web analytics
11:11 Dubbele getallen

Kinderen moeten dubbele achternaam kunnen krijgen

UvA-studente: kinderen moeten dubbele achternaam kunnen krijgen

Ouders moeten ervoor kunnen kiezen hun kind een dubbele achternaam te geven – die van de vader én de moeder. Daarvoor pleit Laura Kraak (25), studente Frans aan de universiteit van Amsterdam (UvA).

DOOR: ASTRID OTTENS 26 FEBRUARI 2016
In veel Europese landen is het al mogelijk dat baby’s de achternaam van de vader én de moeder krijgen. België ging vorig jaar overstag, maar Nederland volgt vooralsnog niet. Dat moet anders, vindt Kraak, die daarom een petitie is gestart. Als ze 40.000 handtekeningen heeft verzameld, moet het initiatief behandeld worden in de Tweede Kamer.

Een dubbele achternaam, waarom?
“Omdat het logisch is; een kind is van twee mensen. Het is raar om een baby dan maar één achternaam te geven. Daarnaast vind ik het oneerlijk. Eigenlijk wordt altijd automatisch de achternaam van een vader gekozen, die van een moeder bijna nooit. Het is bij mannen toch vaak een aanval op hun waardigheid om die discussie te voeren. Blijkbaar is het een traditie geworden dat kinderen de achternaam van de vader krijgen. Het is tijd om die traditie te doorbreken.”

Hoe wil je dat bereiken?
“Ik ben al een tijdje bezig met het initiatief. Voordat ik de petitie startte, heb ik geprobeerd om samen met een vrouw uit Utrecht de politiek direct te bereiken. Zij had connecties, maar uiteindelijk is het ons niet gelukt om er doorheen te komen. Daarom probeer ik het nu met een petitie.”

In België maakt slechts 1 op de 30 personen gebruik van de mogelijkheid. Gaat zoiets in Nederland wel werken?
“Mijn doel is niet dat elk kind verplicht een dubbele achternaam moet krijgen, ik pleit voor de keuzevrijheid. Ouders moeten zelf kunnen beslissen hoeveel achternamen zij hun kinderen geven. Net als bij het homohuwelijk: niet alle homo’s trouwen, maar de mogelijkheid is er wel.”

Lees ook:   Transhuman 101: Moderna verklaart dat COVID-vaccin een 'besturingssysteem' is

Waarom maak jij je hier hard voor?
“Ik ben geen feminist, ik ben voor vrijheid en gelijkheid. Toen ik in Frankrijk studeerde, ontdekte ik dat dubbele achternamen heel normaal zijn in veel Europese landen. In Nederland zijn er in het verleden weleens wetsvoorstellen ingediend, maar was het nooit urgent genoeg voor de politieke agenda. Daar moet verandering in komen. Waarom uitgerekend ik me geroepen voel, weet ik niet. Ik denk dat het in me zit.”

Is een dubbele achternaam niet ingewikkeld als je gaat trouwen of kinderen krijgt?
”Dan zijn er inderdaad wel tien verschillende achternaamopties mogelijk. Maar de oplossing lijkt me simpel: je mag zelf kiezen welke – maximaal twee – namen je kiest, net als in andere landen.”

https://www.parool.nl/amsterdam/uva-studente-kinderen-moeten-dubbele-achternaam-kunnen-krijgen~a4251950/

Goed plan! Helemaal mee eens!

Ik ben zelf geboren met de achternaam van mijn moeder, de biopa ging er vandoor nml… mijn moeder trouwde enkele jaren later met mijn 2e vader, voor mij mijn vader.
Maar na 5 jaar gingen ze scheiden. Mijn moeder nam haar eigen achternaam weer aan, en ik had zijn achternaam.
Nu is hij (4 jaar) kort daarna overleden, en heb ik eigenlijk altijd zijn achternaam gehad, maar ik miste wel de eerste achternaam want die hoorde meer bij mij ergens. Maar ik mag die niet veranderen tenzij ik E 850,- aftik…?
Dit zijn rare zaken die vaker voorkomen, maar ook bv kinderen met ouders die zijn gescheiden bv.
Ik vind het dus een goede zaak dat de kinderen zelf een keus mogen maken tzt uit twee achternamen bv.

Lees ook:   Ongewenste antiabortusfolder in de bus?

Petitie:

https://petities.nl/petitions/dubbele-achternaam-in-nederland

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button