26 januari 2021

 

Minister Asscher tegen winst VluchtelingenWerk

Minister Asscher tegen winst VluchtelingenWerk

DEN HAAG – Het is niet de bedoeling dat VluchtelingenWerk winst maakt met het geven van taallessen aan asielzoekers. Minister Asscher (Sociale Zaken) gaat daarom met de hulporganisatie rond de tafel om dat nog eens duidelijk te maken.

„Het moet zonneklaar zijn dat er geen winst kan worden gemaakt, anders hebben de andere aanbieders een punt”, zo zei hij dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer in reactie op berichtgeving in De Telegraaf dat VluchtelingenWerk de inburgeringsmarkt kaapt en daar ook mee binnenloopt.

Asielzoekers betalen die cursussen via een overheidslening, die wordt kwijtgescholden als ze op tijd slagen. De hulporganisatie vraagt voor die cursussen de hoofdprijs.

Vluchteling ’verdienmodel’
Volgens D66-Kamerlid Van Meenen verwordt de vluchteling zo een ’verdienmodel’ en moet het geven van de taallessen terug naar de instellingen die daarvoor op de markt zijn gekomen sinds het inburgeringsonderwijs is geprivatiseerd. Ook VVD-Kamerlid Azmani maakt zich zorgen. „Wij geven ook subsidie aan Vluchtelingenwerk. Moet de winst dan niet terug naar de overheid?”

Asscher stelt echter dat hem door Vluchtelingenwerk is verzekerd dat er geen sprake is van winst, omdat het geld elders alsnog wordt ingezet. In het jaarverslag van de organisatie is dat echter niet terug te vinden. Wel zegt de minister nog met Vluchtelingenwerk in gesprek te gaan. In principe mag de organisatie cursussen aanbieden, omdat het een open markt is. Verder wijst Asscher op de toezichthouder die hij heeft aangesteld om de aanbieders van inburgeringsonderwijs te controleren.

’Beleid faalt’
Van Meenen vindt dat uit de antwoorden van Asscher blijkt dat het hele inburgeringsbeleid faalt. „Pas als mensen de taal spreken, kunnen ze goed meedoen. Ik zou bij de minister wel wat meer urgentie willen zien. Ik hoor zoete, brave taal, maar daarmee neem ik geen genoegen. Er moet meer gebeuren of we stevenen af op een nieuwe integratieramp.”
Ook SP-Kamerlid Karabulut ziet het somber in. „De minister weet niet óf er winst wordt gemaakt, door wie en of de kwaliteit van de docenten goed is. Dit beleid is mislukt.”

Lees ook:   Fijne moederdag iedereen

Asscher erkende daarop nog niet tevreden te zijn over de transparantie, prijzen en kwaliteit van de inburgeringsmarkt, maar houdt vol dat hij wel degelijk ingrijpt.

https://www.telegraaf.nl/binnenland/26979493/___Tegen_winst_VluchtelingenWerk___.html

Ergerlijk dat vluchtelingenwerk geld verdiend over de rug van de ellende van anderen en dat doen zij dus!
Alweer harteloosheid in de maatschappij!

Gerelateerde berichten