06 mei 2021

 

Pieter krijgt kritische beoordeling van zijn tegenprestatie in de bijstand

Pieter krijgt kritische beoordeling van zijn tegenprestatie in de bijstand

Van Dirk Bayens – 15 september 2015
De tegenprestatie van Pieter Wondergem zit erop. Wij volgen hem voor ons dossier Sociale Dienst. Pieter heeft 15 weken papier moeten prikken om zijn bijstand te behouden. Volgens de gemeente Rotterdam is het doel van zijn tegenprestatie re-integratie. Maar Pieter liet ons al eerder weten dat het verplichte werk zijn kansen op de arbeidsmarkt niet vergroot.

We ontmoeten Pieter na een evaluatiegesprek van zijn tegenprestatie bij de Sociale Dienst. Hij is teleurgesteld in de gemeentelijke dienstverlening. ‘Ik wilde tot in de kleinste details de rapportage bespreken, omdat de honden er geen brood van lusten,’ meldt Pieter ons direct na zijn gesprek. Zijn tegenprestatie bij het re-integratieproject WerkLoont is door reïntegratiebedrijf SDW beoordeeld in een eindrapportage.

‘Attitudeprobleem’

In dit document staat dat Pieter een ‘attitudeprobleem’ heeft. Zijn werkbegeleiders hebben Pieter’s kritische houding en opmerkingen tijdens het werk als ‘zeer ongepast’ ervaren. ‘De heer Wondergem was bepaald geen harde werker. Hij liep mee, maar deponeerde weinig zwerfafval in de vuilniszak.’ attitude

Pieter wil na zijn tegenprestatie interviewtrainingen geven aan hoger opgeleiden. De gemeente prijst zijn voornemen om andere bijstandsgerechtigden zo sneller aan een baan te helpen. ‘Dat is uiteraard een prachtig streven,’ staat in de eindrapportage.

Pieter wil nog steeds weten hoeveel geld zijn tegenprestatie heeft gekost. Zijn poging om de rekening van zijn re-integratie in te zien, krijgt op donderdag 17 september een vervolg. Dan wordt zijn verzoek om de facturen van re-integratiebedrijf SDW aan de Gemeente Rotterdam te krijgen, beoordeeld door de Algemene Bezwaarschriften Commissie.

Lees ook:   De aanslag en het kind

De Monitor houdt je uiteraard op de hoogte van deze zaak. Heb je tips rondom een tegenprestatie in de bijstand voor ons dossier Sociale Dienst? Mail de redactie: [email protected]

https://demonitor.ncrv.nl/sociale-dienst/-pieter-krijgt-kritische-beoordeling-van-zijn-tegenprestatie-in-de-bijstand

Gerelateerde berichten