25 april 2021

 

‘Johnny de Mol pikt blije mongooltjes eruit’

‘Johnny de Mol pikt blije mongooltjes eruit’

SynDROOM mag dan wel de Gouden Televizier-Ring hebben gewonnen, het programma laat vooral de leuke kant van verstandelijk gehandicapten zien, schrijft Ilona Oskam (28) in een open brief aan presentator Johnny de Mol.

Ik werk niet met leuke knoop-in-je-zakdoek-mongooltjes, maar met dwarse downers
Ilona Oskam, gehandicaptenbegeleider
,,Wanneer ik de voorstukjes voorbij zie komen, zap ik het liefst weg met de gedachte ‘tien blije mongooltjes in Nederland en Johnny weet ze er precies uit te pikken”, schrijft de gehandicaptenbegeleider in een facebookpost die bijna 13.000 keer is gedeeld.

,,Ik werk niet met leuke knoop-in-je-zakdoek-mongooltjes, maar met dwarse downers. Het gebeurt meer dan regelmatig dat ik geslagen word, er een stoel rakelings langs mijn hoofd wordt gesmeten of dat ik een client noodgedwongen vast moet houden voor de veiligheid van hemzelf, van mij en alle anderen die aanwezig zijn”, aldus Ilona.

Stroopwafels ingeruild voor droge biscuitjes
Oskam zou graag zien dat het programma ook aandacht besteedt aan de problemen in de zorg. ,,Ik werk nu een kleine 10 jaar in de gehandicaptenzorg en ondertussen zijn de stroopwafels ingeruild voor droge biscuitjes. De politiek, het systeem en de hoge heren binnen mijn sector beslissen waar mijn grenzen liggen en ik kan je vertellen, die zijn niet zo grenzeloos als die van jou”, schrijft Ilona.

,,Ik hoop toch zo dat jij, dat Nederland, dat wie dan ook ziet hoe het werkelijk gesteld is met de zorg in Nederland. Hoe het er echt aan toe gaat. Ik denk dat de tranen je dan ook over de wangen lopen. Niet zoals wanneer jij het eindresultaat van je programma ziet, gemixt en wel, inclusief een bijpassende eindtune.”

Lees ook:   Vier Polen verdonken in één weekend

,,Het is mijn droom dat de mensen die daadwerkelijk een verschil kunnen maken in de maatschappij hun ogen openen”, vervolgt Ilona. ,,De schrijnende verhalen ook gezien zullen worden. De dagelijkse worstelingen op de werkvloer erkend worden. Maar vooral dat er niet vergeten wordt dat er naast de mensen die de tv wel halen, er ook een nog grotere, minstens net zo’n kwetsbare groep is voor wie dat niet haalbaar is.”

Oskam wil SynDROOM niet afkraken. ,, Blijf alsjeblieft doen wat je doet en maak het verschil!”

https://www.ad.nl/ad/nl/1022/Celebs/article/detail/4169637/2015/10/23/Johnny-de-Mol-pikt-blije-mongooltjes-eruit.dhtml

De andere kant van het verhaal…het is geen sprookje Johnny!

Gerelateerde berichten