Giftige positiviteit en spiritueel ontwaken

Voor iedereen op de  spirituele ontwakingsreis  (of degenen die een basisbelang hebben in zelfgroei), is het onvermijdelijk om giftige positiviteit tegen te komen.

Wat is het eerste dat in je opkomt als je nadenkt over giftige positiviteit en de boodschap “alleen goede vibes”?  Meestal is het een van die new-age boekwinkels – of die super ‘wakkere’ persoon die van kristallen en reiki houdt.

Maar giftige positiviteit ligt overal op de loer – in meditatiegroepen, yoga-retraites, zelfverbeteringsboeken, gewone mensen, collega’s en schijnbaar geaarde leraren/goeroes.

Waarom?

Hier zijn een paar redenen:

 1. Als we vastzitten in de cyclus van het zoeken naar positieve vibes en het vermijden van conflicten, groeien we niet echt als mensen. In plaats daarvan zitten we vast in een negativiteit-vermijdingscyclus die  ons aanmoedigt om onszelf (en anderen) in tijden van nood in de steek te laten .
 2. Giftige positiviteit geeft mensen geen ruimte om  hun emoties  te voelen  en  te verwerken  , en bevordert daarom mentale en emotionele onderdrukking . Deze repressie leidt op zijn beurt tot terugkerende problemen in ons leven (ik heb het over verslavende neigingen, woede-uitbarstingen, chronische angst, neurotisch gedrag – de hele klootzak).

Laten we eerlijk zijn: op het eerste gezicht lijkt het bericht “alleen goede vibes” een beetje schattig en  new age -achtig .

Het is een boodschap die zelfs kan worden aangezien voor empowerment  en wordt vaak op de markt gebracht als het belangrijkste ingrediënt voor een bloeiend leven.

Maar de realiteit is dat dogmatische positiviteit (in welke vorm dan ook) onze basisbehoefte aan  authentieke zelfexpressie ontkent  – en daar moeten we heel voorzichtig mee zijn.

4 verontrustende en schadelijke tekenen van giftige positiviteit

Giftige positiviteit wordt geforceerd, valse positiviteit. Het klinkt op het eerste gezicht misschien onschuldig, maar als je iets moeilijks met iemand deelt en ze staan ​​erop dat je het in iets positiefs verandert, dan zeggen ze eigenlijk: Mijn troost is belangrijker dan jouw realiteit.

– Dr. Susan David, (auteur van  emotionele behendigheid )

Ik ben een groot deel van mijn ” draai die frons ondersteboven! ” mensen in mijn werkveld.

Hieronder zal ik met je delen hoe precies de giftige positiviteit kan manifesteren die ik door de jaren heen heb waargenomen:

 • Een fobie voor kritisch denken  – Op het gebied van giftige positiviteit wordt kritisch denken over het algemeen gezien als iets ‘negatief’ en onsmakelijk. Het in twijfel trekken en wijzen op gebreken en logische drogredenen is iets dat wordt afgekeurd en wordt vaak onmiddellijk gemeden – samen met de persoon – die wordt gezien als een “trol”, “onruststoker”, “argumenterende persoon”, of het meest neerbuigend van alles, een “onontwaakte persoon.”
 • Dogmatische positiviteit  – Als je het niet eens bent met wat de Good Vibes-stam te zeggen heeft of wat zij geloven, ben je passief-agressief buiten de wet. Verwacht geen oprechte empathie of emotionele steun van hen – je zult worden geconfronteerd met een muur van feelgood-aforismen en spirituele retoriek.
 • Spiritueel ego  vermomd als ‘wakker worden’ –  Er is een onmiskenbare onderstroom van eigengerechtigheid die inherent is aan giftige positiviteit en Good Vibes Only-mentaliteit. Het is bijna alsof zulke mensen geloven dat ze ‘meer geëvolueerd’ zijn of op een hoger bestaansniveau dan anderen. Dit spirituele egoïsme veroorzaakt gevoelens van schaamte en onwaardigheid bij degenen die hulp en steun zoeken.
 • Gaslighting –  Gaslighting  is een manipulatietechniek die de voorkeur geniet van de Good Vibes-menigte – het doet je twijfelen aan je gezond verstand en realiteit, waardoor de kracht van de ‘altijd gelukkig zijn’-filosofie toeneemt. Twijfel nooit aan de kracht van het spirituele ego, het zal tot het uiterste gaan om zijn positie van juistheid en  gerechtigheid te behouden.

Herken je een van deze gedragingen bij een andere persoon, een groep mensen of zelfs bij jezelf?

Hoe om te gaan met giftige positiviteit

Als je vaak in contact komt met iemand die  regenbogen en zonneschijn  over je uitbraakt, vraag je je misschien af ​​wat je kunt doen om een ​​einde te maken aan zo’n vagevuur (zeg ik onsarcastisch).

Lees ook:   Wat als er morgen geen internet meer zou zijn?

Het is niet leuk om met gas aangestoken, ongeldig en beschaamd te worden voor onze pijnlijke emoties of ervaringen. Dit is wat u kunt doen:

 1. Weet dat het normaal is om negatieve emoties of omstandigheden te ervaren. Het is oké om bang, boos, jaloers, verdrietig of onzeker te zijn. Laat niemand je iets anders vertellen. Je mag mens zijn!
 2. Begrijp dat hun gedrag voortkomt uit angst. Mensen nemen niet zomaar sekte-ideeën over; ze doen het vanuit een onderliggend gevoel van  angst en machteloosheid . Dus als je eenmaal de emotionele ruimte hebt, neem dan even de tijd om deze realiteit onder de knie te krijgen. Het geeft de kracht om de diepere oorzaken van iemands schadelijk gedrag te begrijpen. (Lees:  Waarom zijn mensen zo gemeen? )
 3. Zoek iemand die   klaar is  om ruimte  voor je te houden.  Giftige positiviteit biedt voor niemand ruimte – het kan niet omdat het te druk is, proberen weg te lopen voor negativiteit. Dus zoek iemand die je vertrouwt, misschien een vriend, familielid of therapeut, en vraag hen om ruimte voor je vrij te maken. Ruimte houden betekent  luisteren naar  en  omarmen  van een andere persoon, precies zoals hij is. Als iemand tekenen vertoont dat ze geen ruimte voor je kunnen houden, houd dan je grenzen en zoek iemand die dat wel kan.
 4. Oefen  zelfzorg .  Het is niet leuk om door positiviteit te worden platgewalst – het voelt vreselijk isolerend en kan je het gevoel geven dat er iets ‘mis’ met je is. Vergeet dus niet goed voor jezelf te zorgen. Doe iets koesterends als een daad van eigenliefde, zoals een kalmerende kop thee zetten of een wandeling maken in de natuur. (Lees:  Hoe van jezelf te houden )

Wat te doen als je worstelt met giftige positiviteit?

In het leven geloven we graag dat er slachtoffers en daders zijn. Maar soms kan het slachtoffer de dader worden en vice versa.

Niemand van ons is perfect, en dat is oké.

Dit is wat je moet doen als  jij  degene bent die in de Good Vibes Only-val is gevallen:

1. Bepaal met welke problemen u worstelt

Simpel gezegd, giftige positiviteit is een soort negativiteitsfobie.

Kijk met welke van de volgende problemen je worstelt (en wees eerlijk):

 1. Je vermijdt ten koste van alles mensen of situaties die ongemakkelijke gevoelens bij je oproepen.
 2. Je voelt je aangetrokken tot het lichtere en meer ‘high vibe’-aspect van  spiritualiteit , maar voelt je afgestoten (en misschien ook onweerstaanbaar aangetrokken tot) de  schaduwkant  of het Onderwereldpad van spiritualiteit.
 3. Je kunt niet goed met kritiek omgaan (ook al is het goedbedoelde kritiek) en je voelt je vreselijk overstuur of onzeker.
 4. Je voelt je ongewoon defensief of op je hoede bij anderen.
 5. Je bent zeer gevoelig voor de gedachten en meningen van mensen over jou.
 6. Je probeert opzettelijk alle vormen van negativiteit uit je leven te bannen.
 7. Je weigert je schaduwen te erkennen.
 8. Je bent geneigd een idealist te zijn.
 9. Je voelt intense en overweldigende emoties zoals woede, angst, haat of walging wanneer je geconfronteerd wordt met een negatief persoon.

Als je nog geen dagboek bijhoudt, investeer dan in een dagboek en maak er een gewoonte van om je gedachten en gevoelens op te schrijven. De simpele gewoonte om een ​​dagboek bij te houden is een geweldige manier om meer zelfbewustzijn te ontwikkelen. (Zie:  Hoe een dagboek te schrijven )

U kunt de bovenstaande symptomen ook gebruiken om over te schrijven. Stel jezelf vragen als: “ Waar komt dit vandaan? ” “ Welke impact heeft dit op mij/anderen? ” “ Wat kan ik doen om meer balans te creëren? 

2. Begrijp dat conflict/negativiteit eigenlijk een goede zaak is

Dit is waarom conflict zo’n krachtige leraar is:

 • Het helpt je om meer geduld en verdraagzaamheid bij anderen te ontwikkelen.
 • Het helpt je om ‘door de sluier heen te kijken’ van andermans acties en een dieper inzicht en mededogen voor hen te ontwikkelen.
 • Het onthult je eigen gebieden van kwetsbaarheid en onzekerheid.
 • Het werpt een licht op je schaduwneigingen.
 • Het kan aangeven waar het echt fout gaat.
 • Het is een no-bullshit leraar die onthult hoe je meer kunt groeien.
 • Het is een manier om je emotionele en spirituele volwassenheid te testen.

Iemand laten zeggen  “nee, je hebt het mis”  of  “dat is totaal belachelijk!”  is een enorm waardevol geschenk.

Zelfs als de persoon NIET van een bewuste of zorgzame plek komt,  is het een geschenk om conflicten van anderen te ervaren, want het onthult de waarheid over onszelf.

De manier waarop we op anderen reageren, spreekt boekdelen over ons vermogen om  vriendelijkheid en begrip te praktiseren.

Bovendien is de manier waarop we op anderen reageren een spiegel van onze eigen pijn, onzekerheden en angsten.

3. Leer hoe je conflicten kunt omarmen

Waarom giftige positiviteit verontrustend en schadelijk is - Website: Angel-Wings

Conflicten omarmen betekent niet dat je ervan geniet of ernaar zoekt.

In plaats daarvan gaat het omarmen van conflicten over  het aannemen van een bewuste houding  die de ervaring waardeert als iets nuttigs om van te leren en van te groeien.

Hier leest u hoe u kunt werken aan het omarmen van conflicten en het overwinnen van giftige positiviteit:

1. Stop en haal diep adem.  Vang jezelf voordat je reageert. Loop weg als het moet. Neem even de tijd om jezelf bij elkaar te rapen en reageer dan.

2. Stel jezelf de vraag: “Wat leert deze persoon of situatie me in het geheim?”  Natuurlijk, de persoon gedraagt ​​​​zich misschien als een klootzak, maar welke boodschap wordt belichaamd door zijn acties?

Lees ook:   Advocaat luidt noodklok over sterfgevallen na vaccins

3. Wees nieuwsgierig en neem een ​​houding van geïnteresseerd bewustzijn aan wanneer je je getriggerd voelt.  Kijk naar de emoties die door je lichaam stromen. Onderzoek de gedachten in je hoofd. Noteer hoe je je voelt. Om dit te doen, moet je  mindfulness-oefeningen doen,  zoals bewust ademen of observeren. Als je niet op een bewuste plek in jezelf kunt komen, loop dan weg of tel je ademhalingen.

4. Stel jezelf de vraag: “Wat zit er eigenlijk verborgen achter de negativiteit van deze persoon?”  Stop met het nemen van emoties en schijnbare motieven op het eerste gezicht. Probeer alle mogelijke redenen te bedenken waarom die persoon negatief is. Misschien hebben ze bijvoorbeeld een ernstig lage  eigenwaarde . Misschien zijn ze eenzaam en willen ze aandacht (goed of slecht). Misschien hebben ze gewoon een breuk meegemaakt. Misschien is een van hun dierbaren net overleden. Misschien beleven ze een stressvolle dag. Misschien voelen ze zich boos en verdrietig over het leven. Sta open voor alternatieve verklaringen, de mogelijkheden zijn eindeloos.

5. Als je emotioneel getriggerd raakt, reflecteer dan op de ervaring.  Wat was het met de persoon die je zo razend maakte? In plaats van ze de schuld te geven dat ze “low vibe” of giftig negatief zijn, probeer je de kans voor groei te vinden die je wordt aangeboden.

6. Begrijp dat al het negatieve gedrag zijn oorsprong vindt in pijn.  Als ik pijn zeg, bedoel ik  emotionele  pijn zoals verdriet,  eenzaamheid ,  leegte en angst. Zodra je dit echt voor jezelf kunt begrijpen, zul je in staat zijn om je in te leven in de persoon (in plaats van te proberen hem positief te laten zijn).

4. Houd ruimte voor je eigen pijn

De kans is groot dat als je de gewoonte hebt om overdreven positief te zijn, je op een gegeven moment is geleerd dat het tonen van elke vorm van negatieve emotie slecht was en straf verdiende.

Om giftige positiviteit te overwinnen, moet je leren hoe je  vriendschap kunt sluiten met je pijn.  Bovendien, door je  naar  je negatieve emoties toe te keren in plaats van  weg te nemen  , zul je eindelijk in staat zijn om op een zinvolle en medelevende manier ruimte voor anderen vast te houden.

Om ruimte te houden voor uw pijn, moet u:

Onthoud dat het op een gezonde manier omgaan met negativiteit een proces is, dus het zal enige tijd duren. Wees zacht voor jezelf, ga langzaam en volhardend – je hebt dit!

Veelgestelde vragen over giftige positiviteit

 

Hoe te reageren op giftige positiviteit?

Reageren op giftige positiviteit verschilt per context. Als je goedbedoelde  giftige positiviteit tegenkomt  in een hechte relatie, verduidelijk dan je behoeften aan de andere persoon en laat hem weten dat je hem gewoon nodig hebt om ruimte voor je te maken. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: ” Ik weet dat positief zijn goed is, maar op dit moment wil ik gewoon dat je ruimte voor me vrijhoudt en luistert.” Als de persoon niet goedbedoeld was (dwz veroordelend, neerbuigend, onbeleefd) – of het nu in een hechte relatie of kennissensituatie is – beëindig het gesprek dan snel. Tenzij je ruzie wilt maken of ze wilt uitschelden (wat de situatie zal verergeren en hun giftige positiviteit zal versterken – hoewel ik je niet de schuld geef!), kun je het gesprek het beste op natuurlijke wijze beëindigen en ruimte creëren. Je weet nu dat zo iemand  niet geschikt is  om emotionele ruimte voor jou vast te houden. Zoek dan iemand die  je kan  steunen, al is het maar een stil huisdier met wie je kunt knuffelen.

Is toxische positiviteit misbruik?

Degenen die toxisch positief zijn, zijn meestal niet van plan om beledigend te zijn – ze denken dat ze behulpzaam of ondersteunend zijn. Helaas is giftige positiviteit inderdaad een vorm van emotioneel misbruik die vaak onbedoeld wordt begaan omdat het de persoon die ‘negatief is’ mishandelt door hun realiteit te ontkennen.

Wat wordt beschouwd als giftige positiviteit?

Elk gedrag dat de realiteit van “negatieve” gevoelens of ervaringen bij een andere persoon ontkent, opheft, beoordeelt of verwerpt, is een vorm van giftige positiviteit. Een voorbeeld is het vertellen van een vriend over iets dat je van streek maakt, en ze reageren met een minachtende uitspraak als ” Je komt er wel overheen! ” “ Geluk is een keuze! ” enz.

Is giftige positiviteit een vorm van gaslighting?

Ja, giftige positiviteit kan absoluut een vorm van gaslighting zijn! Als  het bij gaslighten  erom gaat je aan je realiteit te laten twijfelen, kan giftige positiviteit een handig hulpmiddel zijn om je het gevoel te geven dat je “te negatief”, “te gevoelig”, “dingen verbeeldt”, enz.

Afhalen

Waarom giftige positiviteit verontrustend en schadelijk is - Website: Angel-Wings

Giftige positiviteit is een val waar je zo gemakkelijk in kunt trappen op het spirituele pad – of gewoon in het leven in het algemeen!

Of je nu deze cultus van positiviteit ervaart door toedoen van een ander, of in jezelf, onthoud dat  het hebben van negatieve emoties normaal, gezond en menselijk is.

Veroordeelt de natuur zichzelf vanwege onweersbuien, lawines en aardbevingen? Nee! Dus waarom zou je? Jij maakt ook deel uit van deze dans van het leven. (bron)

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button