web analytics
11:11 Dubbele getallen
Maatschappij & Psyche

Verplicht testbewijs? Liever niet!

Een negatief testbewijs moeten tonen voordat je op een terras mag plaatsnemen of naar binnen mag bij een winkel of theater, daar zit 77 procent van ruim 3300 pollrespondenten niet op te wachten. Maar ook degenen die het wél een goed idee vinden, vragen zich af: wie gaat dat betalen?

Van alle respondenten vindt 23 procent een verplicht testbewijs een prima plan, zij werken er graag aan mee: ‘Als je naar een terras, winkel of theater wilt, moet je er iets voor over hebben, om corona te bestrijden’, zegt iemand uit deze groep. ‘Het is nog steeds geen 100 % garantie, maar het draagt bij aan de leefbaarheid voor mensen (voor de groep die dan weer inkomsten kan genereren en voor de kwetsbaardere medemens)’, vult een ander aan.

Wie betaalt de kosten hiervoor?

Veel respondenten hebben bedenkingen: ‘Alleen als het geen vermogen kost om zo’n testbewijs te krijgen’, bijvoorbeeld, en: ‘Alleen als iedereen de kans heeft gehad om de vaccinatie te krijgen.’ Een ander hoopt juist dat het dan niet meer nodig is: ‘Als het een tijdelijk karakter heeft heel graag. Als straks die 75 % zijn gevaccineerd is het niet meer nodig.’ En, zo vindt een ander: ‘ dat moet ook gelden voor supermarkten, want daar is het meestal mutje vol.’

Je geeft een stukje privacy weg, maar daar staat vrijheid tegenover

Geen verplichting, wel een ‘moetje’

Naast de 23 procent die er geen problemen mee heeft, is er een groep van 7 procent die eigenlijk liever niet aan zo’n testbewijs zou willen, maar het wel zouden doen, als het ingevoerd wordt: ‘Je wordt er op den duur toch door verplicht, je komt anders nergens meer in’, zo licht een respondent toe.

In totaal zou 70 procent van de deelnemers plekken waar een negatief testbewijs gevraagd wordt gaan mijden: 14 procent geeft aan dat ze wel bereid zijn om eens een uitzondering te maken: ‘Het opzoeken van een terrasje is vaak spontaan, dat kan dan niet. Maar voor een theater (waarvan ik al 1jaar plaatsbewijzen in bezit heb), zorg ik op tijd voor het gevraagde bewijsmateriaal.’ De overige 56 procent, en dus ook de meerderheid van het totaal aantal ondervraagden, wil ook geen uitzondering maken en gaat bij een verplicht testbewijs liever op zoek naar een alternatief: ‘Dan ga ik niet naar deze restaurants toe. Neem zelf wel wat te eten en drinken mee en ga dan wel in het park zitten.’

Dan kan je je om de haverklap laten testen. Dat geprik in je neus… bah

‘Fake veiligheid’

De bezwaren die de groep tegenstanders aandraagt zijn divers. ‘Fake veiligheid’, zoals een van de respondenten het verwoordt, wordt veel genoemd: ‘Op het moment dat je wegloopt bij de testlocatie kun je alweer besmet zijn.’ Ook binnen deze groep maken veel mensen zich zorgen om de kosten: ‘Als je de test dan zelf moet betalen wordt het wel een erg kostbaar etentje of theaterbezoek. Veel mensen kunnen zich dat niet veroorloven.’ Een andere respondent stelt dan ook de voorwaarde: ‘alleen als er gratis sneltesten zijn’, en dat niet alleen vanwege de centen: ‘Ik wil spontaan ergens heen kunnen gaan.’

 

https://radar.avrotros.nl/testpanel/uitslagen/item/verplicht-testbewijs-liever-niet/

Pff gelukkig nog wijze mensen in deez wereld… geef de hoop niet op.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥