web analytics
11:11 Dubbele getallen
Maatschappij & Psyche

Jeffrey Wijnberg: ‘Niet kinderen, maar ouders zijn verwend!’

Jeffrey Wijnberg: ‘Niet kinderen, maar ouders zijn verwend!’

“Kinderen van nu zouden zo verwend zijn dat zij bij een onvoldoende op school al psychologische behandeling behoeven. Wie dit beweert, heeft het zelf niet op een rijtje, Want het zijn de ouders van nu die verwend zijn; zo verwend dat zij bij elke tegenslag van hun kind volledig op tilt slaan”, aldus psycholoog Jeffrey Wijnberg in zijn nieuwste column voor VROUW.
“Kinderen zijn van nature namelijk veerkrachtig; na een val en een flinke huilpartij pakken ze de draad van het leven weer gemakkelijk op. Nee, het zijn de ouders die tegenwoordig, bij het minste of geringste, van een mug een olifant maken. En dat heeft weer alles te maken met het ouderlijke ego. Want wie nu een kind ter wereld brengt, ziet in dat kind een nieuwe kans om zichzelf te verwezenlijken. Bij de eerste tekeningen, bij de eerste muziekgeluiden ervaren ouders hun eigen verlangen om toptalent te zijn; en zadelen het kind op met de verplichting om het ouderlijk verlangen waar te maken. Het kind is, als het ware, de nieuwe toekomst van de ouder.
Met dit verschijnsel is ook te verklaren waarom leerkrachten in toenemende mate te maken krijgen met (verbaal) geweld van ouders. Het kind zelf kan wel tegen een stootje, maar als de ouders zien dat hun gedroomde toekomst (= kind) wordt tegengewerkt, dan wordt zelfs de directie van de school ter verantwoording geroepen. In een samenleving waarin mensen gewend zijn geraakt dat alles gekocht en geregeld kan worden, is de opvatting aangemoedigd dat de klant koning is. En dan gaat het niet alleen maar om de aanschaf van een nieuwe koelkast, maar ook om de prestaties en resultaten van het eigen kroost. Het credo van deze tijd (‘wie betaalt, bepaalt’) maakt dat ouders niet tegengesproken willen worden. Kinderen worden daardoor het slachtoffer van het grenzeloos denken van hun opvoeders.
Overigens ben ik van mening dat een kind nooit genoeg verwend kan worden, mits hij ook leert dat het leven vaak genoeg ‘nee’ zal verkopen. Een verrot, verwend kind bestaat niet; alleen bij gratie van een ouder die zelf het rechte spoor bijster is.”

https://www.telegraaf.nl/vrouw/mama/kinderen/24575256/__Jeffrey_Wijnberg___Niet_kinderen__maar_ouders_zijn_verwend____.html

Reacties zijn o.a. kinderen hebben al een mobieltje…ja dat is de moderne tijd mensen!

Kinderen hebben alles…Nou ja alles?
Vergeet niet dat wij vroeger lekker buiten konden spelen en er niet vaak pedootjes om de hoek stonden te rukspelen.
Dat er minder verkeer was.
Dat we ons nog met elkaar konden vermaken terwijl veel kinderen tegenwoordig nog nauwelijks weten hoe ze contact met elkaar kunnen maken zonder tussenkomst van ouders, dat ze elkaar aankijken en nog geen goedendag weten te zeggen als kleine zombiewezentjes?

De maatschappij die drijft op farmaceutische middeltjes en teveel psychiatrische aandoeningen zg om maar aan te kunnen verdienen ten koste van vele kinderen, zorgt er misschien wel voor dat mensen bang worden dat hun kind iets scheelt?

Onzinnig is te stellen dat alle ouders hetzelfde zijn, en men van slag raakt als een kind zijn of haar best niet wil doen! Je kind is natuurlijk zichzelf met of zonder pushen van de ouders, wat het kind niet wil of kan, gebeurd overigens toch niet.Zou ook niet zo moeten zijn aangezien het kind in het verdere leven dan altijd op zijn of haar tenen zou moeten lopen om te voldoen aan bepaalde eisen die het niet waar kan maken!
Dat leidt toch enkel maar tot stress en overspanning, wat men tegenwoordig een burn out noemt!
😉
Daarnaast hoe belangrijk is een goede baan niet tegenwoordig? Als je geen goede opleiding hebt teken je zga je doodvonnis.
Een leven in armoede in het verschiet, kindertjes die geen spulletjes kunnen krijgen, geen kleding en gezonde voeding!
Dus met die enorme maatschappelijke stok achter de deur, moeten ouders wel zorgen dat hun kroost hun best gaat doen!
Want die opleiding is zo intens belangrijk nml. Liever wel dus! Is er nog een keus?
Dus zo’n easy go is het allemaal niet zoals Jeffrey stelt.
En niet alle ouders zijn hetzelfde uiteraard.

In een kind een kans zien om het over te doen is een hele vreemde opmerking. Jij bent je kind niet en andersom ook niet!
Logica ontbreekt in dit alles.
Dat je liever hebt dat je kind het beter kan doen in het leven als het mag en kan!
Liever wel uiteraard!
Je gunt je kind toch niet zo’n klotenleven als jij hebt?
Nou dan.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥