12 april 2021

 

China: Fruitbomen worden met de hand bestoven door een gebrek aan bestuivende insecten

China: Fruitbomen worden met de hand bestoven door een gebrek aan bestuivende insecten

thema bijen
Het gebrek aan bestuivende insecten in sommige gebieden voor de fruitproductie in China heeft producenten gedwongen hun fruitbomen met de hand te bestuiven.

In deze gebieden maakte het overmatig gebruik van pesticiden en het ontbreken van een natuurlijke habitat een einde aan alle bestuivers die in het ecosysteem leefden.

Er is een toenemend bewustzijn voor deze  insecten en andere bestuivende dieren voor de landbouw wereldwijd;

In feite zijn zij op de lange termijn de enige die verantwoordelijk zijn, als het gaat om het verbouwen van voedsel en zonder deze insecten zou de landbouw kunnen instorten. En zouden wij geen voedsel meer hebben.

Er zijn eenvoudige oplossingen om te voorkomen dat deze instort. Studies in Europa en Noord-Amerika hebben aangetoond dat het mogelijk is om de populatie van bestuivende insecten te vergroten, door stroken wilde bloemen in de buurt van gewassen te planten en plekken met natuurlijke vegetatie, zoals bomen en bossen. Dit kan dan ook de populatie natuurlijke roofdieren vergroten, waardoor weer de noodzaak om pesticiden te gebruiken wordt verminderd.

Met een beetje inspanning is het mogelijk om voedsel te verbouwen en tegelijkertijd voor het milieu te zorgen.

In een poging om de natuur in ons voordeel te beheersen en te transformeren, had Mao Tse Tung het ongelooflijke idee dat bepaalde dieren (mussen, muggen, vliegen en muizen) schadelijk waren voor de prestaties van de landbouw, dus besloot hij de oorlog aan hen te verklaren, te beginnen met wat de campagne tegen de vier plagen werd genoemd, waarmee hij deze vier soorten wilde uitroeien.

De mus had zijn vervolging te danken aan het eten van opgeslagen graan, wat problemen veroorzaakte voor de landbouw. Als gevolg hiervan werd het in de lijst van gevaarlijke dieren geplaatst. In de woorden van Mao Tse Tung: “Mussen zijn een van de ergste plagen in China.” In 1960, gewaarschuwd door de toename van insecten, die de basis vormden van het dieet van de mussen, werd dat plan weer ingetrokken.

Lees ook:   Staand werken gelijk

Maar in sommige regio’s was het al te laat.

Ondanks het feit dat hij de vervolging had stopgezet, bracht de schade veroorzaakt door de vernietiging van de mussen de verspreiding van sprinkhanen met zich mee. Ze waren verantwoordelijk voor een verschrikkelijke plaag die een zeer belangrijke impact had op de Grote Chinese Hongersnood, waarbij 16 tot 30 miljoen mensen stierven.

Toen de insecten zich begonnen te vermenigvuldigen, gebruikten de producenten insecticiden en pesticiden in enorme hoeveelheden, die geen onderscheid maakten tussen nuttige en schadelijke insecten. Het gevolg was dat in grote delen van China bestuivende insecten uitstierven en onder hen de beste bestuiver ter wereld: de bijen.

Dit was een enorme en enorme fout, en het lijkt erop dat we de les nog steeds niet goed genoeg hebben geleerd.

Frappant… ik heb vandaag gekeken naar de mussen in mijn tuin. Heerlijk om ze te zien, hoe ze leven, hoe dichtbij ze durven komen of toch niet.
Het zijn net muizen, ze hippen door je tuin en halen overal voedsel vandaan, ook tussen de tegels.
Elk kruimeltje ruimen ze op.

Er is een dak van een schuurtje hierachter ergens, dat nogal krom is en vaak blijft daar water in staan en daar gaan ze altijd badderen, dat is een gespetter van jewelste altijd. Echt cute, en allerlei vogels komen daar een duik nemen. Volgens mij denken ze dat het een zwembad is voor vogels ofzo. 🙂

Mussen / Elwin van der Kolk

 

Gerelateerde berichten