web analytics

Patiëntenfederatie: niet al het geld hoeft terug naar patiënt

 

Patiëntenfederatie: niet al het geld hoeft terug naar patiënt

Krijgt de patiënt die te veel zorgkosten betaalt zijn geld nou terug of niet? In ons dossier Dokters in de knel zoeken we uit wat er gebeurt als een zorgverzekeraar foutief gedeclareerd geld terugvordert van een zorgverlener. Stel daar zit ook een eigen bijdrage in, dan is dat toch jouw geld?

Achmea wil miljoenen euro’s terugvorderen van tandartsen omdat die veel fouten met de declaraties maken. Tandartsen betwisten dit en wonnen al een rechtzaak. Er komt wel een hoger beroep. Maar de principiële vraag blijft: als die declaratie foutief is, en er zit een eigen bijdrage bij, krijgt de patiënt zijn geld terug?

Weinig geld terug

Verzekeraar Achmea laat ons weten dat het bij de tandartsen in elk geval niet rechtstreeks terugvloeit naar de patiënt. Het wordt meegenomen bij de premieberekening aan het einde van het jaar. Is dat wel terecht? We vragen het daarom de patiëntenfederatie NPCF. Zij vinden dat de patiënt dat geld terug moet krijgen. Dat mag voor hen ook door het te verrekenen in de premie die aan het einde van het jaar wordt berekend. Maar dan profiteert iedereen, misschien, een heel klein beetje, terwijl de gedupeerde relatief weinig van het geld terug ziet.
We onderzoeken nu verder hoe ingewikkeld het is dit soort foutieve declaraties te innen. Heeft u tips mail ons!

Van Bastiaan Hetebrij – 20 oktober 2015

https://demonitor.ncrv.nl/dokters-in-de-knel/patintenfederatie-niet-al-het-geld-hoeft-terug-naar-patint

Schandaligggggggggggg

 

Lees ook:   Kun jij deze hoge frequentie nog horen?

Gerelateerde artikelen

Back to top button