20 september 2020

 

Ze was ”te lelijk om verkracht te worden”….

‘Ik was te lelijk om te verkrachten’
Door Daphne van Rossum
In juli dit jaar is caberetier Anke Laterveer aangerand en sprak daar openlijk over in een tv-show. Wat ze vervolgens over zich heen kreeg op Twitter tart alle wetten.

“Ik zou blij moeten zijn. En te lelijk zijn om te verkrachten. Geen wonder dat slachtoffers hun mond houden.”
”Ik ben bij Pauw uitgenodigd om erover te spreken en het is daarna helemaal los gegaan op Twitter. Ik kreeg echt de meest vreselijke reacties, ook negatieve. Sommige anoniem, maar ook onder eigen naam. Ik was te lelijk om te verkrachten.

Iemand zei dat ik blij moest zijn en weer iemand anders dat ik het voor de aandacht deed. Dat er meer mensen naar mijn shows zouden komen.

Nu treed ik dit jaar niet op, maar dit terzijde. Ook opperde iemand dat ik zou zijn ingehuurd, omdat ik te vrolijk overkwam en ook een grapje maakte.

Ik had verteld dat ik geen tien stappen buiten mijn huis durfde te doen en mensen vroegen zich af hoe ik naar de studio was gekomen. Sommige geloofden me niet of zeiden dat het mijn eigen schuld was. Ik zag in één klap bevestigd waarom slachtoffers van seksueel misbruik niet durven te praten. Als je erover praat wordt er van alles over je uitgestort.

Maar als je er niet over praat sleep je het een leven lang mee. Gelukkig heb ik een fijne omgeving waarin ik alles kan delen, maar er zijn zoveel slachtoffers die dat niet hebben.

Dat de familie zegt: je was zes, maar je kroop steeds bij hem op schoot. Op een gegeven moment durf je niet meer te praten.”

Anke was in de zomer aan het daten en had met een date een afspraak gemaakt bij haar thuis. Daar werd ze aangerand door de man. Uiteindelijk belde ze 112 en daarop vertrok hij. Toen ze aangifte ging doen kon de politie niets voor haar betekenen.

”Ze hebben me zelfs sterk afgeraden aangifte te doen, omdat hij zijn woord tegen de mijne was. Eén getuige is geen getuigen, zeiden ze.

Ik voelde me in dat gesprek heel erg in een hoek gedrukt. Het zou niet slim zijn iemand in mijn huis uit te nodigen.

Het was ook niet zo slim, maar alsof dat iemand het recht gaf mij aan te randen!

De vrouwelijke agente zei ook: ‘ik wil ook wel mijn deur openlaten, maar doe het niet.’.

De mannelijke agent zei: ’als ik geen slot op mijn fiets heb, wordt die ook gestolen.

-Lekker slim die politie zeg!!!!!!!-

Het bleek dat de dader bekend was bij de politie. Ze zeiden dat hij goed leek te weten wat hij doet. Dat hij gehaaid overkwam.

Toch hebben ze er niks mee gedaan. Dat gaf mij zo’n klap, ik had dat echt niet verwacht. Ik had na de aangifte vijftien minuten als een klein kind zitten huilen op het grasveld voor de deur van de politiepost, tot mijn moeder me op kwam halen. Daarna heb ik op Twitter een slot gezet en ben erover gaan twitteren..”
Hart luchten

Lees ook:   Of je verliefd bent op de juiste persoon

Nu is Anke betrokken bij het initiatief op Twitter met hashtag Zeghet (#Zeghet).

Zodat slachtoffers van seksueel misbruik hun hart kunnen luchten. Het account loopt vol met aangrijpende bekentenissen van mensen die vaak jarenlang hun mond hebben gehouden.

Zowel mannen als vrouwen komen met hun verhaal. Ook schrijfster Saskia Noort Twitterde dat ook zij verkracht is.
Met haar actie hoopt Anke Laterveer twee dingen te bereiken. ”Dat slachtoffers echt voelen dat hun schaamte niet terecht is.

Aan de andere kant hoop ik dat dat als je het meemaakt dat je aangifte niet zo pijnlijk en lastig voor je hoeft te zijn.

Ik hoorde dat er centra voor seksueel geweld komen waar je aangifte kan doen en waar altijd een hulpverlener is die bij je blijft.

Dat zou fijn zijn. Natuurlijk wil ik dat er minder seksueel geweld is, maar dit is wat we nu kunnen doen.”
Machtsverhouding
Journalist Aafke Romeijn, die voor VN een spraakmakend artikel schreef over de seksuele machtsverhoudingen van docenten naar studenten binnen kunstopleidingen, monitorde de reacties die er binnen kwamen op de posts van Anke.

Aafke: ”Slachtoffers van seksueel geweld of misbruik maken zichzelf wijs dat ze beter en krachtiger ‘nee’ hadden moeten zeggen.

Toch is het voor 80% een bekende, het is niet dat je zomaar in een busje springt bij een vreemde. En als je met het verhaal naar buiten komt en je krijgt de argumenten nog eens op je bord die Anke hoorde, dat maakt dan dat het extra moeilijk wordt om er over te praten.

Vroeger dachten mensen het. Nu gooien ze het op Twitter. Dan denk je wel twee keer na voor je je verhaal vertelt. Anke kreeg eigenlijk te horen dat het haar eigen schuld was, ze had het gevoel dat ze zich moest verdedigen.

Terwijl het juist belangrijk is om er open over te praten. Zelf heb ik dit ook meegemaakt. Het raakt me extra. Het valt me ook op dat er onderscheid wordt gemaakt, ook door vrouwen, als je ’maar’ in je kruis bent gegrepen.

Dan moet je je mond houden. Want je mag ’al lang blij zijn dat je niet verkracht bent’.

Terwijl je daar ook behoorlijk last van kunt hebben. ”
Cijfers
“Als je erover praat wordt er van alles over je uitgestort”

De cijfers 45 procent van de Nederlandse vrouwen zegt dat zij sinds haar vijftiende eenmalig of meerdere malen slachtoffer is geweest van fysiek of seksueel geweld. Het Europees gemiddelde ligt op 33 procent. Dat blijkt uit onderzoek van het Europees Agentschap voor Grondrechten in Wenen (FRA).

https://www.telegraaf.nl/vrouw/relatie/24697596/___Ik_was_te_lelijk_om_te_verkrachten___.html

Gerelateerde berichten